Laget Tramonto fra Glemmen videregående skole i Fredrikstad kapret både førsteplassen, beste kokkeelev og Kuttmatsvinn-prisen i TINE Matcup-finalen i Stavanger fredag ettermiddag. Nannestad vgs tok 2. plass og Rauma vgs 3. plassen.
Lagleder Sigrun Nergård er fryktelig stolt av laget sitt; kokkeelevene Andrea Sofie Andersen Bakken og Edgar Josue Rivera-Høgberg, og servitørelev Selma Lindahl Vangstein.
De seks lagene som kjempet om heder og ære under finalen på Jåttå vgs i Stavanger, kom fra følgende videregående skoler: Nannestad, Rauma, Borgund, Sam Eyde, Glemmen og Steinkjer.
Hoveddommer i finalen, manager på De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes, mener at nivået på disse vg2-elevene er skyhøyt, og nærmer seg stadig lærlingene i konkurransen på ASKO Servering Norgescup. Om vinnerlaget:
– Et lag med usedvanlig godt samspill både i kjøkken og med servitøren. Gode basis fagkunnskaper på både ost, drikke, service og smakskombinasjoner, sier hoveddommer Gunnar Hvarnes i jurybegrunnelsen.
2. plass De Eletti fra Nannestad vgs
3. plass Siamo Noi fra Rauma vgs
Årets servitørelev
Eirun Sletnes fra Rauma vgs
Årets kokkelev
Andrea Sofie Andersen Bakken fra Glemmen vgs
Kutt Matsvinn-prisen
Tramonto fra Glemmen vgs
– Hensikten med KuttMatsvinn-prisen i TINE Matcup er å vise hvor viktig det er å ha fokus på matsvinn i kokkekonkurranser. Ved å premiere god råvareutnyttelse og bevisst planlegging, inspirerer vi unge kokker til å ta aktive grep for å redusere matsvinn – noe som er avgjørende for en mer bærekraftig fremtid, sier Marie Kleppe fra Matvett
TINE Matcup er en lagkonkurranse, der hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder fra skolen. Lagene vurderes av noen av Norges beste kokker, og de bedømmes ut fra en skala der smak er den mest avgjørende. Men orden, hygiene, arbeidsteknikk, faglig utførelse, presentasjon og anretning blir også vurdert.
En smak av Italia
I år hentet TINE MatCup inspirasjon fra Italia. Finalelagene laget en treretters meny med råvarer vi assosierer med Italia og Middelhavet, og serverte dette til inviterte gjester. Årets oppgave ble utarbeidet av NKL og TINE i samarbeid med Christer Rødseth, TV 2-profil og tidligere kaptein på Juniorlandslaget.
Det utdannes under halvparten så mange innen RM-fagene som det er behov for. TINE Matcup har som mål å fremme rekrutteringen, og er en av landets største konkurranser for elever på restaurant- og matfag på videregående skole. Konkurransen engasjerer ca. 200 elever og ca. 50 lærere hvert år, fra hele kokke-Norge. 29 lag deltok i semifinalene i november 2024 og de seks beste lagene gikk videre til finalen i Stavanger.
Konkurransen gjennomføres i samarbeid mellom TINE og NKL, og har blitt en viktig plattform for å synliggjøre unge talenter i kokkebransjen.
Foto: TINE Matcup