Norges Kokkemesteres Landsforening arrangerer en rekke konkurranser innenfor kokk- og servitørfaget.

Det er to ungdomskonkurranser hvert år der kokk og servitørlærlinger konkurrerer i Norges Cup og elver konkurrere i TINECup
For faglærte kokker er det NM, Nordic Chef, Global Chef Challenge, VM og OL.

I OL og VM er det kokkelandslagene som representerer Norge.
Kokkene konkurrerer internasjonalt annet hvert år.

For mer info les  konkurranseregler

NM i Kokkekunst

NM i Kokkekunst er en individuell konkurranse der vinneren går videre til Nordisk mesterskap og blir eier av Kongepokalen
Opplysninger og råvarer til NM 2017

Oppgave NM i kokkekunst 2017

Du skal komponere en 3-retters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer.

Forrett:
Vegetar Forrett ( Lacto , ovo )
mystery basket, med hoved råvarer Ca.24 timer før konkurranse start, blir ulike for hver konkurransedag.

Hovedrett:
Gilde lam fra Hardanger, ribbe med ytrefilet 455041 (EPD:4625992)
Lamme Brissel eller nyrer skal benyttes. (begge kan benyttes hvis ønskelig )

Dessert:
Valrhona økologisk og Fairtrade Melkesjokolade ANDOA LACTEE 39%. I tillegg
skal det benyttes Tine Seter rømme og Rødbeter.

Råvareliste NM 2017:
Alle deltakere sørger selv for sine råvarer utover hoved råvarene som er oppsatt i oppgaven. Hoved råvarene deles ut konkurransedag, da med lik mengde til den enkelte deltaker.
Ved mystery basket vil denne gis 24 timer før konkurranse start

Dere vil få kr 1000.- til rådighet (dette beløpet trekkes fra konkurranseavgiften på kr 6000.-)
Vi ber dere selv kontakte leverandørene for avtale om leveranse av de nødvendige råvarene dere trenger for gjennomføringen, dette utover hoved råvarene og standard tørrvare.
På selve arenaen vil nødvendig standard frukt og grønt, meieri og tørrvarer være tilgjengelig.

Påmelding til NM i kokkekunst:
For bindende påmelding lages en utførlig beskrivelse av en 3-retters meny til 12 personer servert på Figgjo Porselen.
Menyen komponeres ut fra beskrevne råvarer og tilberedningsmetoder.
Siden det er Mystery Basket på Forrett ber vi om at den enkelte setter opp en alternativ rett tilpasset menyen, dette for at jury kan foreta en helhetsvurdering av det innsendte forslaget.
Den reelle forretten leveres ved konkurranse start etter mottatt Mystery Basket.

Skrift type: Times New Roman, str. 12pt. Påmeldingen sendes på e-post. Det skal ikke fremkomme informasjon som kan knyttes til din identitet i menyoppgaven. bruk mail adresse bodil@nkl.no

 

 I tillegg skal påmeldingen inneholde:
Personlige opplysninger: Navn, adresse, bedrift, telefon privat og jobb, e-post, dette leveres på eget ark.
Kopi av fagbrev (digitalisert)
Størrelse på kokkejakke
Annen informasjon ifølge påmeldingsskjema
Digitalt bilde av deg i kokkeuniform
Navn på Commis ( kopi av Lærling kontrakt )
Menyen med bilder sendes NM i Kokkekunst , Norges Kokkemesteres Landsforening innen 15 mai 2017 kl 24.00

Innen medio juni vil en lukket uttaksjury vurdere de innsendte bidragene anonymt. 12 deltakere vil bli valgt ut.
I tillegg vil det bli tatt ut 2 kandidater som trer inn dersom noen skulle falle fra.

Fjorårets vinner er tittelforsvarer.
Alle som har sendt inn oppgave til bedømming, vil bli kontaktet av NM-leder, og navnene på årets konkurransedeltakere gjøres deretter kjent for pressen.

 Om finalen
Det er vedtatt at NM skal ha 12 deltagere i to finaler over 2 dager, med 6 finalister på dag 1 og 6 finalister på dag 2
Den av kandidatene med høyest poengsum blir vinner av NM i Kokkekunst 2017.

Reisekostnader
Deltakerne må selv dekke sine reisekostnader tur/retur Bergen.

