Kokkefaget er langt mer enn bare matlaging – det er en inngangsport til en verden av muligheter. Fagbrevet kan gi en variert og livslang karriere i mat- og måltidsbransjen. I denne artikkelserien fra en tidligere utgave av «Kjøkkensjefen», møter vi personer som startet sin karriere på kjøkkenet, men som senere har tatt med seg kunnskapen, lidenskapen og erfaringen fra kokkeyrket inn i nye roller. Vi vil vise den store bredden i yrket, til inspirasjon for ungdom står på trappene til å velge seg en matfaglig utdanning.
Foto: Meny
Navn: Espen Schöning Lie
Utdannelse: Kokkefagbrev / Butikkslakterfagbrev
Tidligere arbeidsplasser: Lysebu, Hurdalsjøen Hotel, Fagerborg Hotel m.fl.
Arbeidssted/stilling i dag: Leder for kategori ferskvare, MENY
«Jeg bruker faget mitt i nesten alt jeg jobber med i dag.»
– Når bestemte du deg for å bli kokk?
Egentlig mens jeg gikk på ungdomsskolen, men da alle vennene mine begynte på allmennfag, valgte også jeg det. Jeg bestemte meg imidlertid på nytt når jeg tjenestegjorde som kokk i kystartilleriet, og søkte kokkeskolen etter det.
– Hva var din motivasjon for å velge kokkeyrket?
Min onkel er kokk, og jeg syns alltid det var litt stas å ringe ham når jeg skulle lage enda litt bedre vafler, eller en ekstra smakfull saus. Jeg hadde også noen litt eldre venner med kokkefagbrev, og jeg syns det virket spennende. Jeg var lei av å gå på skole uten en plan, og ville komme raskt i gang med noe. Så var jeg heldig og kom inn på Oslo kokk- og stuertskole, på et kull med mange motiverte kokkeelever – og jeg ble raskt frelst!
– Hvor lenge jobbet du som kokk?
Jeg begynte i kokkelære i 1993 og har jobbet som kokk, dessertansvarlig/ufaglært konditor, soussjef, kjøkkensjef og F&B-manager frem til jeg begynte i dagligvarebransjen i 2008. MEN – jeg føler i aller høyeste grad at jeg fortsatt er kokk, og at jeg jobber som kokk, selv om jeg ikke lenger tar imot gjester i restauranten.
– Hvordan har du nytte av din bakgrunn og erfaring som kokk i ditt daglige arbeid?
Jeg bruker faget mitt i nesten alt jeg jobber med i dag. I tillegg får man jo med seg et kræsjkurs i ledelse, personalbehandling, økonomi og ikke minst hvordan å håndtere «det umulige» – en erfaring jeg ikke ville vært foruten.
– Hva er ditt råd til de unge som i dag vurderer å bli kokk?
Dette er et utrolig spennende, sosialt, hyggelig og givende yrke, og det finnes muligheter i bransjen for absolutt alle. Jeg har alltid opplevd bransjen som svært inkluderende, og det finnes muligheter for alle – enten man vil utvikle seg oppover eller til siden.
– Hvis du kunne velge yrkesvei om igjen – ville du ha valgt annerledes?
Nei, det ville jeg ikke.
– Det er stor mangel på kokker i bransjen i dag. Hva vil du peke på som den største utfordringen?
Yrket har fått et ufortjent dårlig rykte. Vi har også som fagfolk og bransje hatt en tendens til å snakke oss selv ned. Det finnes vel knapt noe fag som åpner for flere muligheter enn kokkefaget, og jeg anbefaler alle som vurderer faget å hoppe i det!