Info

Hvem er vi og hva vil vi?

Young Chef skal være et sosialt yrkesrettet aktivt nettverk for unge kokker fra alderen lærling til 25 år, vi skal arrangere kurs, turer, besøk på garder mm. Rundt omkring i landet. Dette skal være et nettverk hvor vi fokuserer på å hjelpe hverandre og kan ha oss selv i fokus, vi skal dele av erfaringer og sammen bli Norges kokkefremtid. Dette skal bli en kul greie, håper du vil være en del av oss

Hvordan bli medlem?

Det er kjempe enkelt å bli medlem, du snakker med Oldermann i ditt lokale laug, og deretter sender du en mail til Merethe eller Paul Steinar, hvor du forklarer situasjonen at du vil bli medlem av Young Chef, i mailen legger du ved en screenshot av mailen hvor oldermann i lokalt laug bekrefter at du er medlem

Det koster ingenting å være medlem (så lenge du er lærling – hvert laug har egne priser for medlemskap), og du bestemmer selv hva du vil gjøre utav det.

Mail for påmelding:

psdalaker@gmail.com

Merethel_93@hotmail.com

Ta gjerne kontakt på Facebook

Get together

Vi deltok på «get together» hvor vi var på markedsplassen i Lathi i et telt hvor det ble servert hel gris, klassisk pølse i brød, div kaldmat og enkel dessert. Det var live band og god stemning. Vi Young Chefs er populære på slike arrangement og det er mange som er interessert i hva vi gjør hvordan vi gjør det og hvordan vi ser for oss fremtiden. Altså det er mange entusiastiske kokker som snakker med oss som en gruppe.

Kongress og skolebesøk

Vi har deltatt på nordisk kongress i Lathi i Finland. Hvor vi har fått til et bedre samarbeid, bygd nettverk og delt erfaringer med de andre nordiske ambassadørene.

Det har vært et eget program for Young Chef, hvor vi har vert på en lokal skole her i Lathi. På skolen møtte vi en veldig engasjert lærer, som hadde mye kunnskap om ville vekster fra naturen, hun var interessert i å lære fra seg, og vi fikk smake og lage mat med mange forskjellige typer ville urter. På menyen hadde vi råvarer som kveite, indrefilet av hest, rabarbra og jordbær. Vi brukte også urter som skog syre, granskudd, geitrams, løvetann, fioler og bjørnerot/ryllik.

Young Chef møte

Vi Young Chefs hadde også vårt eget møte med mentorene våre hvor vi diskuterte og delte nyttige erfaringer og tips, for å gjøre Young Chef Club til en større greie hjemme i Norge. Sverige har kommet langt og vi vil lære litt av deres prosess frem til der de er i dag. Det var et effektivt og godt møte og vi lagde oss noen punkter som vi tok opp dagen etter på kongressen, det er mange som er enige med oss, og dette er essensielt for at vi skal komme oss opp og frem i lyset.

Nordisk konkurranse for Young Chef, Nordic Chef og Waiter

Det også vært Nordic Young Chef and waiter competition, og Nordic chef acnd waiter competition hvor Norge stilte egne lag begge dagene. Aleksander Vartdal var vår Young Chef deltager og Øyvind Bøe Dalelv var vår Nordic chef deltager.

Gala middag

Kongressen avsluttes med Gala middag og premieutdeling til vinneren av nordic Young Chef and waiter og nordic chef and waiter competition

På Juniorlandslaget er alle kokkene under 25 år

De er unge, de er ambisiøse, de står på og de leverer:-)
Slik blir det medaljer av, juniorlaget reiste stolt hjem med sammenlagt bronse fra OL og gull i spiselig buffet.

Vi heier på dere

 

Lenke til Young Chef nyhet

Reisebrev fra young chefs i Thessaloniki

Merete Lundberg og Paul Steinar Dalaker er NKL sine young Chef representanter i Thessaloniki.
De er på verdenskongressen til WACS for å knytte relasjoner med andre young chefs i verden, få erfaring og ikke minst hente inspirasjon som de kan bruke videre i Norge når de kommer hjem.

Dag 1:

Reisedagen gikk superbra i går,
Avsluttet dagen med middag når vi kom frem til hotellet, vi bor ganske så fint:-)

flybilde-hotellkveldsmat-2merete

Dag 2:
Vi har spist en deilig frokost, nå er vi på MET hotel etter en kort handletur og skal snart hjelpe Frode Selvaag med norsk kveite til 500 personer 🙂 vi gleder oss!

Hotellet hadde gjort klar en mice en placen og planen var at vi skulle hjelpe Frode Selvåg med filitering av Sterling Kveite, men kveita ankom hotellet så sent at vi ikke fikk hjulpet han slik som planlagt. Da brukte vi tiden til å være med det australske laget som skal delta i konkurranse på briefing. Her fortalte Frode og viste stolt frem sterling kveita, hvordan den skulle tilberedes, hvordan den skulle filiteres og hva de ikke burde gjøre med den, rett og slett litt tips og triks. Vi så tydelig at Norsk kveite var stas.

Deretter tok vi taxi med Frode til kongressenteret, der var vi selvfølgelig ute i god tid og følgte med litt da de bygget opp konkurranse kjøkkenene, mye av tiden her i dag gikk rett og slett med til venting, i og med at messen ikke er klar og at WACS ikke er kommet skikkelig i gang. Vi gikk for å registrere oss og deretter en tur ut for å se i nærområdet
Da vi kom tilbake var de midt under dommermøtet, og da det var slutt snakket vi noen få ord med Thomas Borgan og commies’en hans som skal konkurrere nå den 25.

