Kokkefaget er langt mer enn bare matlaging – det er en inngangsport til en verden av muligheter. Fagbrevet kan gi en variert og livslang karriere i mat- og måltidsbransjen. I denne artikkelserien fra en tidligere utgave av «Kjøkkensjefen», møter vi personer som startet sin karriere på kjøkkenet, men som senere har tatt med seg kunnskapen, lidenskapen og erfaringen fra kokkeyrket inn i nye roller. Vi vil vise den store bredden i yrket, til inspirasjon for ungdom står på trappene til å velge seg en matfaglig utdanning.
Navn: Jan Arstad
Utdannelse: Kokk, Forpleiningssjef, Div kurs innen bedriftsledelse og økonomi NKS – NHHK
Tidligere arbeidsplasser: 1. kokk i utenriksfart, Kjøkkensjef NKL Samvirkeskolen, Seksjonsleder i Norges Forskningsråd, Driftssjef i Partena/Sodexo, Kategorisjef Norges-Gruppen Storhusholdning, Kjededirektør Nortura Proff
Arbeidssted/stilling i dag: Kommersiell Direktør Nortura Proff
«Det er viktig at både bransje og myndigheter tilrettelegger for at dette er en attraktiv vei å gå.»
– Når bestemte du deg for å bli kokk?
Det var litt tilfeldig, jeg hadde egentlig lyst til å bli elektriker. Men kom ikke inn på første inntak, og hadde heldigvis fått veiledning om sjøguttskolen Christian Radich som et godt alternativ for en litt urolig og skolelei ungdom. Jeg kom inn på bysselinjen, som det het den gang. Det var utrolig morsomt, og det var etter 4,5 mnd på Christian Radich valget ble tatt.
– Hva var din motivasjon for å velge kokkeyrket?
Å jobbe med mat er morsomt, spennende og i tillegg hadde jeg en dragning om å komme meg til sjøs. Det å se verden, oppleve andre kulturer og mennesker, og ikke minst lære om nye matkulturer. Norsk matkultur er fantastisk og viktig å ta vare på, og vi har ikke minst mange flotte og spennende rene råvarer tilgjengelig.
– Hvor lenge jobbet du som kokk?
Fra 1981 – 1983. Og så arbeidet jeg som kjøkkensjef i årene fra 1984 til 2001.
– Hvordan har du nytte av din bakgrunn og erfaring som kokk i ditt daglige arbeid?
Som kokk fikk jeg erfaring med ledelse, struktur, og planlegging. Fikk faglig spennende utfordringer og mulighet til å tilegne meg god erfaring og ikke minst mye arbeidsglede i høyt tempo.
– Hva er ditt råd til de som vurderer å bli kokk?
Det er en spennende vei å gå, det er utrolig mange retninger man kan jobbe med mat på. Viktig å ta en god grunnutdannelse og sikre
seg allsidig kompetanse og erfaring. Og har du mulighet til å ta ansvar er det utrolig utviklende.
– Hvis du kunne velge yrkesvei om igjen – ville du ha valgt annerledes?
Nei, i dag er jeg veldig glad for at jeg gikk den veien jeg gjorde. Jeg har de siste 24 årene jobbet med mat på andre måter enn på kjøkkenet, og har hatt stor nytte av mulighetsrommet, den kunnskapen og arbeidsgleden jeg fikk som kokk og kjøkkensjef.
– Det er stor mangel på kokker i bransjen i dag. Hva vil du peke på som den største utfordringen?
Det er viktig at både bransje og myndigheter tilrettelegger for at dette er en attraktiv vei å gå og at det å lage mat, enten det er på restaurant, hotell, kantine, cafe, sykehus og sykehjem, er forbundet med noe vi er stolte over. Noen er flinke teoretisk og noen er flinke praktisk. Tidligere var det enklere å komme seg til et kokkefagbrev på en praktisk enklere måte enn i dag. Kanskje det er veien for noen.
Mat må alle ha, og er viktig både i hverdag og fest, og grunnlaget legges både i barnehage, barne- og ungdomsskole samt videregående skole. Jeg er helt sikker på at både bransje og myndigheter må begynne tidligere i sin påvirkning for å få flere til det flotte og viktige yrket!
Uansett er det flott å se at de norske kokkelandslagene og våre norske deltagere i Bocuse d’Or hevder seg bra og vinner både gull-, sølv- og bronsemedaljer og er med på å heve statusen til norske kokker.