Norges Kokkemesteres Landsforening arrangerer en rekke konkurranser innenfor kokk- og servitørfaget.

Det er to ungdomskonkurranser hvert år der kokk og servitørlærlinger konkurrerer i ASKO SERVERING Norges Cup og TINE MatCup for VG2 elever
For faglærte kokker er det NM, Nordic Chef, Global Chef Challenge, VM og OL.

I OL og VM er det kokkelandslagene som representerer Norge.
Kokkene konkurrerer internasjonalt annet hvert år.

For mer info les  konkurranseregler

Dommerskjema:

Smaksdommer for egne notater 1-6

Smaksdommer for egne notater 7-12

Smaksdommer for egne notater 13-18

Plassdommer skjema for egne notater 1-6

Plassdommer skjema for egne notater 7-12

Plassdommer skjema for egne notater 13-18

Dommerskjema summering

Dommersummering exel

NM i Kokkekunst

 

NM i Kokkekunst en individuell konkurranse som arrangeres annet hvert år fra 2018, der vinneren går videre til – Veien til Årets Kokk og Årets Kokk.

NKLs nye mal for NM i KOKKEKUNST

Faglig utvalg i Norske Kokkers Landsforening har utarbeidet en konkurransemal for fremtidig gjennomføring av Norgesmesterskap i kokkekunst (NM).

NM arrangeres annet hvert år fra 2020.

Denne malen bygger på erfaringer og tanker fra tidligere medlemmer av FU og arrangører av NM. Hensikten er å gjøre konkurransen mer publikumsvennlig samt øke fokuset på det kokkefaglige og kreative arbeidet som må gjøres når det ikke blir rom for langvarig planlegging.

Kvalifisering

Kandidatene skal komponere en valgfri rett utfra de retningslinjer som gis i oppgaven. Det skal leveres oppskrifter med fremgangsmåte til 12 personer og bilde av retten. Oppgaven sendes anonymt og vurderes av uavhengige uttaksdommere. 18 kandidater plukkes ut til tre individuelle semifinaler.

Denne retten skal være en hovedrett sammensatt og komponert med de råvarene som er satt i oppgaven og skal inneholde potetgarnityr og metningsgarnityr/grønnsaker med 3 ulike tilberedningsmetoder.

Det skal lages en Mal for innsending av bilder eks. 1 foto ovenfra og et fra siden. Det skal benyttes hvit tallerken i gitt størrelse, og det må også angis krav til oppløsning på bildet.

Dag 1. Speedcooking

Semifinaler i tre puljer med “mystery basket”. Hver pulje med seks kandidater har sine egne råvarer slik at siste pulje ikke får utnytte fordelen av å se råvarene tidlig. I tillegg til råvarer i “mystery basket” vil vanlige basisvarer være tilgjengelige. Det vil ikke være anledning for noen medbragte råvarer.

Det må benyttes en «mystery basket» per gruppe, slik at ingen har none fordeler med hensyn til tid og forberedelser.

Kandidatene får totalt 100 minutter til rådighet. 20 minutter til planlegging og skriving av meny etterfulgt av 80 minutter produksjon før service. Det skal tilberedes en valgfri rett til seks personer.

Kandidatene får ha med egen assistent som jobber på godkjent lærekontrakt.

I semifinalen dømmes kandidatene av to plassdommere og tre smaksdommer i tillegg til hoveddommer.

Etter at alle 18 kandidater har fullført sendes de seks beste på poeng videre til finalen neste dag. Disse leses i tilfeldig rekkefølge og kandidatene starter i samme rekkefølge i finalen.

Dag 2. Finale

De seks kandidatene med høyest poengsum fra semifinalene konkurrerer med fem minutters mellomrom.

Oppgaven blir å lage en treretters meny basert på hovedråvarer fra “mystery basket”. I tillegg til dette vil det være basisråvarer tilgjengelig i konkurransetiden. Kandidatene får oversikt over råvarene kvelden i forveien slik at de kan planlegge meny. Skriftlig meny skal overleveres plassdommer før konkurransestart.

Innsendte hovedrett/oppgave skal lages av kandidatene hvis de når finalen.

De skal lage tre retter, forrett vet de ikke noe om før kvelden i forveien, hovedretten er satt gjennom innsendingsoppgaven, dessert samme tidsramme som forrett. Det vil si at de også her blir målt på «umiddelbar» kreativitet. Dersom dette er et viktig kriterium for Bocuse så er det jo greit. Men hvis improvisasjonskoking, for å kalle det det, ikke er viktig så bør vi se på dette en gang til.

Hvert kjøkken har fem timer produksjon før servering av første rett, deretter serveres rettene med 30 minutters mellomrom. Desserten serveres derfor seks timer etter start. Etter endt service har kandidatene 45 minutter til å vaske ned kjøkkenene før gjennomgang med plassdommer.

Komplett utstyrsliste med bilder og beskrivelse for kjøkken og felles område MÅ følge oppgaven!!

I finalen dømmes kandidatene av to plassdommere og fire smaksdommere i tillegg til hoveddommer.

I finalen dømmes det med 1 Kitchen jury og 6 smaksdommere, dvs. at alle dommere er md hele dagen og at plassdommer kun dømmer alene når det er service (samt tid/evnt avvik må rapporteres i hele minutter).

