Kokkefaget er langt mer enn bare matlaging – det er en inngangsport til en verden av muligheter. Fagbrevet kan gi en variert og livslang karriere i mat- og måltidsbransjen. Vi bygger videre på artikkelserien fra  «Kjøkkensjefen», og møter NKL’ere som startet sin karriere på kjøkkenet, men som senere har tatt med seg kunnskapen, lidenskapen og erfaringen fra kokkeyrket inn i nye roller. Vi vil vise den store bredden i yrket, til inspirasjon for ungdom står på trappene til å velge seg en matfaglig utdanning.

Tittelfoto: Fotoknoff AS

 

Navn: Espen Andreas Wasenius
Utdannelse: Kokkefagbrev og Mesterbrev
Tidligere arbeidsplasser: Thon Hotell Bristol, Oslo Plaza, Refsnes Gods, Lærlingekompaniet Øst, Galleri F15 / Alby Vilt & Godt (eget foretak), Konsumgruppen Norge
Arbeidssted/stilling i dag: Daglig leder, Norske Kokkers Landsforening

Wasenius har, siden han ble daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL) i 2017, hatt betydelig innflytelse på foreningens arbeid og profesjonalisering. Han har vært sentral i utviklingen av NKLs partnerprogram, noe som har gjort det mulig å løfte De Norske Kokkelandslagene, og opprette Community Catering-landslaget. Wasenius er sterk forkjemper for at kokkekonkurranser skal bidra til kompetanseutvikling av unge kokker, og til innovasjon og faglig vekst i mat- og måltidsbransjen.

NKL mottok Matomsorgsprisen i 2022 for sitt langsiktige og målrettede arbeid med rekruttering og faglig utvikling i mat- og måltidsbransjen. Juryen trakk frem hvordan NKL har omgjort «fine ord i offentlige dokumenter, til praksis». Blant rekrutteringsaktivitetene som er lansert de siste årene, finner vi NKL MiniChefs og NKL KokkeCampus.

 

«Se fremover, og velg en yrkesfaglig utdanning, med muligheter for en livslang karriere, med hele verden som arbeidsplass!»

– Når bestemte du deg for å bli kokk?
Tidlig, 12-13 års alderen. Min bestemor og farmor var «kokekjerringer» og søndagsmiddagene var ofte ukens høydepunkt. Min bestefar var baker, og etter et gjærbakstkurs i 8. klasse var jeg helt sikker på at jeg ville bli kokk.

– Hva var din motivasjon for å velge kokkeyrket?
Inspirasjonen fra mine besteforeldre, matgleden og nysgjerrigheten

– Hvor lenge jobbet du som kokk?
Jeg jobbet som kokk i mer enn 20 år, sammen med mange kunnskapsrike og inspirerende kollegaer. Læretiden min var på Hotell Bristol i Oslo, med en fantastisk kjøkkensjef, Masaru Inage. Læretiden gav meg utrolig mange opplevelser, erfaringer, relasjoner, og det var her jeg startet byggingen av mitt nettverk.

Espen, fra Alby Vilt & Godt (eget foretak) i 2000.

– Hvordan har du nytte av din bakgrunn og erfaring som kokk i ditt daglige arbeid?
Kokkens praktiske og løsningsorienterte gen, og evnen til løse de situasjoner som oppstår er fortsatt veldig viktig i mitt daglige arbeid. Jeg vet at dette er en tydelig del av min identitet, og jeg vet hvor mye det har betydd for meg i min yrkeskarriere.


– Hva er ditt råd til de unge som i dag vurderer å bli kokk?
Velg kokkeyrket og du har en verden av muligheter! Kokkeyrket er et kreativt, praktisk og sosialt yrke, hvor du bidrar til å skape glede til et hvert måltid, i alle anledninger.

– Hvis du kunne velge yrkesvei om igjen – ville du ha valgt annerledes?
Jeg ville ikke valgt et annet yrke, men jeg ville valgt tilleggsutdannelse innenfor økonomi og ledelse, for å være bedre skikket til å forstå drift av et kjøkken, en restaurant og hvordan man leder sine kollegaer i hverdagen.

– Det er stor mangel på kokker i bransjen i dag. Hva vil du peke på som den største utfordringen?
Det er mange utfordringer i vår bransje i dag, mange av utfordringene er relatert til fordommer, holdninger og arbeidsvilkår. De unge og deres foreldre må se fremover, de kan velge en yrkesfaglig utdanning, med muligheter for en livslang karriere, med hele verden som arbeidsplass.