Bli kokk
Norske Kokkers Landsforening (NKL) har gjennom flere tiår jobbet aktivt for, og vært svært opptatt av rekruttering til kokkefaget.
Blant flere gode tiltak har kokkekonkurranser alltid vært et viktig verktøy for å skape oppmerksomhet rundt kokkefaget. I tillegg til kokkekonkurranser, setter NKL og NKLs foreninger søkelys på ulike aktiviteter i samarbeid med skole og næringsliv. Barn og unge skal gjennom forskjellige aktiviteter oppleve matglede, bli inspirert og motivert til å velge utdanningsprogrammet Restaurant- og Matfag.
I 2022 og 2023 er NKL en av flere organisasjoner som deltar i det store nasjonale rekrutteringsprosjektet, med økonomisk støtte fra Landbruks- og matdepartementet. Prosjektet jobber målrettet med en nasjonal rekrutteringskampanje for å øke rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen.
NKL er opptatt av et tydelig søkelys på praktiske og fysiske aktiviteter. Der møtet mellom mennesker påvirker den enkelte ungdom og foreldres valg om utdanning. Fysiske aktiviteter skal sammen med digital, tilgjengelig informasjon, gi det beste grunnlag for et riktig utdanningsvalg.
Norske Kokkers Landsforening (NKL) har like interesser som andre organisasjoner i mat- og måltidsbransjen. Derfor samarbeider NKL med Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) og Stiftelsen Norsk Gastronomi (SNG), for å fremme utdanningsprogrammet Restaurant- og Matfag generelt, og kokk-, baker- og konditorfaget spesielt.
NKL fremholder søkelyset på vellykkede rekrutteringstiltak, og jobber nå med å forsterke enkelte rekrutteringsaktiviteter, for at det fortsatt skal fenge ungdommene i målgruppen.
BLI KOKK NÅ!
Her er noen gode nettsider som forteller mer om utdanning innen Restaurant- og Matfag:
FORM – opplæringskontorene i Restaurant- og Matfag: https://restaurantogmatfag.no/
På nettsiden til utdanning.no finner du en presentasjon av alle de 11 fagene i utdanningsprogrammet Bli Kokk: https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/kokk
NHO reiseliv lanserte i 2021 nettstedet SMAK DEG FREM. Restaurant – og Matfag handler ikke bare om hva du blir, men hva du lærer. Bli med på innsiden og bli kjent med mulighetene: https://www.smakdegfrem.no/