Kokkefaget er langt mer enn bare matlaging – det er en inngangsport til en verden av muligheter. Fagbrevet kan gi en variert og livslang karriere i mat- og måltidsbransjen. I denne artikkelserien fra en tidligere utgave av «Kjøkkensjefen», møter vi personer som startet sin karriere på kjøkkenet, men som senere har tatt med seg kunnskapen, lidenskapen og erfaringen fra kokkeyrket inn i nye roller. Vi vil vise den store bredden i yrket, til inspirasjon for ungdom står på trappene til å velge seg en matfaglig utdanning.


Navn:
Harald Alveid
Utdannelse: Kokk med fagbrev/Økonomi og markedsføring
Tidligere arbeidsplasser: Jobbet hos ulike leverandører og produsenter av øl, vin, emballasje, kjøtt, fisk og bakervarer, og Kategori og innkjøpssjef i NorgesGruppen Servering
Arbeidssted/stilling i dag: Daglig leder My Bakery (Idun Industri)

 

«Har du en glede med mat og synes det er gøy å være kreativ med matlagingen er det riktig yrkesvei å gå.»

– Når bestemte du deg for å bli kokk?
Jeg bestemte meg tidlig, allerede som barn eller i tidlig ungdomsalder.

– Hva var din motivasjon for å velge kokkeyrket?
Jeg var glad i å lage mat.

– Hvor lenge jobbet du som kokk?
Jeg jobbet som kokk i 8 år. Jeg gikk læretiden min på Golfklubben Catering Service. Etter endt læretid jobbet jeg på Restaurant
Annen Etage, Hotel Continental og Restaurant, De Fem Stuer på Holmenkollen Park Hotel. Mange flotte år med mye action, hardt arbeid og
ikke minst var dette en svært inspirerende tid.

– Hvordan har du nytte av din bakgrunn og erfaring som kokk i ditt daglige arbeid?
Det å ha kunnskapen om mat er særdeles viktig for meg i de rollene jeg har hatt etter at jeg sluttet å arbeide som kokk. Det å kunne snakke
samme språk er viktig, man skal kunne forstå hvorfor man gjør de valgene man gjør. Det gir også en troverdighet i de sammenhenger man
jobber med faget ut mot både kunder og leverandører. Også har jeg fortsatt glede av å jobbe med og lage mat selv.

– Hva er ditt råd til de unge som i dag vurderer å bli kokk?
Har du en glede med mat og synes det er gøy å være kreativ med matlagingen er det riktig yrkesvei å gå. Husk også at det er mange veier videre om du etter hvert kunne tenke deg å bruke faget innenfor andre yrkesvalg.

– Hvis du kunne velge yrkesvei om igjen – ville du ha valgt annerledes?
Nei, egentlig ikke. Det å ha kokkefagbakgrunnen som en base har vært veldig nyttig for meg.

– Det er stor mangel på kokker i bransjen i dag. Hva vil du peke på som den største utfordringen?
Kokkeyrket har et litt ufortjent rykte, som kan fortelle oss om ugunstige arbeidstider og dårlig betalt, stressende og hardt arbeid. Ja det er
krevende, men samtidig veldig givende. De fleste velger et merkantilt yrke fordi man tror at det er det omgivelsene krever av deg. Det må
legges mer til rette for at flere unge i dag velger kokkeyrket. Kokkeyrket må få en bedre generell status som et godt yrkesvalg. Husk, er du glad i og kanskje til og med lidenskapelig opptatt av mat; da er kokkeyrket et riktig valg for deg.