Kokkefaget er langt mer enn bare matlaging – det er en inngangsport til en verden av muligheter. Fagbrevet kan gi en variert og livslang karriere i mat- og måltidsbransjen. Vi bygger videre på artikkelserien fra  «Kjøkkensjefen», og møter NKL’ere som startet sin karriere på kjøkkenet, men som senere har tatt med seg kunnskapen, lidenskapen og erfaringen fra kokkeyrket inn i nye roller. Vi vil vise den store bredden i yrket, til inspirasjon for ungdom står på trappene til å velge seg en matfaglig utdanning.

Foto: byPeterBroe

Navn: Ina Therese Lindvik Nornes
Utdannelse: Hotell- og næringsmiddelfag GK1 (Karmsund vgs) BEP og CHN (kokkeutdannelse) i Metz i Frankrike, PPU (Praktisk pedagogisk utdannelse), Entreprenørskap og fransk.
Tidligere arbeidsplasser: To glass, Maritim Hotel i Haugesund, Karmsund videregående skole, Håvåsen skole.
Arbeidssted/stilling i dag: Chez Ina og Ungt Entreprenørskap Rogaland, Husmor for De Norske Kokkelandslagene

NKLs egne, eminente husmor for De Norske Kokkelandslagene er et glitrende eksempel på at det ikke finnes noen begrensninger på hva man kan bruke kokkeutdanningen til! I eget foretak er hun TV-kokk, gjør catering og arrangerer kurs og matreiser. Dette gjør hun i tillegg til sin faste stilling i Ung Entreprenørskap. Attpå til finner hun tid og overskudd til å jobbe frivillig for å ivareta våre landslagsutøvere på trening og i konkurranse. Superwoman!

– Når bestemte du deg for å bli kokk?
Veldig tidlig egentlig, det var nok på barneskolen.

– Hva var din motivasjon for å velge kokkeyrket?
Jeg går som regel etter hjertet, så jeg ble så glad når jeg fikk være på kjøkkenet og lage mat, gjøre andre mennesker glade. Og så var jeg veldig glad i det franske språket, og motivasjonen kom innenfra i 9. klasse når jeg visste det gikk an å søke på fransk kokkeskole.

– Hvor lenge jobbet du som kokk?
Har vel aldri sluttet, for jeg har hatt mitt lille enkeltpersonforetak lenge, og jeg har alltid hatt selskaper jeg har tatt siden jeg gikk på kokkeskolen. Da jeg fikk unge nummer to begynte jeg som lærer, men på restaurant og matfag VGS og mat og helse på ungdomsskolen. Men firmaet består og lever enda.

– Hvordan har du nytte av din bakgrunn og erfaring som kokk i ditt daglige arbeid?
Senest i går på jobb, i Ungt Entreprenørskap, hjalp jeg 9. klassinger å starte opp sin egen bedrift. De skal i gang med å fiske, lage kraft og lage fiskekaker de skal selge. Her skal jeg snart tilbake for å vise dem ulike teknikker og hvordan de skal få opp og frem bedriften de skal starte på skolen. Også mat og helse-lærerne skal i gang med forvaltning av lokale råvarer med småbedrifter på en annen skole. Kjenner det er godt å ha kokkebakgrunnen som kan hjelpe dem.

– Hva er ditt råd til de unge som i dag vurderer å bli kokk?
Ingenting å lure på, om du kjenner du blir glad av å lage mat, så er dette det beste yrke! Vær ydmyk, lær hver dag, det finnes alltid fine dager på jobb i en slik bransje, for dere er et team!

– Hvis du kunne velge yrkesvei om igjen – ville du ha valgt annerledes?
Jeg hadde gjort akkurat det samme, hadde kanskje blitt ett ekstra år i Frankrike for å bli pâtissière i tillegg. Men jeg hadde valgt denne veien om igjen og om igjen. Et yrke som gir så mange muligheter.

– Det er stor mangel på kokker i bransjen i dag. Hva vil du peke på som den største utfordringen?
Vi får nok ikke betalt som vi burde. Så jeg tror, dessverre, at lønnen må opp for å få flere til å velge dette, og ha dette yrket. Jeg har selv takket nei til noen jobber fordi du helst ikke vil gå ned i lønn når du bytter jobb, selv om tilbudet er veldig bra.

 

Her finner du Inas matprogrammer: https://www.chezina.no/tvkokk