Kokkefaget er langt mer enn bare matlaging – det er en inngangsport til en verden av muligheter. Fagbrevet kan gi en variert og livslang karriere i mat- og måltidsbransjen. I denne artikkelserien fra en tidligere utgave av «Kjøkkensjefen», møter vi personer som startet sin karriere på kjøkkenet, men som senere har tatt med seg kunnskapen, lidenskapen og erfaringen fra kokkeyrket inn i nye roller. Vi vil vise den store bredden i yrket, til inspirasjon for ungdom står på trappene til å velge seg en matfaglig utdanning.

Navn: Tonje Holtungen (Norgesmester i konditorkunst 2017)
Utdannelse: Svennebrev konditor, Fagbrev kokk
Tidligere arbeidsplasser: Lampeland Bakeri, Clarion Hotel Stavanger, Feinschmecker, Le Canard, Solsiden, Cafe Christiania, Lysebu
Arbeidssted/stilling i dag: Sjokolade Salongen, Medeier/konditor/kokk

 

«Å SPRE GLEDE VIA MATVEIEN GJØR MEG GLAD»

– Når bestemte du deg for å bli kokk?
Jeg har visst fra jeg var liten at jeg skulle gjøre noe innen matlaging. Trodde jeg skulle bli baker, men jeg visste vel ikke helt hvem som gjorde hva.

– Hva var din motivasjon for å velge kokkeyrket?
Matgleden har alltid vært der, mye bilder fra barndommen som jeg står på kjøkkenet og lager eller baker noe. Syntes Ingrid Espelid Hovig var fantastisk!

– Hvor lenge har du arbeidet som konditor og kokk?
Fikk ekstrajobb på konditori under skoletiden, begynte som konditorlærling i 1998 og som kokkelærling i 2001.

– Hva gir deg glede i ditt arbeid?
Muligheten til å skape noe, bruke fantastiske råvarer med fantastiske smaker. Det er hele tiden uendelig mange muligheter til å
være kreativ og kunne spre glede via matveien.

– Hva er ditt råd til de unge som i dag vurderer å bli kokk?
Hopp i det! Stå på, vær ivrig og nysgjerrig – da er det større mulighet for å komme seg inn på et bra og spennende sted i læretiden. Der er det alltid bra folk som hjelper deg opp og frem om du bare står på og jobber hardt. Kokkeyrket er et utrolig spennende yrke som kan gi masse glede, spenning og som kan ta deg ut i verden om det frister!

– Hvis du kunne velge yrkesvei om igjen – ville du ha valgt annerledes?
Nei, overhodet ikke.

– Det er stor mangel på kokker i bransjen i dag. Hva vil du peke på som den største utfordringen?
Yrkesfag må fremsnakkes! Ikke alle kan/skal/vil bli akademikere, noe det heller ikke er behov for. Yrkesfag gir gode utsikter til arbeid og sikker inntekt. Kokkeyrket har i perioder blitt fremstilt på TV som en hverdag med mye kjeft og banning, noe det i tilfeller også har vært. Men tidene forandres, lønninger stiger og arbeidstidene forbedres. Dette må formidles til de unge.

 

Les mer om Tonjes konditorhverdag på Vestfossen, på BKLF.no