Norske Kokkers Landsforening (NKL) har gjennom flere tiår jobbet aktivt og vært svært opptatt av rekruttering til kokkfaget.
Blant flere gode tiltak har kokkekonkurranser alltid vært et viktig verktøy for å skape oppmerksomhet rundt kokkefaget.
I tillegg til kokkekonkurranser, setter NKL og NKLs foreninger søkelys på ulike aktiviteter i samarbeid med skole og næringsliv.
Barn og unge skal gjennom forskjellige aktiviteter oppleve matglede, bli inspirert og motivert til å velge utdanningsprogrammet restaurant- og matfag.
I 2022 og 2023 er NKL en av flere organisasjoner som deltar i det store nasjonale rekrutteringsprosjektet, med økonomisk støtte fra Landbruks- og matdepartementet.
Prosjektet jobber målrettet med en nasjonal rekrutteringskampanje for å øke rekrutteringen til mat-og måltidsbransjen.
NKL er opptatt av et tydelig søkelys på praktiske og fysiske aktiviteter. Der møtet mellom mennesker påvirker den enkelte ungdom og foreldres valg om utdanning. Fysiske aktiviteter skal sammen med digital, tilgjengelig informasjon - gi det beste grunnlag for et riktig utdanningsvalg.
Norske Kokkers Landsforening(NKL) har like interesser som andre organisasjoner i mat og måltidbransjen. Derfor samarbeider NKL med Baker- og Konditorbransjens Landsforening(BKLF) og Stiftelsen Norsk Gastronomi(SNG), for å fremme utdanningsprogrammet restaurant- og matfag generelt, og kokk-, baker- og konditorfaget spesielt.
NKL fremholder søkelyset på vellykkede rekrutteringstiltak, og jobber nå med å forsterke enkelte rekrutteringsaktiviteter, for at det fortsatt skal fenge ungdomene i målgruppen.
Her er eksempler på nasjonale aktiviteter, som skaper stort engasjement og som presenterer våre fag på en god måte;
- VI DEKKER TIL FEST
- UNG RESTAURANT
- KOKKEKAMP
- VI BAKER OG SMAKER
Norske Kokkers Landsforening arrangerer flere egenproduserte aktiviteter,hvor søkelyset er å skape matglede, motivasjon, inspirasjon og oppleve mestring.
Her er noen eksempler;
- MINI Chefs – for barn og unge i alderen 10-15 år – https://nkl.no/blog/mini-chefs/
- Et matglede tilbud til barn og unge i alderen 10-15 år, med fokus på gode matopplevelser sammen med profesjonelle kokker i Norske Kokkers Landsforening
- inspirere barn og ungdom i alderen 10-15 til å spise riktig mat, samt å kunne lage et næringsriktig måltid med gode norske råvarer.
- kunne lage en god frokost, en riktig lunsj / matpakke, mat i farta, hverdagsmat, helg- og høytidsmat.
- bli kjent med Det Norske Kjøkken, den norske tradisjonsmaten og norske råvarer
- få lyst til å bli kokk og søke restaurant- og matfag VG1
- gi foreldre nyttig informasjon
- KOKKECAMPUS – for elever mellom VG1 og VG2, 16-17 år – https://nkl.no/blog/norske-kokkers-landsforenings-kokkecampus-2021/
- En arena hvor for fremtidens Norske Kokker, den enkelte deltager skal bli inspirert, oppleve mestring, bli motivert til å gjennomføre VG2 og sin fremtidige kokkekarriere
- Årets Kokketalent Prisen tildeles den eleven som utmerker seg gjennom sin skriftlige søknad, sin presentasjon av seg selv på film, gjennom sitt engasjement under hele KokkeCampus, gjennom sine holdninger og i den avsluttende SPEED-COOKING konkurransen. Prisen ble delt ut på NKL KOKKECAMPUS årlig
- Konkurransekultur blant norske kokker
NKL og e Norske Kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge kokketalenter til å bli vinnere i de store og mest prestisjefylte kokkekonkurransene i verden. Den formidable innsatsen har hatt, og har fortsatt, enorm betydning for rekrutteringen til kokkfaget
- I snart 40 år har Norges Cup, nå ASKO Servering Norgescup, vært Kokke-Norges arena hvor fremtidens fremste fagfolk konkurrerer i en prestisjepreget konkurranse for kokkelærlinger. Mange kokketalenter og internasjonale konkurransekokker har startet sin konkurransekarriere her. Christian Andre Pettersen, Øivind Bøe Dalelv, Ørjan Johannessen, Karl Erik Pallesen, Christer Rødseth og Runa Kvendseth har alle deltatt i Norges Cup.
- En annen viktig konkurranse er TINE MatCup, et samarbeid mellom TINE og Norske Kokkers Landsforening. I snart 15 år har kokk- og servitørelever på Vg2 blitt invitert til å konkurrere. Målet med konkurransen er å motivere unge fagutøvere og styrke rekrutteringen til kokkefaget.
BLI KOKK NÅ!
FORM – opplæringskontorene i restaurant og matfag, har en veldig bra nettside – https://restaurantogmatfag.no/
På nettsiden til utdanning.no finner du en presentasjon av alle de 11 fagene i utdanningsprogrammet
Bli Kokk – https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/kokk
NHO reiseliv lanserte i 2021 nettstedet SMAK DEG FREM. Restaurant – og matfag handler ikke bare om hva du blir, men hva du lærer.
Bli med på innsiden og bli kjent med mulighetene – https://www.smakdegfrem.no/