Om oss

Velkommen til KMAA sin side.

Her vil du finne informasjon om hva vi i Kokkenes Mesterlaug Aust-Agder arbeider med, våre arrangementer, stunts, styret, medlemmer og annet nytt innenfor kokkefaget.
Kokkenesmesterlaug Aust-Agder er tilsluttet
Norges Kokkemesters Landsforening med ca 1300 medlemmer og 23 laug.
Nordisk Kjøkkensjef Federation
Federation Mondiale des Sosietes de Cuisiniers(wacs)

 

Hvem er vi
Norges Kokkemesteres Landsforening er en interesseorganisasjon for kokker. De lokale laugene arbeider for kokkefagets fremme gjennom ulike aktiviteter. Laugene har medlemsmøter ca en gang i måneden, med temaer knyttet til faget. Som medlem i et lokalt Kokkenes Mesterlaug får du muligheter til å få etablert ett nettverk blant folk i din egen bransje.

 

Formål og vedtekter
Norges Kokkemesteres Landsforening er en partipolitisk nøytral organisasjon som har til formål å arbeide for kokkefagets fremme ved:

Å samle alle lokale Kokkenes Mesterlaug i en organisasjon
Å representere kokkefaget utad.
Å arbeide for at fagopplæringen dekker tidsmessige og kvalitative krav.
Å arbeide for kokkefagbrevets/mesterbrevets betydning for utøvelse av næringsvirksomhet innen vårt fagområde.
Å arbeide for bruk og utvikling av Det Norske Kjøkken.
Vedtekter (sist revidert etter landsmøtet i 2005)

 

 

Viktige gjøremål

 Norges Kokkemesteres Landsforening er alene eller sammen med andre ansvarlig for en rekke oppgaver:

Det Norske Kjøkken, er et landsomfattene prosjekt som har til formål å endre holdninger til norske råvarer. Arven fra våre forfedre og råvarene fra naturen rundt oss har skapt Det Norske Kjøkken, nå er det vår tur til å ivareta og videreutvikle dette. I 2001 har Det Norske Kjøkken samarbeidet med Opplysningskontoret for Kjøtt om «Verdenslammet», Eksportutvalget for Fisk om «Laksens dag» og Landbruksdepartementet om matkurs i barnehager.
Konkurranser, sammen med endel lokallaug er landsforeningen ansvarlig for konkurranser som:
NorgesCup for kokk og servitørlærlinger, konkurransen arrangeres hvert å i Stavanger i regi av Kokkenes Mesterlaug Rogaland.
Norges Mesterskap for kokker, vinner av konkurransen blir bærer av kongepokalen, og konkurransen arrangeres årlig i Ålesund i regi av Kokkenes Mesterlaug Møre og Romsdal.
Det Norske Kokkelandslaget
Det Norske ungdomslandslaget
Fagbladet
Kjøkkensjefen
”André Enghs Kjøkkenordbok” blir gitt ut av Norges Kokkemesteres Landsforening. Boken ble første gang utgitt i 1976, og har siden fungert som en lærebok for elever, lærlinger, kokker og kjøkkensjefer over hele landet.
Utdeling/priser. Landsforeningen deler hvert år ut
hederstitler som: Årets Kjøkkensjef, André Enghs Gullnål og Cordon Bleu, alle er titler til mottakere som på ulike måter har gjort seg fortjent en bemerkelse, gjennom aktiv innsats og høy kvalitet på sitt arbeid. Av stipender deler landsforeningen ut: Paul Schaltenbrads legat, og sammen med Landbruksdepartementet deles det ut et stipend for unge kokker.

 

Historikk
Kokker har hatt sine foreninger i nær sagt alle land gjennom lange tider. Kjøkkensjefenes forening ble etablert noe senere, og i Norge var Kokkenes Mesterlaug stiftet i Oslo i 1934, først ute. Det var en aktiv forening fra begynnelsen av, og alt året etter i 1935, forelå det første nummeret av Kjøkkensjefens publikasjon MAT, senere omdøpt til ”Kjøkkensjefen”. I 1954 ble så Norges Kokkemesteres Landsforening etablert. Frem til 1996 ble foreningen drevet gjennom tillitsverv og dugnad. En utrolig innstas er lagt ned. Det finnes vel knapt et fag som i løpet av de siste 10-15 årene har markert seg mer enn kokkefaget. Internasjonalt har norske kokker gjort seg bemerket bla. gjennom deltakelse og plasseringer i verdensmesterskap og i kokkenes olympiade. På Norges Kokkemesters Landsforening emblem har det i alle år stått ”Håndverk – Arbeide – Kunst”. En av de viktigste sakene i starten var å få kokkefaget inn under håndverksloven, noe som lykkes først på 90-tallet. I 1996 skjedde det store organisatoriske endringer i foreningen. Det ble ansatt en daglig leder, og det ble slutt på at hele foreningen ble drevet på dugnad. Norges Kokkemesteres Landsforening har nå et administrasjons kontor liggende i Stavanger, i de samme lokalene som Gastronomisk Institutt og Norsk Hotellhøgskole. Sammen med disse endringene ble det også bestemt at landsforeningen skulle overta prosjektet Det Norske Kjøkken.

 

23 laug på landsbasis
Norges Kokkemesteres Landsforening har nå 22 lokallaug fordelt over hele landet

 

Internasjonal tilknyttning
Norges Kokkemesteres Landsforening er tilknyttet
Nordisk Kjøkkensjef Federation (NKF).

Norges Kokkemesteres Landsforening er også medlem av Worlds Association of Cooks Society, WACS, som er en verdensomspennede organisasjon for kokker. WACS er en markesplass for gastronomisk variasjon, og for kulturen som omgir den. Annethvert år arrangeres det verdenskongress hvor WACS sørger for ny inspirasjonskilde for hoteller, restauranter og cateringvirksomhet.

Velkommen som medlem av KMA-a