Klokken 17:00 samlet alle young chefs i Nestle’s chill room, der fikk vi utdelt en bag, med reklame fra utstillere, oppdatert program for veka og kokkejakke, litt trøbbel med jakkestørrelsen til Merethe. Vi minglet også med de andre young chefs og fikk god kontakt med de fra Canada og Australia.
Etter møtet var slutt tok vi felles buss tilbake til MET hotel hvor det var deilig type tapas mat, med kjempegode både varme og kalde retter. Etterfulgt av mer mingling med young chefs og andre deltakere fra WACS. Kort oppsummert en kjempe kjekk dag!

buffet2frodemotesterling

buffetgogjengen

Dag 3

Kanonbra dag med parade og vandring igjennom messeområdet.
Vi dro over til ett lokalt matmarked hvor vi fikk gå fritt rundt. Fikk smake på mye interessant mat, som for min del aldri har sett/ smakt.
Etterpå dro vi over til en av Wacs skolene, hvor vi fikk en demonstrasjon på 5 lokale retter. Etterpå kom det 2 fra Dick knifes som hadde med seg kniv til alle Young Chefs.
Dro deretter til The White Tower der paraden startet fra. Traff på resten av Norges delegasjon, som vi gikk ilag med. Paraden stoppet nede i ett havneområdet hvor det var dekket opp til middag.
Liveband og fri bar førte til mye liv og røre ute på danseområdet.  Hvor det ble en liten innføring i gresk dans. Ble senere på kvelden sittende å prate med Young Chef fra Sverige og Danmark. Før man tok kvelden, status rapport er litt lite søvn, mange nye inntrykk, mange kjekke young chefs og mange nye venner! Vi storkoser oss, takk for muligheten

klar-for-paradelag-bildekrydder  paul-steinar

Dag 4

God morgen fra Hellas
Ble en lang og ikke minst super dag i går.
Startet dagen med å heie på Thomas, før vi dro over til selve kongressen.
Flotte foredrag som virkelig ga inspirasjon og tankevekker. Alt fra ny måte å koke på ved bruk av bare pulver og vann/olje. Til te industrien og sosiale medier.
Ble litt tettere samtaler med noen av foredragsholderne inne i chill room,  hvor vi også kunne stille spørsmål.
Etterpå dro vi med buss ut til olympia området hvor vi besøkte 2 fabrikker en for den sorte grisen og en for kiwi og druer.
Til slutt endte kvelden på ett av hotellene i området hvor vi fikk servert en 4 retters meny hvor de lokale råvarene ble brukt.

Mvh
Merethe og Paul Steinar

foredragelectroluxmed-hetter 2348_1474799977701

Dag 5

Da kommer dagens bilder … Har vært tett program i hele dag, har ikke hatt fri annet en lunch…
Dagen startet med at vi har deltatt på kongress, snakket med George om hvordan det er å være kokk, stilt spørsmål om hva han gjør på og hans matfilosofi samt at han selvfølgelig også sa mye av dette til oss først. Etter dette var vi med og serverte rettene som globalchef deltakere lagde, noe som var en opplevelse i seg selv! Nivået er høyt, maten ser god ut, stemningen er på topp, og du føler du bidrar med noe.
Etter at vi hadde servert alle fire rettene til 10 lag spiste vi en velfortjent lunch, før vi var med på kjøtt skjærings demo av en halv okse!
Etter dette var det busstur til en olivenolje fabrikk, på oliven olje fabrikken var det veldig mye støy, så vi hørte lite til ingen ting av hva han sa. Men vi så maskinene og selve produksjonen, noe som var spennende i seg selv. Vi fikk også selvfølgelig smake olivenoljen.
Vi besøkte også en gård som har 150 000m^2 med druebusker for å produsere tynne, fine, runde drue blader. Av druebusken lager de 11 ulike produkter, men ikke vin. De produserer 1,5 tonn druer per dekar, noe som er veldig lite vanligvis produseres 45 tonn pr dekar, så vidt jeg forsto. Men de lager noen stuffede drueblader, eddik, sprit, og mye mer, syltede drue topper, de selger ferske druer, lager syltetøy, juice og mer.
Etter disse besøkene kjørte vi til en fantastisk plass, skikkelig turist paradis hvor vi spiste middag. Her har jeg aldri vert så mett noen sinne. Det begynte med 4 forskjellige små retter + 3 typer oliven, 3 typer smakssatt olivenolje og brød, når dette var servert fikk vi blåskjell, kongereker, blekksprut, småfisk før vi fikk en hel fisk til middag! Alt var kjempe godt, men det var jo som vi spiste en sjømat tapas, for så å spise en fyllverdig hovedrett etterpå:-)
Vi fikk jo selvfølgelig også desserter til. Her var det 3 typer kake og sweet olivs, noe som virket til å være oliven marinert i smaksatt sukkerlake, sikkert spennende for de som elsker oliven, men det ble litt i meste laget for min del»

bilde-1bilde-2bilde-3

Siste dag 

Dette har vært en fantastisk opplevelse, vi har fått mange nye venner, hentet mye inspirasjon som vi vil ta med oss hjem til vårt

young chef arbeid i Norge , takk for oss siste-dag-2siste-dag

De startet også sin karriere i NorgesCup for lærlinger

Christoffer Davidsen som forsvarer Norge under Bocuse startet sin yrkes karriere i Norgescup for lærlingere.