
Dette er NKL
Norske Kokkers Landsforening (NKL) er en interesseorganisasjon som jobber for å fremme kokkefaget
NKL har som formål:
- Å fremme Det Norske Kjøkken, den norske matkulturen og kokkefaget
- Å være kokkers fremste møteplass, skape relasjoner og bygge faglig nettverk
- Å være høringsorgan for læreplaner og bransjerelaterte saker
- Å ha søkelys på rekruttering til utdanning, fag og forening
- Å knytte sammen NKLs foreninger med felles aktiviteter, engasjement og en aktiv årsplan
- Å organisere et partnerprogram for å finansiere NKLs aktiviteter, Landslag og konkurranser
Norske Kokkers Landsforening består i 2025 av 23 foreninger fordelt over hele landet. Antall medlemmer i de forskjellige foreningene varierer fra 9 til 160 medlemmer, og det er stor variasjon i hva den enkelte forening prioriterer i sin hverdag.
NKLs foreninger og medlemmer deler sin fritid årlig med yrket alle elsker, kokkeyrket. NKL arbeider mer en 41000 dugnadstimer i året for å fremme kokkyrket.
NKLs engasjement og målrettede innsats gjennom mange år, har betydd mye for rekrutteringen til kokkeyrket i mange regioner. Blant flere tiltak har kokkekonkurranser alltid vært et viktig virkemiddel for å skape oppmerksomhet rundt kokkefaget.
NKL samarbeider med mange forskjellige organisasjoner i mat- og måltidsbransjen, næringslivet, arbeidslivets parter og offentlige myndigheter.
Kokkekonkurranser og samfunnsverdi
NKL og De Norske Kokkelandslagene har siden 1962 utviklet unge kokketalenter til å konkurrere i verdens største, mest betydningsfulle og mangfoldige kokkekonkurranser: IKA Culinary Olympics, Culinary World Cup, Global Chef Challenge, Global Young Chef Challenge, Nordic Chef, Nordic Young Chef. NKL og De Norske Kokkelandslagene har en ambisjon om å være blant verdens beste kokkelandslag. Målet er alltid å stå på pallen.
Utøverne på De Norske Kokkelandslagene investerer og avsetter tusenvis av timer til trening og forberedelser. Dette er en fagdugnad. De gjør dette på sin fritid, raust støttet av familie, arbeidsgivere og bransjens næringsliv. Når De Norske Kokkelandslagene lykkes, er det en seier av dimensjoner for Det norske kjøkken, som gir økt oppmerksomhet til kokkefaget.
Kokkekonkurransene i Norge er i all hovedsak utviklet og drevet av kokker, for kokker og med kokker, med Norske Kokkers Landsforening og Stiftelsen Norsk Gastronomi (Bocuse d’Or) i spissen. Kokkekonkurransene skaper en samfunnsverdi, de fungerer som akademier for faglig vekst, læring og innovasjon.
NKL er arrangør av NM i Kokkekunst, NM i Community Catering, ASKO Servering Norgescup og TINE Matcup. Les mer om alle konkurransene.
Kokkekonkurranser skaper karrierer
På listen over kjente, norske profilerte kokker som har startet sin internasjonale karriere som konkurransekokker på De Norske Kokkelandslagene, finner vi legender, gastronomiske ikoner og gode forbilder innenfor kokkefaget som Paul Schaltenbrand, Arvid Skogseth, Eivind Hellstrøm, Arne Brimi, Lars Erik Undertun, Bent Stiansen, Odd Ivar Solvold, Sven Erik Renaa, Terje Næss, Charles Tjessem, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes, Sverre Sætre, Kari Innerå, Ørjan Johannessen, Geir Magnus Brevik-Svae, Christopher Davidsen, Christer Rødseth, Runa Kvendseth, Aron Espeland, Andreas Enger Fjellheim og Martine Espeland. Listen er ikke uttømmende.
Innovatører og påvirkere i matbransjen
De Norske Kokkelandslagene har i flere tiår hatt enorm betydning for Det norske kjøkken. Kokkenes evne til å markedsføre norske råvarer er unik, og viser en ektefølt stolthet. Landslagskokkene har satt nye standarder for teknikk, og introduserer i sine konkurranser nye og spennende råvarekombinasjoner som utvikler seg videre i kokkemiljøet. Variasjoner av konkurransekokkenes presentasjoner videreføres, da med lokale råvarer eller en personlig signatur.
Den norske matkulturen er sterkt knyttet til en bærekraftig primærproduksjon; unike, rene og naturlige råvarer, foredlet med godt håndverk. I internasjonal målestokk bidrar det til unik kvalitet, rik smak og ærlig identitet. De Norske Kokkelandslagenes fokus på håndverket, samt kunnskap om råvarenes kvaliteter, har ført til utvikling, innovasjon og nye trender. Et godt eksempel på at Kokke-Norge bidrar i matbransjen, er utviklingen av bærekraftkonseptet Stykkevis & Delt, som sikrer utnyttelse av hele dyret med fokus på bærekraftig økonomi og en håndverksmessig foredling av råvarene.
Næringslivet er opptatt av samarbeid. Konkurransekokkene gir tilbakemeldinger, innspill om produkter som kan forbedres og videreutvikles. Konkurransekokkenes tilbakemelding og senere annerkjennelse av produktet, betyr mye for implementeringen av et nytt produkt i markedet og utviklingen av leverandørens neste generasjon produkter. Her har konkurransekjøkkenet spilt en svært viktig rolle som utviklingsprosjekt og et utstillingsvindu på samme tid.
Viktig bidrag til matnasjonen Norge
Setter man sammen all erfaring, kunnskap, håndverksmessige utførelse og hardt arbeid, bidrar kokkekunsten og Det norske kjøkken til at Norge blir en mer interessant turistdestinasjon. Norske Kokkers Landsforening og De Norske Kokkelandslagene er klare til å forvalte Det norske kjøkken og er overbevist om at økt oppmerksomhet til kokkekonkurranser, bidrar til økt rekruttering til kokkefaget.
Bli medlem i NKL,
og utgjør en forskjell i mat- og måltidsbransjen!