Tilbake

Finaledeltagerne til NM I KOKKEKUNST  har alle med seg en valgt medhjelper, Medhjelperen må ha godkjent lærekontrakt i kokkefaget, være i sitt første læreår når kvalifiseringsoppgaven sendes inn. Når konkurransen gjennomføres i september, er medhjelperen 2.års lærling. Medhjelperen er den eneste som får jobbe i konkurransekjøkkenet sammen med finaledeltageren, og kan utføre alle arbeidsoppgaver som kreves i konkurransekjøkkenet Det er ikke uvanlig at medhjelperen karakteriseres som et ungt talent, og en viktig del av laget. I Norske Kokkers Landsforening (NKL) møter vi ofte talentene på et tidlig stadie i ungdommens utdanning. Noen treffer vi på rekrutteringaktiviteter, og medhjelperen i dette intervjuet stiftet først bekjentskap med TINE MatCup på VG2 og senere ASKO Servering Oslo og Akershus Cup for kokkelærlinger.

I forbindelse med NM I KOKKEKUNST har vi snakket med en  ung Kvinne I KokkeYrket, medhjelperen til finaledeltager Håvard Onsøyen under NM I KOKKEKUNST 2024.

  • Josefine Arnesen
  • 19 år
  • Fra Sarpsborg
  • Lærling på Statholdergaarden
  • Tidligere elev på Norsk Restaurantskole

Hva var din motivasjon for å bli kokk?

– Motivasjonen min for å bli kokk, er litt at mamma har kokkefagbrev og at min tante og onkel også er kokker. De driver et spennende, kjent serveringskonsept. I tillegg er miljøet du finner i denne bransjen helt unikt.

Hva la du vekt på når du sa ja til å være Håvards medhjelper i NM?

-Først og fremt tenkte jeg på det som en stor mulighet til å komme inn i denne delen av en unik bransje, og få anledning til å være en del av teamet til Håvard mot NM. Jeg blir kjent med mange nye mennesker med masse kunnskap, erfaringer og jeg bygger nye relasjoner for min fremtidige kokkekarriere.

Kan du si litt om dine viktigste arbeidsoppgaver i NM kjøkkenet?

-I rollen som Håvards medhjelper er mine oppgaver i NM-kjøkkenet å jobbe litt med garnityret, det blir litt monterering og desserten.

Har du deltatt i TINE MATCUP eller lærlingkonkurranse tidligere?

-Jeg ar vært med på TINE MatCup og Carl Evensens knkurranse tidligere. Det var da jeg fant ut at dette var noe jeg syntes var gøy. NM blir noe ganske mye større og jeg er veldig glad jeg fikk den muligheten til å være en så stor del av det. Og ikke minst hvordan jeg har blitt tatt imot av teamet til Håvard og han relasjoner i bransjen.

Hva betyr det for deg å være med til NM?

Hvilke planer eller ambisjoner har du for din egen kokkekarriere?

-Ambisjonene mine er å jobbe litt rundt i Norge nå i starten av min kokkekarriere, for senere å finne et sted jeg trivespå og kan bli en stund. Men det viktigste er at jeg fortsatt vil være kokk om 25 år, ønsker at jeg er like gira, inspirert og motivert da som jeg er nå.

Finaledeltagerne til NM I KOKKEKUNST 2024 engasjerer kollegaer og ressurser rundt seg. Vi ser gjennom de forskjellige kandidatenes forberedelser hva det betyr for den enkelte og hvordan kollegaer i bransjen ønsker å støtte hverandre.

Den mest betydningsfulle ressursen finaledeltagerne har er arbeidsgiveren. Arbeidsgiverne viser vilje, forståelse og fleksibilietet gjennom forberedelsesprosessen for konkurransen. Deltagere i NM og andre kokkekonkurranser får et læringsutbytte med spesielt høy kvalitet, en personlig utvikling og erfering ingen andre aktiviteter i kokkeyrket kan gi dem. Dette vil også gi arbeidsgiverne en mer kompetent medarbeider etter en konkurranse.

Under planleggingen, oppkjøringen og gjennomføringen av årets utgave av NM I KOKKEKUNST, er mer enn 65 faglærte kokker, lærlinger og andre barnsje ressurser engasjerte i de 11 finaledeltagerens hverdag. I tillegg viser et forsiktig anslag mer enn 150 tilreisende supportere til Trondheim i NM-uka. Dette er B2B innen for reislivet, og genererer hunderevis av hotelldøgn, måltider og annet konsum i Trondheim.

NM I KOKKEKUNST sin base er storhusholdningsmessen MENY 2024, med lange tradisjoner og godt besøk fra bransjen. Vi sees ipå MENY 2024arrangeres 25-26. september i TRYGG LADE-HALLEN