Tilbake

Fylkeskommuner over hele landet holdes i disse dager som gissel for regjeringens sviktende finansiering av videregående opplæring. Fylkesting må gjøre umulige prioriteringer der bare et minimum av krav kan tilfredsstilles, nemlig kravet om å kunne fullføre en videregående utdanning.

Denne gangen er det Østfold Fylkeskommune som står foran det umulige valget, og for kort tid siden var det Innlandet.

Tekst: NKL President Kyrre Dybdal

Foto: FotoKnoff- Amanda Sotberg

Elevene i Østfold vil ikke kunne få samme valgmulighet til hvilken utdanning de skal kunne fullføre som de hadde tidligere, selv om deres ønskede sluttkompetanse er etterspurt av næringslivet og samfunnet for øvrig, og at det er et uttalt satsningsområde for denne og tidligere regjeringer. Landbruks- og matminister Geir Pollestad sa selv i oktober at «Unge kokkar ….. som brenn for faget, er viktige for regjeringa si målsetting om å styrka heile sektoren frå jord til bord. Eg håpar andre også lèt seg inspirera til å ta fagbrev som kokk, servitør eller andre viktige fag for bransjen». Da må utdanningstilbudet være på plass!

Yrkesfaglige utdanningstilbud over hele landet er truet av nedleggelse, enten midlertidig, som fort blir varig, eller permanent. Restaurant- og matfag og kokk- og servitørfag er intet unntak. Det er gjennom årene brukt mange flotte uttrykk og fraser for å vise nettopp behov for og støtte til fagene innen mat- og måltidsbransjen, jeg nevner «Matnasjonen Norge», «Uten fagarbeidere, ingen matnasjon» eller «Uten fagfolk, ingen matregion».

Sitat

«Å driva med kokkekunst på høgt nivå krev kunnskap, kompetanse og hardt arbeid. Eg håpar og trur at konkurransar, som nettopp denne, bidreg til å inspirera andre til å få seg eit fagbrev som kokk, servitør eller andre viktige fag for mat- og måltidsbransjen, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad på utdelingsseremonien i NM i kokkekunst 2024» 

(Landbruks-og matminister Geir Pollestad, regjeringen.no, 27.09.2024)

Behovet er reelt, det er vedvarende og økende behov for fagarbeidere innen hele mat- og måltidsbransjen. For eksempel mangler det opp mot 2000 faglærte kokker og ernæringskokker over hele landet! Fagarbeidere med fullført utdanning innen samtlige av restaurant- og matfagene er en del av nasjonens matberedskap, matsikkerhet, mattrygghet, matkultur og -historie, matinovasjon, og mat- og måltidsopplevelse. Grundere innen mat- og måltidsbransjen gjør små og store lokalsamfunn attraktive, de skaper arbeidsplasser, verdier og ringvirkninger langt utenfor sitt nærmiljø.

Å legge ned utdanningstilbud, klasser og skoler er å gå baklengs inn i fremtiden. Ja, tilbudet må tilpasses etterspørsel og behov, og nå etterspør næringslivet fagarbeidere for fremtiden. En investor eller børsmegler ville kanskje mene at det er i nedgangstider man skal investere. Invester derfor i ungdommen, gi dem det beste tilbudet de kan få, la de få de valgmulighetene som er mulig å gi, og dekk næringslivets behov for kvalifiserte fagarbeidere

«Uten fagarbeidere, ingen matnasjon»!