MENY Messe og NM

 

 

Det blir MENY Messe i 2021, da vi tar høyde for at vårt gode kongerike er på beina igjen i september 

se info på siden : meny 2021 HER

NM i kokkekunst og Servitørfag skulle arrangeres for 6 gang i Trondheim under storhusholdningsmessen MENY 2020.
Onsdag 23 ( semifinale) og Torsdag 24 ( finale) september 2020. Grunnet Covid 19 er NM i kokkekunst flyttet frem til september 2022, også da under messen MENY 2022
Vi er selvsagt lei for dette, men er samtidig glade for at NKL Trondheim er valgt til å gjennomføre 2022

NM i Kokkekunst en individuell konkurranse som arrangeres annet hvert år, der vinneren går videre til – Veien til Årets Kokk og Årets Kokk.

NKLs nye mal for NM i KOKKEKUNST

Faglig utvalg i Norske Kokkers Landsforening har utarbeidet en konkurranse mal for fremtidig gjennomføring av Norgesmesterskap i kokkekunst (NM).

NM arrangeres annet hvert år fra 2020.

Denne malen bygger på erfaringer og tanker fra tidligere medlemmer av FU og arrangører av NM. Hensikten er å gjøre konkurransen mer publikumsvennlig samt øke fokuset på det kokkefaglige og kreative arbeidet som må gjøres når det ikke blir rom for langvarig planlegging.

Mange dyktige kokker sliter med grammatikk og korrekt skriftlig ordforråd. Vår erfaring tilsier at den tid og ressurser som har vært krevd i forbindelse med innsending av oppgaver til NM, gjør at flere unngår å sende inn sitt bidrag. Ved å redusere språk kravet til innsendt oppgave vil kandidatene også få større kreativ utfoldelse i konkurransearenaen.

Kvalifisering

Kandidatene skal komponere en valgfri rett utfra de retningslinjer som gis i oppgaven. Det skal leveres oppskrifter med fremgangsmåte til 12 personer og bilde av retten. Oppgaven sendes anonymt og vurderes av uavhengige uttaksdommere. 18 kandidater plukkes ut til tre individuelle semifinaler.

Denne retten skal være en hovedrett sammensatt og komponert med de råvarene som er satt i oppgaven og skal inneholde potetgarnityr og metningsgarnityr/grønnsaker med 3 ulike tilberedningsmetoder.

Det skal lages en Mal for innsending av bilder eks. 1 foto ovenfra og et fra siden. Det skal benyttes hvit tallerken i gitt størrelse, og det må også angis krav til oppløsning på bildet.

Dag 1. Speedcooking  

Semifinaler i tre puljer med “mystery basket”. ( Totalt inntil 18 semifinalister)  Hver pulje med seks kandidater har sine egne råvarer slik at siste pulje ikke får utnytte fordelen av å se råvarene tidlig. I tillegg til råvarer i “mystery basket” vil vanlige basisvarer være tilgjengelige. Det vil ikke være anledning for noen medbragte råvarer.

Det må benyttes en «mystery basket» per gruppe, slik at ingen har none fordeler med hensyn til tid og forberedelser.

Kandidatene får totalt 100 minutter til rådighet. 20 minutter til planlegging og skriving av meny etterfulgt av 80 minutter produksjon før service. Det skal tilberedes en valgfri rett til seks personer.

Kandidatene får ha med egen assistent som jobber på godkjent lærekontrakt.

I semifinalen dømmes kandidatene av to plassdommere og tre smaksdommer i tillegg til hoveddommer.

Etter at alle 18 kandidater har fullført sendes de seks beste på poeng videre til finalen neste dag. Disse leses i tilfeldig rekkefølge og kandidatene starter i samme rekkefølge i finalen.

Dag 2. Finale  

De seks kandidatene med høyest poengsum fra semifinalene konkurrerer med fem minutters mellomrom.

Oppgaven blir å lage en tre retters meny basert på hovedråvarer fra “mystery basket”. I tillegg til dette vil det være basisråvarer tilgjengelig i konkurransetiden. Kandidatene får oversikt over råvarene kvelden i forveien slik at de kan planlegge meny. Skriftlig meny skal overleveres plassdommer før konkurransestart.

Innsendte hovedrett/oppgave skal lages av kandidatene hvis de når finalen.

De skal lage tre retter, forrett vet de ikke noe om før kvelden i forveien, hovedretten er satt gjennom innsendingsoppgaven, dessert samme tidsramme som forrett. Det vil si at de også her blir målt på «umiddelbar» kreativitet. Dersom dette er et viktig kriterium for Bocuse så er det jo greit. Men hvis improvisasjons koking, for å kalle det det, ikke er viktig så bør vi se på dette en gang til.

Hvert kjøkken har fem timer produksjon før servering av første rett, deretter serveres rettene med 30 minutters mellomrom. Desserten serveres derfor seks timer etter start. Etter endt service har kandidatene 45 minutter til å vaske ned kjøkkenene før gjennomgang med plassdommer.

Komplett utstyrsliste med bilder og beskrivelse for kjøkken og felles område MÅ følge oppgaven!!

I finalen dømmes kandidatene av to plassdommere og fire smaksdommere i tillegg til hoveddommer.

I finalen dømmes det med 1 kjøkken dommer og 6 smaksdommere, dvs. at alle dommere er med hele dagen og at plassdommer kun dømmer alene når det er service (samt tid/eventuelt avvik må rapporteres i hele minutter).

Det er ønskelig at det benyttes nettbrett til bedømming, og alle menyer/retter må være allergen merket for å bli godkjent.

Kjøkken

Det leveres komplett kjøkken til hver deltaker. Det vil ikke være anledning for å bringe med eget elektrisk utstyr annet enn stavmikser og ismaskin. Kniver og små utstyr kan medbringes og skal godkjennes av plassdommer. Detaljert utstyrsliste for kjøkken sendes kandidatene i det de blir tatt ut til konkurransen.

Resultat:

Kandidatene rangeres etter poengsum og kandidaten med best resultat vinner NM. Det blir kåret delt fjerdeplass for plasseringene fire til seks og deretter fra tredje til første. Etter konkurransen skal poengene fra finalen være tilgjengelige for de kandidatene som ønsker innsyn i disse. Premieseremonien skal foregå på konkurransearenaen, så snart det er mulig etter avsluttet finale.

Vinneren fra NM i Kokkekunst er med på Veien videre til Årets Kokk og i uttaket til Årets Kokk og andreplassen får delta i Nordisk mesterskap.

Reisekostnader
Deltakerne må selv dekke sine reise og oppholdskostnader tur/retur Trondheim.
Deltakeravgift er kr. 6000.- av dette betaler deltaker kr 5000.- og de resterende kr 1000.- benyttes til inndekning av egne råvarer til konkurransen . Avgiften dekker bespisning under Get together samt NM festen. NM-styret oppfordrer deltakerne å ha med ”pent antrekk” til NM-banketten.
Bedømmelse etter WACS regler
Plass /Kjøkken dommer. Mise en place og hygiene 10 poeng Korrekt yrkesmessig håndverk 30 poeng
Smaksdommere Anretning og presentasjon 10 poeng Smak 50 poeng Ved for sen eller tidlig presentasjon av rettene trekkes 1 poeng per minutt per dommer. (inntil 5 poeng )