Tilbake

Sist oppdatert 28.09.20

Endringer og spørsmål/svar står nederst

ENDRINGSINFORMASJON

Pga smittevernhensyn på Kirkeparken VGS må vi flytte lokasjon.

Konkurransen blir gjennomført på Lærlingekompaniet Øst, Trøskenveien 36, 1708 Sarpsborg med maks 4 lag. Det vil ikke bli ordinære gjester som før, og kun én representant for laget kan være tilstede pga smittevernhensyn.

Tilgjengelig utstyr:

4 ovner fordelt på stasjon

2 convection ovn

1xPacojet

1xIsmaskin

1xThermomix

4xStavmixere

1xSous vide

Småkjeler osv.

Det vil være fordelaktig å ta med eget utstyr for å sikre at du har det du trenger til gjennomføringen.

Hør gjerne med Magne angående utstyr: 45393305


 

NKL Østfold inviterer herved alle kokkelærlinger i Østfold og Follo til lærlingekonkurranse.

Finale: Lærlingekompaniet Øst, 08-16 – 16. oktober 2020

Deltakelse: Konkurransen er åpen for alle lærlinger og lærekandidater, uansett alder, med godkjent lærekontrakt/opplæringskontrakt i bedrift. Merk at for å delta på Norgescup i Stavanger er denne konkurransen kun for lærlinger yngre enn 22 år. Denne regelen gjelder ikke for Østfoldmesterskapet.

Dere konkurrerer i lag à to personer. Det kan være 1.- og 2. års lærling på ett lag. På finalen konkurreres det om en treretters meny etter gitte retningslinjer. Se oppgave.

Påmelding

Påmelding skjer til NKL Østfold her

Påmeldingsfrist er 7 dager før konkurransen.

Ansvarlig for påmelding er Magne Flesjø: nklostfold@gmail.com/45393305

 

Deltakelse i Østfoldmesterskapet koster 1200kr/lærling. Om lagleder er medlem av NKL Østfold er det 750kr/lærling.  Lærlinger under Lærlingekompaniet Øst får ytterligere 300kr rabatt per lærling. Merk at NKL krever at bedriften som representerer Østfold/Follo i Norgescup må være medlem hos NKL Østfold.

Faktura sendes ut til de påmeldtes bedrift, merk at denne må være betalt før konkurransedagen. Fakturaen kommer fra NKL Østfold

Trening

For en best mulig gjennomføring er det viktig å trene sammen som et lag. Lærlingen må selv ta initiativ til å trene, ikke legge alt på laglederen. Har lærlingene lagd menyen tre til fire ganger før konkurransen er det en fordel, gjerne mer. Lagleder hjelper til med å fordele ansvarsområder mellom lærlingene.

Vinneren av Østfoldmesterskapet blir med å konkurrere i Østlandsmesterskapet (hvis det arrangeres) og i Norgescup. Østlandsmesterskapet holdes normalt i januar, og Norgescup avholdes helgen 5. februar 2021 i Stavanger. Østlandsmesterskapet kan anses som en treningskonkurranse frem mot Norgescup, da resultatet fra denne ikke vil ha noen videre innvirkning. NKL Østfold dekker påmelding, overnatting og reiseutgifter. Treningsutgifter besørger bedriftene selv.

Les mer om Norgescup på www.norgescup.com. Der ligger også reglene som benyttes på Østlandscup og Norgescup.

Vinneren av Norgescup deltar på Nordisk Konkurranse.

FINALEOPPGAVE

Sted: Lærlingekompaniet Øst

Dato: 16. oktober 2020

Kl: 08:00 – ca 16:00

Alle lagene skal lage tre retter til 8 personer med tilgjengelige råvarer innen en tidsramme på 4 timer, inkludert 30 min med lagleder.

Rett 1:  Potet- og purreløksuppe med bakverk av gjærdeig

Rett 2: Livèchekylling, saus av egen kraft, lår skal også serveres, risotto og tre ulike grønnsaksgarnityrer.

Rett 3: Bakverk med norske epler, vaniljesaus, is eller sorbet, valgfritt tilbehør

Vurderingskriterier:

Mep og hygiene                               10%

Korrekt yrkesmessig håndverk    30%

Anretning og presentasjon           10%

Smak                                                 50%

 

Foreløpig tidsplan:

Kl. 08:00 Oppmøte, registrering, kaffe og trekning av stasjon. Man kan bære utstyr til stasjonen.

