Tilbake

Det var elevene på laget Tramonto fra Glemmen videregående skole som tok hjem førsteplassen under den prestisjetunge kokkekonkurransen TINE Matcup i Stavanger fredag ettermiddag. Nannestad vgs tok 2. plass og  Rauma vgs 3. plassen.  

Lagleder Sigrun Nergård er fryktelig stolt over laget sitt; kokkeelevene Andrea Sofie Andersen Bakken og Edgar Josue Rivera-Høgberg, og servitørelev Selma Lindahl Vangstein.

De seks lagene som kjempet om heder og ære under finalen på Jåttå vgs i Stavanger, kom fra følgende videregående skoler: Nannestad, Rauma, Borgund, Sam Eyde, Glemmen og Steinkjer.

Hoveddommer i finalen, manager på De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes, mener at nivået på disse vg2-elevene er skyhøyt, og nærmer seg stadig lærlingene i konkurransen på ASKO Servering Norgescup. Om vinnerlaget:

– Et lag med usedvanlig godt samspill både i kjøkken og med servitøren. Gode basis fagkunnskaper på både ost, drikke, service og smakskombinasjoner, sier hoveddommer Gunnar Hvarnes i jurybegrunnelsen. 

 

Årets servitørelev
Eirun Sletnes fra Rauma vgs

 

Årets kokkelev
Andrea Sofie Andersen Bakken fra Glemmen vgs


Kutt Matsvinn-prisen
Tramonto fra Glemmen vgs

– Vi ser på hvordan man som kokk jobber for å redusere matsvinn. Vi deler derfor ut en egen pris til det laget som har minst matsvinn. Det er viktig å ta vare på råvarene og alle ressursene når man lager mat, sier Espen Wasenius, daglig leder i Norske Kokkers Landsforening (NKL).  

 

TINE Matcup er en lagkonkurranse, der hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder fra skolen. Lagene vurderes av noen av Norges beste kokker, og de bedømmes ut fra en skala der smak er den mest avgjørende. Men orden, hygiene, arbeidsteknikk, faglig utførelse, presentasjon og anretning blir også vurdert.

En smak av Italia
I år hentet TINE MatCup inspirasjon fra Italia. Finalelagene laget en treretters meny med råvarer vi assosierer med Italia og Middelhavet, og serverte dette til inviterte gjester. Årets oppgave ble utarbeidet av NKL og TINE i samarbeid med Christer Rødseth, TV 2-profil og tidligere kaptein på Juniorlandslaget.

TINE Matcup har som mål å fremme rekrutteringen til restaurant- og matfag, og er en av landets største konkurranser for elever på kokk- og servitørfag på videregående skole. Det utdannes under halvparten så mange innen restaurant- og matfag, som det er behov for. Konkurransen engasjerer ca. 200 elever og ca. 50 lærere hvert år, fra hele kokke-Norge. 29 lag deltok i semifinalene i november 2024 og de seks beste lagene gikk videre til finalen i Stavanger. Konkurransen gjennomføres i samarbeid mellom TINE og NKL, og har blitt en viktig plattform for å synliggjøre unge talenter i kokkebransjen.

Foto: TINE Matcup