Tilbake

Ingrid Espelid Hovig tilhørte en generasjon der lokale råvarer ble brukt fullt ut og ingenting gikk til spille. I hennes ånd skal prisen i år gå til en ildsjel innen hotell & restaurantbransjen som har tatt tilbake tradisjonen med god utnyttelse av ressursene og formidler norske råvarer i moderne eller lokal drakt.

Stemmene avgir du HER

Stemmene avgir du HER

Etter en åpen nominasjonsprosess har styret og fagjuryen valgt ut fire finalister blant de 25 nominerte. Fellesnevneren for årets finalister er deres fremtredende og helhetlige verdigrunnlag og filosofi. Lokale råvarer blir brukt fullt ut, ingenting går til spille og et sosialt samfunnsansvar formidles tydelig.

Hvem som vinner avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt. Prisen består av et diplom og et stipend på 30 000 kroner, og deles ut på Fagdag Norsk Mat 2.2.23.

Slik stemmer du:
Du kan stemme på én av de fire nominerte av gangen og kun én gang per dag. Stemmegivningen avsluttes 16.12.2022.

Stemmene avgir du HER

Vi i NKL – Narvik har nominert Årets Kjøkkensjef 2021 Halvar Ellingsen på Kvitnes Gård til denne prisen. Vi gleder oss allerede til den dagen han også vil bruke råvarer fra Ofoten også. Halvar er for øvrig i meget godt selskap i «kampen» om å vinne denne prisen.

 

Vår begrunnelse for nominasjonen:

Vi i NKL – Narvik ønsker å fremme denne kandidaten til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.
Hvis man skal si noe om Ingrid Espelid som man husker foruten om å ha satt mat-TV på agendan, da er det hennes lune smil, flittig bruk av persille og ikke minst setningen «NU HAR ME JUKSA LITT».

Vår kandidat er ikke kjent for å jukse – han setter råvarene i høysete, går ikke på kompromiss med kvalitet, han har ett godt og lunefullt smil og ikke minst han dyrker sin egen persille og mye mere.
Denne personen er en frisk pust – en kritisk røst, en fantastisk fagperson og ikke minst ett fantastisk medmenneske som bryr seg genuint om medmenneskene og nærområdene rundt seg, verden som sted å bo og ikke minst integriteten til faget.

Han er utdannet fra en av beklageligvis mange av de nedlagt skolene i landet (som etter mye arbeid er opp å går igjen fra høsten – blant annet takket være Halvars iherdige jobbing) – tok læretiden i Harstad, har jobbet bl annet på restaurantene Bagatelle, Haga gård, Kulinarisk Akademi, Palace Grill, Arakataka, solgt supper på torvet i den «Blå byen», er blitt bonde og driver sin egen restaurant ut ifra det de dyrker og slakter og sanker.

Bilde «lånt» fra Horecanytt

Han har skrevet flere kokebøker, med mye fokus på tradisjonsmat – en glemt kunst hos mange, han har hatt Podcasten Lapskaus, vært en av de yngste NM-vinnerne i kokkekunst, vært på landslaget og laget pynt med en boremaskin og er også kjent fra TV-serien «Kokkeliv» på NRK, sier stort sett bestandig ja når Kokkeskoler i nærområdet spør han om hjelp – enten til kurs eller faget YFF og i tillegg er han godt inne i fagskoleutdanning i bærekraftige matopplevelser i Mosjøen.


Langt ute på ett nes driver han nå sin gård og restaurant. 30 sitteplasser pluss ett lite selskapslokale i en fjøs har han. Sjelden har man fått så god mat i midnattssol, omgitt av kyr og sau. Etter en lang kjøretur på smale veier er det godt å komme frem til noe som fremstår både luksuriøst og hjemlig på samme tid. Det finnes ikke så mye annet enn Kvitnes gård der restauranten ligger.
Et stort våningshus rommer restauranten Kvitnes. På tunet ligger et drivhus, en låve og en liten rød stue. Bak det lange hvite huset skjuler det seg en hage med grønnsaker, et stabbur for kjøtt, et hønsehus med vaktler og høner. På gården produserer de nesten alt det gjestene får på tallerkenen. En paraderekke av små og store retter blir til sammen et langt måltid. Utenfor om sommeren går solen aldri ned om vinteren så kommer den aldri opp. Uansett så er lyset som stråler inn i rommet varmt, smakene er store og atmosfæren like så.

Den enkle spisesalen er forvandlet til et eventyrrike med smaker som ingen kunne tru at Vesterålen kunne by på, før nå. For Halvar Ellingsen og hans stab byr opp til et måltid av de sjeldne.
Det er klare referanser til kokkeforbilder og gamle tradisjon i rettene. Og som folk i denne regionen alltid har vært, er han heller ikke fremmed for ny inspirasjon hentet fra eldgamle teknikker.
Der den ny-nordiske maten ofte blir omtalt som anemisk og syrlig, er maten på Kvitnes stor og bred. Smaksbildet endrer seg med nye teknikker, og det er andre former for fermentering som bistår i utviklingen av smaksbildet. Det er mørkt, karamellisert, dypt og rått. Maten på Kvitnes fremstår stor, samtidig som den er kompromissløst begrenset. Vi snakker om kortreist, og lokalt. Alt vi får servert er fra Vesterålen. Presentasjonen og anretningen av flere av rettene blir gjort i spisesalen.

Kvitnes gård er kokk Halvar Ellingsens livsverk. Halvar er kjent for mange fra Palace Grill, og nå nylig fra den gode serien – Kokkeliv, laget av Anita Reinton Utgård og NRK. Det er ikke et fullgodt alternativ å se på serien, men du blir sulten og veldig inspirert. Kvitnes gård er ikke stedet du dropper innom. Det er et sted man booker lang tid i forveien, planlegger og sparer opp penger til. Tiden du bruker før selve måltidet er viktig. Kunsten å glede seg til noe er nær utslettet. Besøk gården først via NRK, så kan du glede deg ekstra mye.


Vi har fått Kvitnes, der Hallvar fremmer Vesterålens matkultur, benytter samisk mattradisjoner, diskuterer bærekraft og leker med lokalmatbegrepet. Halvar utfordrer oss på hva som er mulig å lage og gjøre på en gård i Vesterålen. Det er mye, mye mer enn man skulle tro. Dette er det «Norske kjøkken» på sitt aller aller beste. Og om ikke dette skulle være nok – nu startet han også opp med ny restaurant på Sortland. Lille Kvitnes – vi som kjenner Halvard har ingen tro på at det blir akkurat det…… altså liten.

En annen ting som vi legger merke til med Halvar er at han har en god stabil stab, som ser ut til å trives. Det å beholde folk i denne bransjen, å ikke minst få tak i folk har lenge vært ett problem – dette ser det ut til at Halvar har løst på en god måte. I tillegg så klarer Halvar å balansere jobb, fritid og familieliv på en god måte. Med å drive en restaurant som sikter etter stjernene så er det også en kunst.

Vi i NKL – Narvik ønsker å fremme Halvar Ellingsen som kandidat til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris en meget verdig kandidat.