Tilbake

Vi i NKL – Narvik liker gode fagfolk – vi liker gode naboer og vi er stolte over å fremme gode kandidater som blant annet årets kjøkkensjef. Og det skal store sko til å fylle skoene etter tidligere vinnere som blant annet vår egen Vegard Stormo.

Hva skal så til for å bli en slik kandidat?

Hva skal til for å bli bedre? Man må løfte i lag, man må tørre å gi både ris og ros og man må tørre å stå i det. Selv om det ikke bestandig er de hyggeligste beskjeder og valg man må ta.

 

Denne personen er en frisk pust – en kritisk røst, en fantastisk fagperson og ikke minst ett fantastisk medmenneske som bryr seg genuint om medmenneskene og nærområdene rundt seg, verden som sted å bo og ikke minst integriteten til faget.

Han er utdannet fra en av beklageligvis mange av de skolene som har vært nedlagt her i landet (åpner høsten 2023 igjen HURRA) – tok læretiden i Harstad, har jobbet bl annet på restaurantene Bagatelle, Haga gård, Kulinarisk Akademi, Palace Grill, Arakataka, solgt supper på torvet i den «Blå byen», er blitt bonde og driver sin egen restaurant ut ifra det de dyrker og slakter og sanker.

Han har skrevet flere kokebøker, med mye fokus på tradisjonsmat – en glemt kunst hos mange, han har hatt Podcasten Lapskaus, vært en av de yngste NM-vinnerne i kokkekunst, vært på landslaget og laget pynt med en boremaskin og er også kjent fra TV-serien «Kokkeliv», sier stort sett bestandig ja når Kokkeskoler i nærområdet spør han om hjelp – enten til kurs eller faget YFF og i tillegg er han godt inne i fagskoleutdanning i bærekraftige matopplevelser i Mosjøen.

 

 

De som følger han på SoMe vet at han bjeffer høyt, blant annet har han HØYT gått ut og bedd politikerne om å reise til «hellvette» – han kritiserer oss i NKL ofte for de feil vi gjør, han kritiserer «cowboyene» som er i bransjen vår og driver rovdrift på ungdommen – og ikke minst han blir hørt.

Som leder i en av foreningene i NKL, så er det trist å høre at han er ofte uenige med oss, men ofte har han mye rett og det må også vi ta til oss for at vi skal gå framover som forening. Jeg er helt sikker på at denne personen har kjedet med Cordon Blue liggende ett sted hjemme – og JA jeg håper at han atter en dag kommer tilbake og jobber med oss innenfra i NKL for at vi alle skal bli enda bedre. Inntil da får vi samarbeide fra hvert vårt nes for akkurat det.

 

Og akkurat der…… Langt ute på ett nes driver han nå sin gård og restaurant. 30 sitteplasser pluss ett lite selskapslokale i en fjøs har han. Sjelden har man fått så god mat i midnattssol, omgitt av kyr og sau. Etter en lang kjøretur på smale veier er det godt å komme frem til noe som fremstår både luksuriøst og hjemlig på samme tid. Det finnes ikke så mye annet enn Kvitnes gård der restauranten ligger.

Et stort våningshus rommer restauranten Kvitnes. På tunet ligger et drivhus, en låve og en liten rød stue. Bak det lange hvite huset skjuler det seg en hage med grønnsaker, et stabbur for kjøtt, et hønsehus med vaktler og høner. På gården produserer de nesten alt det gjestene får på tallerkenen.

 

En paraderekke av små og store retter blir til sammen et langt måltid. Utenfor om sommeren går solen aldri ned om vinteren så kommer den aldri opp. Uansett så er lyset som stråler inn i rommet varmt, smakene er store og atmosfæren like så.

Den enkle spisesalen er forvandlet til et eventyrrike med smaker som ingen kunne tru at Vesterålen kunne by på, før nå. For Halvar Ellingsen og hans stab byr opp til et måltid av de sjeldne.

 

Det er klare referanser til kokkeforbilder og gamle tradisjon i rettene. Og som folk i denne regionen alltid har vært, er han heller ikke fremmed for ny inspirasjon hentet fra eldgamle teknikker.

Der den ny-nordiske maten ofte blir omtalt som anemisk og syrlig, er maten på Kvitnes stor og bred. Smaksbildet endrer seg med nye teknikker, og det er andre former for fermentering som bistår i utviklingen av smaksbildet. Det er mørkt, karamellisert, dypt og rått. Maten på Kvitnes fremstår stor, samtidig som den er kompromissløst begrenset. Vi snakker om kortreist, og lokalt. Alt vi får servert er fra Vesterålen. Presentasjonen og anretningen av flere av rettene blir gjort i spisesalen.

 

Kvitnes gård er kokk Halvar Ellingsens livsverk. Halvar er kjent for mange fra Palace Grill, og nå nylig fra den gode serien – Kokkeliv, laget av Anita Reinton Utgård og NRK. Det er ikke et fullgodt alternativ å se på serien, men du blir sulten og veldig inspirert. Kvitnes gård er ikke stedet du dropper innom. Det er et sted man booker lang tid i forveien, planlegger og sparer opp penger til. Tiden du bruker før selve måltidet er viktig. Kunsten å glede seg til noe er nær utslettet. Besøk gården først via NRK, så kan du glede deg ekstra mye.

Vi har fått Kvitnes, der Hallvar fremmer Vesterålens matkultur, benytter samisk mattradisjoner, diskuterer bærekraft og leker med lokalmatbegrepet. Halvar utfordrer oss på hva som er mulig å lage og gjøre på en gård i Vesterålen. Det er mye, mye mer enn man skulle tro. Dette er det «Norske kjøkken» på sitt aller aller beste. Og om ikke dette skulle være nok – nu starter han også opp med ny restaurant på Sortland. Lille Kvitnes – vi som kjenner Halvard har ingen tro på at det blir akkurat det…… altså liten.

Kvitnes gård er en svært god restaurant i sin kategori – med usedvanlig god matlaging, vel verdt en omvei. Faktisk så utrolig godt kjøkken at det er verdt en egen reise….. vi regner med at flere vet hva disse setningene står for. Denne restauranten sikter høyt og sikter mot stjernene.

 

Vi gratulerer Halvar Ellingsen som kandidat til årets kjøkkensjef for 2021. Det er bare å bestille bord – det kan dere gjøre HER.