Historie

Foreningens historie

Stiftelsesmøte for Kokkenes Mesterlaug i Narvik fant sted på Grand Royal Hotel i Narvik som den gang dekte hele Nordland Fylke med navnet Kokkenes Mesterlaug Nordland. Dato for stiftelesmøte var 04.desember 1974.

Følgende var tilstede: Thorvald Schølberg Gamnes, Einar Mikkelsen, Tor Hagen, Svein Georg Andreassen og Barly Olsen. Thorvald Schølberg Gamnes ble Nordlands første oldermann. Ett stort laug i ett stort fylke. 38 460,36 km² dekker det, kanskje ikke rart at ting skjedde.

 

 

26.januar 1980 ble det dannet underavdeling i Bodø med Bjarne Pedersen som formann, i 1981 ble Geir Solheim oldermann og i 1983 grunnet interne forhold ble vi underavdeling av Bodø med Hans Petter Hansen som formann.

 

I 1985 ble Nordland delt i to laug som fikk navnene KML Søndre Nordland og KML Nordre Nordland. Bjørn Skårvik ble KM nordre Nordlands første oldermann på stiftelsesmøte på Bjerkvik Hotell 12. oktober 1985.

 

Oppigjennom årene ble det avholdt turer i laugets regi til både Paris, Frankfurt, Berlin, Praha, Firenze, Dublin, Champagne og Cinque Terre samt andre turer til blant annet landsmøter og NM.

 

 

Lauget ble involvert, samt arrangerte mange arrangement opp igjennom årene. Det største var Bjerkvikmessen for forsvaret i Bjerkvik i 1990 over hele 9 dager, og alle elevene ved kokk og servitørlinja ved Oscarsborg vgs. ble involvert, også dagens oldermann som startet sin utdannelse da.

 

 

Andre ting vi gjør er å opprettholde en god gammel juletradisjon, vi lager ekte lammeruller fra bunnen av. Andre arrangementer vi har hatt gode erfaringer med er «gourmetaftenen» på Grand Royal, havets festbord, Rallarkokkenes buffeter, diverse grillinger og skrivebordsunderlaget vårt.

 

 

 

I 1989 fikk lauget Handelsforenings Markedspris og i 1990 ble en ny underavdeling under vårt laug stiftet i Vesterålen, i dag KM Lofoten Vesterålen. I 1994 arrangerte vi representantskapsmøte som forhåpentligvis er et kjært minne for alle og vi hadde Narviks historie rundt Svarta Bjørn og Rallaren som en rød trå gjennom hele arrangementet. Det mange kanskje husker aller best var at det var gratis øl under hele representantskapsmøtet. Men med slike rammebetingelser er det også fort gjort at man ikke husker noe, ordtaket som: «Når alkoholen går inn, da går vettet ut» er fort gjort å tenke på. Enda godt vi kun hadde besøk av folk med svart belte i fagbrev.

 

 

I kjent laugstradisjon har lauget jobbet med lærlinger og hatt lærlingelag og vi har vært med å representert både i nord norsk mesterskap i Alta og i Norgescupen i Stavanger. I Alta ble lærlingene våre på midten av nittitallet Nord-norgesmestere, bare slått av «skapnordlendingene» fra Nordtrønderlag som kuppa hele opplegget dette året. Lærlingelaget har ligget brakk noen år, men vi jobber nå hardt for at vi skal komme på banen igjen.

I 1998 ble Rallarkokkan stifta hvor vi fort ble involvert i arrangement rundt vår historie, det ble egne uniformer og lokal og tradisjonell mat som preget kostholdet under byggingen av Ofotbanen på slutten av 1800 tallet. Hele rallarkulturen er tross alt bygd opp rundt anleggskokka Anna Rebecka som også ble kalt «Svarta bjørn», hun hadde ansvaret for brakka og arbeidslaget på opptil 15 mann. Hun kokte, vasket, bakte, skaffet brensel og vann – midt i ødemarka på det arktiske høyfjellet. I all slags vær og under vanskelige og primitive forhold. Svarta Bjørn arbeidet hardt, døde ung, og var en av mange kvinner som ga alt under anleggstiden til Ofotbanen som dannet grunnlaget for Narvik by – Vår by – By1.

Fra svartabjorn.no

Einar Øverås satt som oldermann i 6 år mellom 1989-1995, satt i styret i NKL fra 1995-1999 og ble landsformann i 1999-2003. Deretter bar det inn i Nordisk kjøkkenchef federation hvor han satt som styremedlem, visepresident og president i mellom 2001-2011.

 

 

Einar er innehaver av:

Gordon Blue 1989

Årets oldermann 1995

Æresmedlem av Nord Norsk kjøkkenakademi 1996

Æresrallar av Narvik by 2000

Æresmedlem i den norske matfestivalen i Ålesund 2002

Andre Enghs gullnål 2003.

Finlands hvite rose av første klasse med gullkors 2003

Cordon rouge 2005

Æresmedlem Norges Kokkemesteres landsforening 2007.

Æresmedlem kokkenes Mesterlaug Narvik 2008.

Årets lærebedrift 2015 kåret av NKL og NHO

Det sier seg selv, at vi er meget stolt av å ha Einar som medlem i vårt laug.

 

Kurt Akselsen og Einar Mikkelsen fikk utdelt Nordnorsk Kokkepris i henholdsvis 2000 og 2004. Einar Mikkelsen er også æresmedlem og eldstemann i kokkenes Mesterlaug Narvik og fremdeles ett ja-menneske av dimensjoner.

 

 

Senere har Roger Kristiansen, Eirik Nordgård, Frank Starberg Larsen, Birger Tiller, Bente Normark, Krister Thoresen og Karl Eilif Eriksen vært oldermenn, i dag sitter Thomas Holmstrøm ved roret.

Kokkenes mesterlaug Narvik har nå 44 medlemmer og vil i fremtiden jobbe for mere aktive medlemskap blant yngre så vel som den gamle garden – både med kursing, konkurranser og sosiale happeninger.

Vi skal blant annet jobbe mye med det norske kjøkken og samisk mat fremover.

Vi i Narvik skal jobbe for å være et kulinarisk lokomotiv innenfor «håndtverk arbeid kunst» i distriktet vårt. Og det skal være gøy og ikke minst en ære å få være i felleskapet blant de unge og gamle kokkene i Narvik med omegn.

 

Bak fra venstre:

Foran fra venstre:

Tekst: Eirik Nordgård og Thomas Holmstrøm KM Narvik.