Flere NKL-profiler involvert i konkurransen
Kjetil Gundersen fra BAMA Storkjøkken er hoveddommer. Konkurransen setter grønnsaker og bærekraft i sentrum, og Kjetil, med sin lange erfaring og lidenskap for «grønn gastronomi», skal vurdere landets dyktigste kokker når de skal løfte grønnsaker og andre plantebaserte råvarer til et høyt gastronomisk nivå.
– Jeg ser frem til å se flinke lag i aksjon på kjøkkenet under Årets Grønne Kokk, som er en konkurranse jeg har hatt gleden av å være dommer i flere ganger. Konkurransen har hatt en svært positiv utvikling siden oppstarten, og et «grønt» tema har blitt stadig mer aktuelt de siste årene, sier Gundersen.
Foto: OFG, arkiv
Konferansier er Kristine H. Hartviksen, NKL æresmedlem, leder for innovasjon NorgesGruppen ASA og styremedlem i World Association Of Chefs Societies (WACS).
Blant deltakerne finner vi Mats Eriksen, tidligere medhjelper for De Norske Kokkelandslagene.
Hovedmål for konkurransen
Konkurransen setter fokus på de grønne råvarene, spesielt de norske, og skal inspirere til økt bruk av frukt og grønt. Konkurransen vil bidra til å spre nye, spennende og fargerike gode ideer, matinspirasjon, kunnskap og begeistring til kokker, grøntbransjen, matentusiaster, forbrukere og media. Mer grønt på tallerkenen er et viktig bidrag til å nå bærekraftmålene om mer plantekost.
Sunniva Aas Mathisen (Vaaghals) og Jakub Sniegocki (Vaaghals), Oslo
Aleksander Næss Strand (Arakataka) og Felix Dalen (Vaaghals), Oslo
Kristian Bergland Nilsen (La Famiglia, Nyt og Compagniet) og Leonard Stefan Zoltan (La Famiglia, Nyt og Compagniet), Tromsø
Mats Eriksen (Michaels) og Kevin Wollik (Prinsen), Oslo
Oppgaven er å lage en 3 retters meny for 12 personer
Fredagssnack: Hodekål, beter og løk skal inngå.
I innsendelsen skal bilde, oppskrift og fremgangsmåte være vedlagt. Fremgangsmåten skal være slik satt opp at det enkelt kan publiseres i media. Må kunne lages i en «hjemmeversjon» på under 60 minutter.
Hovedrett: Kålrot, mandelpotet og brokkoli skal inngå.
Skal serveres på tallerken.
Dessert: Pastinakk, pære og friske urter skal inngå.
Skal serveres på tallerken.
Konkurransetiden er 5 timer. Første lag starter å koke klokken 09.00 og leverer sin første rett etter 4 timer, hovedrett etter 4,5 timer og dessert etter 5 timer. Rettene må kun bestå av varer fra den grønne sektoren og kan derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kan inngå. Andre varer fra den grønne sektoren kan benyttes.
Premiene til vinnerlaget er tittelen Årets grønne kokk, som innebærer heder og ære, samt trofé og pengegave på kr 30 000,-. 2. plass får kr 20 000,- og 3. plass kr 10 000,-.
I 2023 gikk 1. plassen til Espen Laumann og Nils Flatmark. 2. plassen gikk Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, mens 3. plassen gikk til Sondre Selland og Simen Johansen. FOTO: OFG