NM i Kokkekunst
NM i Kokkekunst en individuell konkurranse som arrangeres annet hvert år fra 2018, der vinneren går videre til – Veien til Årets Kokk og Årets Kokk.
NKLs nye mal for NM i KOKKEKUNST
Faglig utvalg i Norske Kokkers Landsforening har utarbeidet en konkurransemal for fremtidig gjennomføring av Norgesmesterskap i kokkekunst (NM).
NM arrangeres annet hvert år fra 2020.
Denne malen bygger på erfaringer og tanker fra tidligere medlemmer av FU og arrangører av NM. Hensikten er å gjøre konkurransen mer publikumsvennlig samt øke fokuset på det kokkefaglige og kreative arbeidet som må gjøres når det ikke blir rom for langvarig planlegging.
Kvalifisering
Kandidatene skal komponere en valgfri rett utfra de retningslinjer som gis i oppgaven. Det skal leveres oppskrifter med fremgangsmåte til 12 personer og bilde av retten. Oppgaven sendes anonymt og vurderes av uavhengige uttaksdommere. 18 kandidater plukkes ut til tre individuelle semifinaler.
Denne retten skal være en hovedrett sammensatt og komponert med de råvarene som er satt i oppgaven og skal inneholde potetgarnityr og metningsgarnityr/grønnsaker med 3 ulike tilberedningsmetoder.
Det skal lages en Mal for innsending av bilder eks. 1 foto ovenfra og et fra siden. Det skal benyttes hvit tallerken i gitt størrelse, og det må også angis krav til oppløsning på bildet.
Dag 1. Speedcooking
Semifinaler i tre puljer med “mystery basket”. Hver pulje med seks kandidater har sine egne råvarer slik at siste pulje ikke får utnytte fordelen av å se råvarene tidlig. I tillegg til råvarer i “mystery basket” vil vanlige basisvarer være tilgjengelige. Det vil ikke være anledning for noen medbragte råvarer.
Det må benyttes en «mystery basket» per gruppe, slik at ingen har none fordeler med hensyn til tid og forberedelser.
Kandidatene får totalt 100 minutter til rådighet. 20 minutter til planlegging og skriving av meny etterfulgt av 80 minutter produksjon før service. Det skal tilberedes en valgfri rett til seks personer.
Kandidatene får ha med egen assistent som jobber på godkjent lærekontrakt.
I semifinalen dømmes kandidatene av to plassdommere og tre smaksdommer i tillegg til hoveddommer.
Etter at alle 18 kandidater har fullført sendes de seks beste på poeng videre til finalen neste dag. Disse leses i tilfeldig rekkefølge og kandidatene starter i samme rekkefølge i finalen.
Dag 2. Finale
De seks kandidatene med høyest poengsum fra semifinalene konkurrerer med fem minutters mellomrom.
Oppgaven blir å lage en treretters meny basert på hovedråvarer fra “mystery basket”. I tillegg til dette vil det være basisråvarer tilgjengelig i konkurransetiden. Kandidatene får oversikt over råvarene kvelden i forveien slik at de kan planlegge meny. Skriftlig meny skal overleveres plassdommer før konkurransestart.
Innsendte hovedrett/oppgave skal lages av kandidatene hvis de når finalen.
De skal lage tre retter, forrett vet de ikke noe om før kvelden i forveien, hovedretten er satt gjennom innsendingsoppgaven, dessert samme tidsramme som forrett. Det vil si at de også her blir målt på «umiddelbar» kreativitet. Dersom dette er et viktig kriterium for Bocuse så er det jo greit. Men hvis improvisasjonskoking, for å kalle det det, ikke er viktig så bør vi se på dette en gang til.
Hvert kjøkken har fem timer produksjon før servering av første rett, deretter serveres rettene med 30 minutters mellomrom. Desserten serveres derfor seks timer etter start. Etter endt service har kandidatene 45 minutter til å vaske ned kjøkkenene før gjennomgang med plassdommer.
Komplett utstyrsliste med bilder og beskrivelse for kjøkken og felles område MÅ følge oppgaven!!
I finalen dømmes kandidatene av to plassdommere og fire smaksdommere i tillegg til hoveddommer.
I finalen dømmes det med 1 Kitchen jury og 6 smaksdommere, dvs. at alle dommere er md hele dagen og at plassdommer kun dømmer alene når det er service (samt tid/evnt avvik må rapporteres i hele minutter).
Det er ønskelig at det benyttes nettbrett til bedømming, og alle menyer/retter må være allergen merket for å bli godkjent.
Kjøkken
Det leveres komplett kjøkken til hver deltaker. Det vil ikke være anledning for å bringe med eget elektrisk utstyr annet enn stavmikser og ismaskin. Kniver og småutstyr kan medbringes og skal godkjennes av plassdommer. Detaljert utstyrsliste for kjøkken sendes kandidatene i det de blir tatt ut til konkurransen.
Resultat:
Kandidatene rangeres etter poengsum og kandidaten med best resultat vinner NM. Det blir kåret delt fjerdeplass for plasseringene fire til seks og deretter fra tredje til første. Etter konkurransen skal poengene fra finalen være tilgjengelige for de kandidatene som ønsker innsyn i disse. Premieseremonien skal foregå på konkurransearenaen, så snart det er mulig etter avsluttet finale.
Vinneren fra NM i Kokkekunst er med på Veien videre til Årets Kokk og i uttaket til Årets Kokk og andreplassen får delta i Nordisk mesterskap.