På vegne av Norske Kokkers Landsforening (NKL) og NKL Rogaland ønsker vi lagene, lagleder og dommere velkommen til Stavanger og ASKO Servering Norgescup 2022.

Finalene i Asko Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger 2022 utsettes fra februar til 29. og 30. april 2022.

Årlig konkurranse for lærlinger innen kokk- og servitørfag.
Det gjennomføres kvalifiseringskonkurranser i NKLs foreninger, der vinnerlagene er kvalifiserte til å delta i finalehelgen i Stavanger.
NKLs 23 foreninger kan stille med lag til ASKO Servering Norges Cup for Kokk- og Servitørlærlinger, NKL foreninger som har mer enn 12 lag eller flere påmeldt til lokal konkurranse kan stille med to lag. Hvert lag består av to personer pluss lagleder. Konkurransen ble første gang arrangert på slutten av 1980-tallet. Oppgavene under semifinale og finale skal være utfordrende i forhold til lærlingens kompetansenivå, samt tilfredsstille krav i læreplan og kompetanseplan for VG3. Vinnerne kvalifiseres automatisk til å delta i Nordisk Mesterskap for lærlinger.

Finaleoppgave for kokkene ASKO Servering Norgescup 2022

Forrett

Skrei fra BAMA Storkjøkken skal være hovedelement.

Flaksalt Cornish fra Unil skal benyttes.

Knorr professional fond Skalldyr skal benyttes

Ett fritert element, fritert i Wok Frityrolje Eldorado

Hovedrett

Lammelår med knoke og mørbrad EPD 4102059 og Fåretarm 18/22 EPD 1380070 fra Nortura

Brokkoli, spinat, pastinakk og gulbete fra BAMA skal inngå

Knorr professional Demi glace skal benyttes.

Maille Dijon Sennep skal benyttes.

Smør og Kremfløte  fra TINE skal benyttes.

Dessert

Valhrona Caraibe 66% er hovedråvare.

Norohy økologisk vaniljestang fra Madagaskar skal benyttes

Mango og Appelsin fra Bama skal benyttes

Rømme fra TINE skal benyttes

Pistasjnøtter økologisk 300g Eldorado  skal benyttes.

Ukjente råvarer

Det vil bli presentert for finalelagene en råvarekasse utover råvarene som er nevnt på råvarelisten. Dette presenteres rett etter offentliggjøringen av finale lagene. Her vil det dukke opp tilleggsråvarer som man skal eller kan benytte seg av. Dette vil blir presentert av hoveddommer kokk.

Praktisk oppgave

Filetering:

Det vil under konkurransen bli lagt vekt på filetering av Skrei. Fileteringen skal foregå på tidspunkt dere får angitt finaledagen. Denne fileteringen observeres og vurderes av dommere.

Menyen

Finaleoppgaven er tilberedning og anretning i samarbeid med servitørlaget.

Lagene skal servere en tre-retters meny for 12 personer, hvorav tre – 3 – kuverter skal til dommere, én -1- til utstilling og åtte – 8 – kuverter til gjester.

Hovedretten til gjestene serveres på tallerken. Gjestematen utføres som vanlig selskapsservering og styres av gjestene. Resten går etter gitte tidsintervaller. God dialog med servitørene er derfor svært viktig!

Menyen skal levers skriftlig (med tydelig skrift) til Sekretariatet, og skal godkjennes av både laget og lagleder før den blir levert inn.

HUSK; menyen skal merkes med allergener etter de nye forskriftene

Samarbeidsoppgave med servitørlaget

Hovedretts kjøttet skal transjeres og serveres ved bordet hos gjestene. Dette utføres av en av kokkelærlingene i samarbeid med servitørlaget .

Oppgaven vurderes som en samarbeidsoppgave. Det legges vekt på kommunikasjon, samarbeide og endelig resultat. Poengtrekk om ikke samarbeidet er godt, tidsbruk, orden og hygiene vil være kriterier som blir vurdert. Servitørlaget vil bli bedømt på samarbeidet med dere som kokkelag. Derfor vil dette vektlegges ekstra. Kokkelaget velger selv hvem av de to som fysisk transjerer ute foran gjestene.

Hoveddommer kokk og hoveddommer servitør vil ha en egen grundig brief av dette før konkurransestart.

Råvarer

Det er ikke tillatt å ta med egne råvarer. Dere skal kun bruke de varene som er satt fram. Diskvalifisering fra konkurransen er en konsekvens dersom dere tar med egne råvarer.

Dere trenger ikke bruke alle råvarene som ligger i det enkelte lag sin råvarekasse. Råvarer som ikke skal brukes, skal etter 1,5 time settes ut av arbeidsområdet hvor de blir hentet.

Alle råvarer som kan og skal benyttes i finalen vil bli presentert for lagene som går til finalen, fredag kveld. Det vil bli en egen briefing fra hoveddommer og arrangør. Samt anledning til å se råvarer en kan benytte seg av. Råvareliste for finale vil da bli fremlagt.

Porselen
Dere skal bruke 3 forskjellige tallerkener fra Figgjo AS i finalen.  Årets finaletallerker fra Figgjo vil bli utstilt fredag under semifinalen ved Figgjo sin stand. Det vil ikke være noen publisering av tallerkenene før det.

Småutstyr

Lagene får tilgjengelig småutstyr ved konkurransen. Eget medbrakt utstyr skal ikke overstige 4 fulle BAMA IFCO Kasser.

Hva vi anbefaler lagene å ta med: 
Kniver, spesialutstyr, sprøytepose med utstyr, former, vekt, stavmikser, foodprosessor, ismaskin, ekstra forstykker, kluter etter ønske

NB:
Husk at elektroutstyr utover stavmikser/foodprosessor /ismaskiner skal være sjekket av godkjent elektroverksted før det kobles til i konkurransearena.
Utstyret må ikke overstige 16 Amp sikring/1 fase.
Utstyr medbringes på eget ansvar.

Kjøkken
ASKO Servering Norgescup 2022 gjennomføres på Jåttå Videregående skole. Finalen vil bli gjennomført i kjøkkener ved auditoriet. Her vil det være publikum og god stemning.

Kjøkkener som blir brukt i finalen er fra vår gode samarbeidspartner Electrolux.

Nedvask av kjøkken

Laget vasker selv ned sitt kjøkken. Dette er en del av bedømmingen. Laget har 20 minutter etter at siste rett er levert til å vaske ned kjøkkenet. Laget får ikke gå til evaluering før kjøkkenet er ferdig vasket ned og ryddet for personlig utstyr. Dette godkjennes av plassdommer og representant fra Electrolux.