Utvandrerjubileet/Crossings 200 markeres i New York 9. oktober 2025 – 200 år etter starten på den organiserte emigrasjonen fra Norge til USA.
Tittelfoto: restauration.no
I anledning Crossings 200 – jubileet for den norske, organiserte utvandringen til USA, har Norges Sjømatråd engasjert NKL og De Norske Kokkelandslagene for å løfte frem en av Norges stoltheter: sjømat i verdensklasse. Norsk sjømat er nemlig den nest største eksportvaren til USA – og det skal markeres med stil.
Gjennom en rekke arrangementer i New York, skal norsk sjømat skinne – både som kulturarv og kulinarisk skatt. Bak feiringen står Norges Generalkonsulat i New York og Innovasjon Norge, som har satt sammen et dagsprogram rettet mot ulike målgrupper, med alt fra historiske markeringer til næringslivskonferanser. Utvandrerjubileet får høyprofilert besøk av H.K.H Kronprins Haakon og flere norske ministre.
Historisk innseiling på PIER 16
Et av høydepunktene finner sted på PIER 16, hvor en replika av utvandrerskuta Restauration ankommer New York 9. oktober – nøyaktig 200 år etter den opprinnelige ankomsten. Kongeparet deltok ved utseilingen fra Stavanger 4. juli, og H.K.H. Kronprins Haakon vil være til stede ved innseilingen. Her vil NKL og De Norske Kokkelandslagene servere norsk sjømat av ypperste kvalitet til et amerikansk publikum, og hedre de nordmenn som satte fot på amerikansk jord i 1825.
IN Business Summit
Innovasjon Norge og Nærings- og Fiskeridepartementet står bak næringslivskonferansen, hvor norske og amerikanske aktører møtes for å styrke samarbeid og handel. Her får norsk sjømat en sentral rolle, når NKL og De Norske Kokkelandslagene serverer en lunsj som virkelig viser frem det beste Sjømat-Norge har å by på.
Kveldsarrangement med smak av Norge
Dagen avsluttes med et storslått kveldsarrangement i regi av Generalkonsulatet. Her vil gjestene få oppleve delikate retter, tilberedt av NKL og De Norske Kokkelandslagene, med variasjon og finesse – alt basert på norsk sjømat.
Bak kulissene: Matdesign med presisjon
NKL og De Norske Kokkelandslagene har jobbet med dette prosjektet siden august. Landslagskaptein Håvard Onsøyen har hatt det faglige ansvaret for menyutviklingen, og har samarbeidet tett med Norges Sjømatråds representanter i USA, kokkene ved Norges ambassade i Washington og Generalkonsulatet i New York. NKL har med seg kokker med lang erfaring fra oppdrag for Sjømatrådet, og disse har kommet med gode innspill i planleggingen.

Landslagskaptein Håvard Onsøyen reiser til New York med en sterk faglig innsatsgruppe:
- Jon Erlend Matre, kaptein De Norske Kokkelandslagene Junior
- Sebastian Myhre, tidligere kaptein De Norske Kokkelandslagene
- Inger Renathe Østmoe, tidligere kaptein De Norske Kokkelandslagene Community Catering
- Audun Blystad, NKL Oslo
- Espen Wasenius, daglig leder Norske Kokkers Landsforening
Sjømannskirken i New York
NKL og De Norske Kokkelandslagene skal ha sin base på Sjømannskirken i New York – en av organisasjonens lengstlevende, etablert allerede i 1878, og har siden utgjort et viktig samlingspunkt for nordmenn i verdensmetropolen. Samarbeidet med Sjømannskirken er godt planlagt av Fredrik Hettervik, kokk ved det norske generalkonsulatet i New York.
Følg med på NKLs digitale plattformer for rapporter fra New York!
Les mer om Utvandrerjubileet og norsk sjømat i USA:
https://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/8qvBmQ/all-utvandring-er-ogsaa-innvandring
https://www.restauration.no/
https://www.seafood.no/aktuelt/nyheter/200-ar-med-norsk-sjomat-til-usa/
https://www.innovasjonnorge.no/arrangement/usa-norge-business-summit-2025
https://utvandrermuseet.no/2025
Artikkelen er redigert med KI-assistanse