Kl. 08:30 Informasjonsmøte

Kl. 09:00 Oppstart, lagleder kan være på stasjonen inntil 30 minutter.

Kl: 12:00 Servering av rett 1

Kl 12:30 Servering av rett 2

Kl 13:00 Servering av rett 3

Opprydding /evaluering

Kl. 15:00 Premieutdeling

Kl. 15:45 Evaluering

 

LYKKE TIL

Konkurranseregler finale Østfoldmesterskap

  • Alle lag får 15 minutter sammen med lagleder, for å bestemme hvordan oppgaven kan løses på en best mulig måte, ut fra råvarer og utstyr som er tilgjengelig. Les oppgaven nøye.
  • Meny skal leveres digitalt til nklostfold@gmail.com senest 14. oktober
  • Menyen skal presenteres for dommere og gjester og man skal holde seg til den skrevne meny.
  • Lagene får tildelt klokkeslett for presentasjon av de ulike rettene.
  • Laget må ha med eget servise til servering (suppetallerken/asjett/dessertasjett) Det er også mulig å bruke serviset til LKØ, men det er ikke nok til alle.
  • Det er ikke lov å bruke mobiltelefon under konkurransen.
  • Det er ikke lov å ta kontakt med lagleder under konkurransen.
  • Det er lov å bruke medbrakt litteratur/ark/notater
  • 3 porsjoner skal bedømmes av dommerne og en skal til utstilling og evt. fotograferes.
  • Alle rettene skal serveres på tallerken
  • Lagene rydder og vasker benker og komfyrer etter seg.
  • Deltagerne kan medbringe kniver og annet utstyr i mindre skala.
  • Deltagerne skal stille i korrekt uniform, kokkejakke, svart eller pepitabukse, lue/hatt, forstykke
  • Tidtakningen stopper når det er lagt opp 3 tallerkener til dommer/utstilling.

 

Tilgjengelige råvarer finale

Alle lag får hver sin råvarekasse som er lik. Råvarer laget ikke trenger må pakkes bort ved oppstart.

 

Meieri

H-melk – 2 liter

Fløte – 2 liter

Smør – 1 kg

Crème fraîche – 1 beger

Sæterrømme  – 1 beger

Parmesan – 150 g

Grønnsaker/frukt

Potet – astrix (eller tilsvarende) – 1 kg

Gulrot 2 kg

Kepaløk 4 stk

Purreløk – 1 kg

Hvitløk

Sellerirot – 2 stk

Spinat – 1 pose

Persillerot – 500g

Rødbeter – 1 kg

Epler, grønne 1 kg

Epler, rød 1 kg

Sitron, 3 stk

Lime, 3 stk

Fersk ingefær

Urter

Gressløk

Persille

Timian

Estragon

Sitronmelisse

Kjøtt

Livechekylling, hel, 2 stk

Ekstra kyllinsgkrog, ca 1,5 kg

Bacon i skiver, 100g

Tørrvarer finale:

Eksempler: hvitvin (0,5 dl), butterdeig, vaniljestang (1 stk per lag), kanelstang, kanel, egg, dijonsennep med mere.

Andre normale tørrvarer er også tilgjengelig, det er lov å medbringe egne tørrvarer såfremt andre lag også kan bruke av disse. Dommere skal informeres om egne tørrvarer medbringes.

Ved spørsmål kontakt konkurranseansvarlig i NKL Østfold: Magne Flesjø tlf. 45393305 mail: nklostfold@gmail.com eller Kenneth Sollie: 95060743

 

 

SPØRSMÅL/SVAR

17.08.20

Spørsmål: Må man være 1. års og 2. års lærling?

Svar: Man kan være alle 3 kombinasjoner kombinasjoner: 1. års og 1. års, 1. års og 2. års og 2. års og 2. års

25.8.20

  • Purre er økt fra 600 g til 1 kg
  • Potet er spesifisert med type Astrix
  • Det vil være 0,5 liter hvitvin tilgjengelig per lag
  • Det er én kg grønn + 1 kg røde eple

09.09.20

  • Lagt til sitron og lime
  • Lagt til fersk ingefær