Deltakeravgift er kr. 6000.- av dette betaler deltaker kr 5000.- og de resterende kr 1000.- benyttes til inndekning av egne råvarer til konkurransen
Avgiften dekker overnatting fra tirsdag til fredag. Det vil være dobbeltrom slik at dere kan bo sammen med commis.
Hvis det er deltakere fra arrangør by beregnes denne å bo hjemme.
Avgiften dekker også bespisning under Get together samt NM festen.
NM-styret oppfordrer deltakerne å ha med ”pent antrekk” til NM-banketten.

 Bedømmelse etter nye WACS regler

 Plass /Kjøkken dommer.
Mise en place og hygiene 10 poeng
Korrekt yrkesmessig håndverk 30 poeng

Smaksdommere
Anretning og presentasjon 10 poeng
Smak 50 poeng
Ved for sen eller tidlig presentasjon av rettene trekkes 1 poeng per minutt per dommer. (inntil 5 poeng )

IKA Culinary Olympics

OL er høydepunktet for landslagene, de trener i 4 år for å kunne yte på topp nivå. Norge er en nasjon som ofte hevder seg på pallen.
Første ildprøve er OL i 2016 som arrangeres i Erfurt i Tyskland.

VM, World Culinary Challenge

VM arrangerers hvert 4 år, å vinne en seier sammen med laget som en har trent med i 4 år gir en enorm glede, uttaler gjengen på landslagene. Neste VM er i 2018.

Norges Cup

Årlig konkurranse for lærlinger innen kokk- og servitørfag.
Det gjennomføres regionale konkurranser i forkant, der regionale vinnerlag er kvalifiserte til å delta i finalerundene.
22 laug kan stille med lag til Norgescup. Laug som har mer enn 13 lag eller flere påmeldt til regional konkurranse kan stille med to lag. Hvert lag består av to personer pluss lagleder. Cupen ble først arrangert i 1989. Med unntak av 1990 er samtlige finalerunder blitt avholdt i Stavanger. Oppgavene under semifinale og finale skal være utfordrende samt tilfredsstille kravene til den nasjonale fagopplæringen. Vinnerne kvalifiseres automatisk til å delta i Nordisk Mesterskap for lærlinger

TINE MatCup

TINECup er en kokkekonkurranse for kokke- og servitørelever på VG2-trinn ved videregående skoler over hele landet,
som arrangeres av NKL i samarbeid med TINE.
Bakgrunnen for kokkekonkurransen er å motivere unge fagutøvere og dermed styrke rekrutteringen til kokkefaget.
Konkurransen er lagt opp som en lagkonkurranse hvor lagene, bestående av to kokkelever og en servitørelev, kvalifiserer seg gjennom en menykonkurranse. Opptil seks lokale lag går videre fra menykonkurransen til regionale semifinaler hvor lagene får mulighet til å tilberede den innsendte menyen. Vinnerlaget fra hver semifinale går deretter videre til nasjonal finale i Stavanger

http://nkl.no/wp-content/uploads/2016/09/2017_Tine-cup-brosjyre_digital.pdf

http://nkl.no/wp-content/uploads/2016/09/Mal-steg-1-menykonkurranse.doc

Les mer om TINECUP her http://www.tine.no/tinematcup

http://nkl.no/wp-content/uploads/2016/09/Råvareliste-TINECUP-2017-vedlegg-oppgave.docx

Nordic Chef

Nordic Chef er en årlig individuell konkurranse og det er vinenren av NM som får representerer Norge.

Global Chef Challenge

Global Chef Challenge er en individuell konkurranse. Konkurransen holdes i flere kategorier.
Global Chefs, Global Pastery, og Young Chefs

Wacs godkjente dommere

A dommere
– Jørn Lie
– Kjetil Gundersen
– Svein Magnus Gjønvik
– Sven Erik Renaa

B dommere
– Alexander Berg
– Anna Robsham
– Anne Dorthe Magnus Ask
– Arnt Skjerve
– Atle Lura
– Aud Våge Johansen
– Bjørn Christian Østrem
– Kristine Øvrebø
– Espen Aunaas
– Espen Vesterdal Larsen
– Frode Selvaag
– Geir Magnus Svae
– Gerhard Kejzar
– Halvor Ellingsen
– Jan Kåre Johansen
– Jostein Medhus
– Kim Håvard Larsen
– Martin Sveian
– Rune Larsen
– Sigrid Rafaelsen
– Siv Støfringstøl
– Stian Christoffer Moen
– Bodil Erdalsdahl
– Tomas Karlsen
– Tommy Raanti