Både før og etter den siste Bocuse d’Or kappestrid foregikk diskusjonen om norsk kokkestandard og Norge som matnasjon. Kunnskapene omkring målsettingen – å tydeliggjøre landsdelenes geografiske plassering og råvarenes herkomst og nytte – var et naturlig diskusjonsemne. Turistenes syn på Norge i gastronomisk retning var dominerende, men også vi som bor og reiser i landet vårt har godt av ny kunnskap om Norges kulinariske muligheter. Den innsats som må til for å skape interesse for prosjektet er stor, men er ikke det enkleste foretak. Skal Norge bli en dugelig matnasjon trengs en interessert anfører som også kan engasjere nye og nærliggende fagfelt. Folkedypet må med.
At vi gjør det godt i Bocuse d’Or er glimrende. All ære til Christian André Pettersen og de andre før ham. Kokker med toppfaglige ferdigheter blir aldri avlegs – ikke i en matnasjons særegne tilberedningsramme heller. Men skulle vi klare å nå fram til kriteriene kreves initiativ på’bred front.
Norge satser på turisme. Folk kommer hit for å oppleve vår kultur, mat og drikke, Norges sjel. Nasjonene som lykkes med å presentere sitt land – med mat og vin – særlig Frankrike og ltalia i Europa – har klima og dyrkningsmulighetene på sin side. Norge har dem også, men på et annet fundament. Vårt klima forbyr sydeuropeisk kopiering. Men vi har en lang kyst med varierende sjømat og landbaserte avlingsforhold. Det er vel ikke skrevet at mennesket skal leve av vin, frukt, olivenolje, ris og bouillabaise alene? Vi har et grunnlag for opprettelse av et markert distriktskjøkken i Norge. De forskjellige – råvarespesialitetene kjenner vi til. Det er opp til oss å danne en interessert ledergruppe med en samlende leder.
Norge i arbeidet for å modernisere det innførte franske kjøkken møtte sterk motstand gjennom 7O år. Vi møter ikke den samme opposisjon i dag, men prosjektet krever aktiv gjennomslag og innsats fra regjering, skoleverk, alle i kulinarisk faglig virksomhet – hele nasjonen, Turistene som gjester oss vil oppleve hele Norge. Det inkluderer også mat og drikke. Det vil si mat fra nærområdet, enkelt tilberedt,men representativt for landsdelen og tilberedt med forståelse for råvarens oppbygning, kjærlighet for detaljene. Det inkluderer kunnskap, respekt for den komplette retts kvalitet. Som kulinariske konkurranser i dag krever kvalitet av alle deltagere, krever også et Norge som matnasjon sine kompetente utøvere.
Norske kokkers landsforning og dets medlemmer deltar i alle de store kulinariske konkurranser det er naturlig å delta i. Fagkunnskapen til et Norge som matnasjon ligger klar. Det er forståelse for helheten samt besluttsomheten som mangler.
Skogseth var formann i NKL i 1975-81. Han ble kåret til Året Kjøkkensjef i 1985, har mottatt André Enghs gullnål og Kongens fortjenestemedalje i gull (1996). Han har også vunnet gull som kokk på Det Norske Kokkelandslaget. Etter årelang erfaring som kokk i både inn- og utland er Skogseth idag pensjonist med et stort engasjement for god mat.