Det er ønskelig at det benyttes nettbrett til bedømming, og alle menyer/retter må være allergen merket for å bli godkjent.

Kjøkken

Det leveres komplett kjøkken til hver deltaker. Det vil ikke være anledning for å bringe med eget elektrisk utstyr annet enn stavmikser og ismaskin. Kniver og småutstyr kan medbringes og skal godkjennes av plassdommer. Detaljert utstyrsliste for kjøkken sendes kandidatene i det de blir tatt ut til konkurransen.

Resultat:

Kandidatene rangeres etter poengsum og kandidaten med best resultat vinner NM. Det blir kåret delt fjerdeplass for plasseringene fire til seks og deretter fra tredje til første. Etter konkurransen skal poengene fra finalen være tilgjengelige for de kandidatene som ønsker innsyn i disse. Premieseremonien skal foregå på konkurransearenaen, så snart det er mulig etter avsluttet finale.

Vinneren fra NM i Kokkekunst er med på Veien videre til Årets Kokk og i uttaket til Årets Kokk og andreplassen får delta i Nordisk mesterskap.

 

 

 

 

 

 

IKA Culinary Olympics

OL er høydepunktet for landslagene, de trener i 4 år for å kunne yte på topp nivå. Norge er en nasjon som ofte hevder seg på pallen.
Neste IKA Culinary Olympics  arrangeres i Stuttgart,Tyskland – 15. -19.februar 2020.

VM, World Culinary Challenge

VM arrangerers hvert 4 år, å vinne en seier sammen med laget som en har trent med i 4 år gir en enorm glede, uttaler gjengen på landslagene. VM eller Culinary World Cup i 2018, der tok begge Norges lag, to kategorigull og begge lag tok bronse sammenlagt.

ASKO SERVERING Norges Cup for Kokk- og Servitørlærlinger

Årlig konkurranse for lærlinger innen kokk- og servitørfag.
Det gjennomføres regionale konkurranser i forkant, der regionale vinnerlag er kvalifiserte til å delta i finalerundene.
NKLs 22 foreninger kan stille med lag tilASKO SERVERING Norges Cup for Kokk- og Servitørlærlinger . NKL foreninger som har mer enn 13 lag eller flere påmeldt til regional konkurranse kan stille med to lag. Hvert lag består av to personer pluss lagleder. Cupen ble først arrangert i 1989. Med unntak av 1990 er samtlige finalerunder blitt avholdt i Stavanger. Oppgavene under semifinale og finale skal være utfordrende samt tilfredsstille kravene til den nasjonale fagopplæringen. Vinnerne kvalifiseres automatisk til å delta i Nordisk Mesterskap for lærlinger

Finn lenken til ASKO SERVERING Norges Cup her :

http://www.norgescup.com/

 

TINE MatCup - vi leter Norges beste Kokk-og servitørelever!

TINE MatCup er en kokkekonkurranse for kokke- og servitørelever på VG2-trinn ved videregående skoler over hele landet,
som arrangeres av NKL i samarbeid med TINE.
Bakgrunnen for kokkekonkurransen er å motivere unge fagutøvere og dermed styrke rekrutteringen til kokkefaget.
Konkurransen er lagt opp som en lagkonkurranse hvor lagene, bestående av to kokkelever og en servitørelev, kvalifiserer seg gjennom en menykonkurranse. Det blir avviklet inntil seks semifinaler bestående av inntil 5 lag. Hvor semifinalene avvikles, blir offentliggjort så snart juryen har tatt ut semifinalistene. Vinnerlaget fra hver semifinale går deretter videre til nasjonal finale i Stavanger

Oppgaven for årets konkurranse blir annonsert LIVE på FACEBOOK den 27.august kl.10.00

Påmelding av lag må gjøres før 17. september

Frist for innsendelse av oppgave er 25.september

Hvem som går videre til semi-finalene blir offentliggjort den 12.oktober 2020

semifinalene skal arrangeres mellom 1.nov – 27.nov 2020

Offentliggjøring av Finalelag 1.12.2020

Finale i Stavanger 5.februar 2021

Les mer om TINECUP her http://www.tine.no/tinematcup

http://nkl.no/wp-content/uploads/2020/09/Spormal-og-svar-2020-1.docx

http://nkl.no/wp-content/uploads/2018/11/servitør-dommeskjema-TINE-Matcup.pdf

https://www.tine.no/tinematcup/viktig-informasjon

http://nkl.no/wp-content/uploads/2019/09/TINE_MatCup_2020_råvarer.pdf

http://nkl.no/wp-content/uploads/2019/09/2020-TineCup_brosjyre_lores-not-for-print.pdf

 

 

Nordic Chef

Nordic Chef er en årlig individuell konkurranse og det er vinneren av NM som får representerer Norge.

Global Chef Challenge

Global Chef Challenge er en individuell konkurranse. Konkurransen holdes i flere kategorier.
Global Chefs, Global Pastery, og Young Chefs

Wacs godkjente dommere

A dommere
– Jørn Lie
– Kjetil Gundersen
– Sven Erik Renaa

B dommere
– Stian Christoffer Moen
– Anna Robsham
– Kristine Øvrebø
– Jan Kåre Johansen
– Roar Hanson