Tilbake

Norske Kokkers Landsforening er i startgropen med det nye rekrutteringskonseptet KIKY – kvinner i kokkeyrket! Målet er å øke kvinneandelen i kokkeyrket, som i dag er under 30%. Målgruppene vil være jenter i 9. og 10. klasse, og deres foreldre. 

Gjennom KIKY skal NKL motivere og inspirere flere jenter i alderen 14-16 år til å velge matfaglig utdanning og bli kokk, samt informere om muligheter for en livslang og trygg karriere innen kokkeyrket. Vi ønsker at matinteresserte jenter, og gjerne også deres foreldre, skal få nok kunnskap til å virkelig vurdere kokkefaget som yrkesvei.

KIKY planlegger å gjennomføre fysiske rekrutteringsaktiviteter på flere av landets største ungdomsskoler. Der skal KIKY skape matglede, engasjement og begeistring, og svare på alt jentene måtte lure på om denne utdanningsretningen.

KIKY – ambassadører
NKL ønsker å synliggjøre kokkeyrkets utallige muligheter og karriereveier ved hjelp av KIKY-ambassadører. Ambassadørene vil være kvinner i alle aldre som viser at man kan få et variert yrkesliv som fagutdannet kokk.

En KIKY-ambassadør er en som veileder jenter til å satse på kokkeyrket, og er med å betrygge foreldre om at en matfaglig utdanning skaper gode rammer og spennende muligheter i arbeidslivet. Våre ambassadører vil være med på arrangementer i regi av NKL, og møte jenter som står på trappene til å velge seg en utdanning.

 

Tonje Nedrud er vår første KIKY-ambassadør

Hun er faglært kokk og jobber i dag med salg hos Nortura Proff. Tonje forteller om hvordan matglede i oppveksten inspirerte utdanningsretningen, og hvor veien gikk videre til dit hun er i dag.

Hva inspirerte og motiverte deg til å bli kokk?

— Min familie er glad i å lage mat, og jeg har alltid fått lov å være med fra jeg var barn. Vi samlet oss rundt det gode måltidet. Min bestefar elsket å lage mat og denne lidenskapen smittet over på meg . En fin vårdag hos bestemor og bestefar kom han begeistret ut å serverte oss sitt nybakte brød med granskudd. Så stolt! (Dette var tidlig på 80 tallet.) Hver jul var vi samlet til matverksted i bestehuset, Vi bakte lefse, sydde lammerull, laget hodesylte, og så fikk vi smake på verdens beste spekeskinke, som han laget hvert år.

— Ingrid Espelid Hovig var også et forbilde for meg. Jeg så henne på tv så ofte jeg kunne. Jeg var også utplassert hos Britt Bakken på VG1. Det var stas og mye læring.

Hvorfor yrkesvalget?

— Oppveksten med matglede og inspirasjon fra min familie la grunnlaget for mitt yrkesvalg. Jeg bestemte meg på ungdomsskolen for at jeg ville bli kokk, og jeg søkte meg inn på KSH. Målet for utdanning og drømmer ble til underveis. Jeg fikk jobbe på restauranten til læreren min på VG1, og det synes jeg var utrolig gøy! Jeg visste da at jeg ville fortsette i denne retningen og jobbe på restaurant. Jeg gikk også VK1-kokk.

— Læretiden gikk jeg på Toten hotell Sillongen, og fagbrevet tok jeg høsten ’93. Jeg flyttet til Oslo i ’94 og har opparbeidet meg allsidig erfaring siden da.

Tonje ser tilbake på mange morsomme arbeidserfaringer.

— Jeg jobbet en liten periode på Big Horn Aker brygge, og ble rågod på å steke biff!

Hun har også jobbet med matkurs hos Martha Mettlig og på restauranten L’Opera, der hun ble en lengre periode. Hun var med på oppstarten av Ica Gourmet Aker Brygge, ble etterhvert ferskvaresjef i Meny og jobber nå med salg hos Nortura Proff.

Hvilke opplevelser fra din tid på kjøkkenet vil du trekke frem som gode eksempler og historier som har betydd noe for deg?

— Tiden på L’Opera betydde mye for meg. Kjøkkensjef Per Ingar Lien lærte oss og inspirerte med kreative spennende menyer og nydelige smakskombinasjoner. Vi hadde også en liten pizzaavdeling, der jeg lærte å bake italiensk pizza.

— Jeg la planer og hadde veldig lyst til å reise til Frankrike. Slik ble det ikke. Jeg stiftet familie og ble i Oslo. Det ble starten på noen år som ferskvaresjef i Meny. I min nåværende jobb har jeg vært en del av kulinarisk team. Det er gøy å kunne være med å inspirere til matglede!

Har du tatt noen utdanning etter kokkefagbrevet?

Ja, 1 år på BI, med ledelse for økt konkurransekraft (lederkurs i Meny)

Hvordan bruker du din kokkefaglige bakgrunn i din nåværende jobb?

—  Min kokkefaglige bakgrunn har jeg med meg i hverdagen på jobb. Jeg har solid kunnskap om råvarene vi tilbyr, samt hvordan bruke disse. Det er også noen kunder som ønsker tips og hjelp til meny. Jeg vet også hvordan det er å jobbe på et kjøkken, og kan derfor finne gode løsninger sammen med kjøkkenet.

Tonje har følgende oppfordring til unge jenter:

— Følg drømmen din! Det kan hende den endrer seg underveis, men da kan du skape nye drømmer. Kokkeyrket er et spennende yrke med mange muligheter. Vær ivrig og nysgjerrig, og stol på deg selv!