NKL`s Hederstegn Cordon Bleu
Hederstegnet Cordon Bleu har til formål utad å fremheve medlemmers faglige dyktighet, samt gjøre kjent vår mesterorganisasjons eksistens.
Kriterier for tildeling av hederstegnet Cordon Bleu er:
*** 1 ***
A) Berettiget til tildeling av CB er medlemmer som har minst 8 års praksis i faget inklusiv læretid, med minst 5 års aktiv medlemskap i forening tilsluttet Norske Kokkers Landsforening, og et fremmøte på minst 70%, og som har vist stor faglig dyktighet og deltatt aktivt på arrangement som er i foreningens regi. Etter anbefaling fra foreningens styre, kan det i enkelte tilfeller gis dispensasjon fra reglene om fremmøteprosenten.
B) Medlem av forening eller landslag som er tilsluttet NKL, skal etter å ha deltatt i internasjonale konkurranser, og som har vunnet gull, sølv eller bronse. Tildelingen skal gjøres på landsmøtet eller rep.møte.
C) Dersom Norgesmesteren i kokkekunst er medlem, og ikke allerede har mottatt hederstegnet Cordon Bleu, skal han/hun tildeles dette på landsmøtet eller representantskapsmøtet.
D) Medlemstiden regnes fra det året han/hun blir opptatt som ordinært medlem.
*** 2 ***
Før styret fatter vedtak skal en arbeidsgruppe på 3 foreningsmedlemmer som innehar CB, komme med anbefalinger overfor styret om hvem som bør tildeles CB ut fra de som setter kravene til CB. Styret foretar så den endelige avgjørelsen. De tre personene skal velges for to år av valgkomiteen. Seremoni komiteen består av medlemmer med langt medlemskap i foreningen og med verdig ramme rundt seremonien. Det står fritt opp til styret å nedsette arbeidsgruppen.
*** 3 ***
Hederstegnet Cordon Bleu kan bæres ved årsmøter, styreledermøter, rep.møter, landsmøter, representasjon ved arbeid i spisesal, ved selskap, faglige utstillinger og ved høytidelige anledninger.
*** 4 ***
A) Bæreren må til enhver tid opptre på en for foreningen verdig måte. Misbruk kan medføre tap av Cordon Bleu.
B) Det påhviler innehaver av Cordon Bleu å holde hederstegnet i en pen og ren forfatning og at hederstegnet er sydd fast til det blå båndet.
*** 5 ***
Hederstegnet Cordon Bleu finnes i følgende grader:
A) NKL’s formanns kjede.
B) Tidligere oldermenn/styreledere bærer rødt bånd i ytterkant.
C) Tidligere styreverv og redaktør verv i NKL bærer sølv bånd i ytterkant.
D) Medlemmer iflg. vedtekter bærer enkelt blått bånd.
E) Oldermann/styreleder kjedet skal være blått med rødt bånd og fylkesvåpen/byvåpen på rød rosett.
F) Tidligere formenn/presidenter i NKL bærer gull bånd i ytterkant.
G) Tidligere Oldermenn/styreledere som har hatt styreverv i NKL bærer rødt og sølv bånd i ytterkant.
*** 6 ***
A) Cordon Bleu er personlig
B) Kan ikke lånes ut til andre
C) Ved bruk i reklame skal det være skriftlig avtale med NKL
D) Er man i tvil om bruk av Cordon Bleu skal man ta kontakt med styreleder
E) Medlemmer som melder seg ut av foreningen, skal tilskrives av styreleder om at de ikke kan bære Cordon Bleu i offentlig opptreden.
*** 7 ***
På Cordon Bleu kan det bæres Andre Enghs Gullnål, mesterbrev symbol, Årets Kjøkkensjefs nål og 25 års medlemskaps nål i lauget. På oldermanns kjedet skal det bæres fylkes- eller byvåpen. Pins og lignende kan ikke bæres på Cordon Bleu. Cordon Bleu skal bæres på representativt antrekk.
**********************************************
NKL`s Hederstegn Cordon Rouge:
Styret i NKF kan etter søknad fra hvert enkelt landsorganisasjon tildele Cordon Rouge til verdige medlemmer som:
– Er og har vært aktiv medlem i minimum 15 år
– Har gjort en verdifull innsats for den lokale forening og landsforeningen
– Har påvirket og gitt bidrag til arbeid innen NKF