Tilbakeblikk på jubileumsåret 2024
NKL og NKLs foreninger har i 2024 bidratt til å skape mye oppmerksomhet omkring kokkeyrket. Gjennom gode og synlige aktiviteter i NKLs foreninger, i nasjonale samarbeidsprosjekter og i kokkekonkurranser. Noen få NKL foreninger, har få medlemmer og lite energi.
NKLs 70-årsjubileum har vært markert med flere aktiviteter i 2024, og for mange er nok landsmøtet og jubileumsbanketten det man forbinder med jubileumsfeiringen. Her deltok tidligere presidenter, æresmedlemmer og kokkelandslagene i tillegg til landsmøtets delegater.
Senere på året har det blitt arrangert et jubileumslotteri som gav et verdifullt bidrag til økonomien og NKL gav i noen foreninger en omvendt jubileumsgave til et veldedig formål i Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.
NKLs landsmøte i Trondheim ble gjennomført med en viktig dagsorden, gode debatter, tydelige meninger og stort engasjement, NKLs svake økonomi fikk mye oppmerksomhet. Landsmøtet besluttet viktige saker for fremtiden.
Kokkekonkurranser skaper oppmerksomhet, og det har vært mange i 2024! Den 26. utgaven av IKA CULINARY Olympics i 2024, er for mange et minne for livet. Norge markerte seg igjen som en nasjon med noen av verdens beste kokker, 2. plass til Kokkelandslaget Junior og en historisk bronsemedalje til Kokkelandslaget Community Catering. I Stuttgart bidro nesten 200 hundre norske supportere med fantastisk støtte, masse energi og i tillegg nådde vi ut til mer enn 1 million personer med våre medieproduksjoner.
ASKO Servering Norgescup finalehelg og TINE Matcup ble arrangert med stor suksess i Stavanger av NKL Rogaland som teknisk arrangør og gode medhjelpere i NKL-familien.
Nordic Chef and Waiter konkurransene i Herning har i mange år vært en konkurranse preget av solide tradisjoner og vennskapelige konkurranser, men allikevel i fullt alvor. I 2024 deltok Norge i alle fire konkurransekategoriene.
Debutanten Melina Wang Brekke vant Nordic Young Chef, Eline Sofie Sunde og «Mymint» ble nr. to i Nordic Green Chef, Mathias Toresen ble nr. 2 i Nordic Waiter og Nils Flatmark ble Nordic Chef «Winner Over All»
Kyrre Dybdal og Ann Mari Wang Johansen var dommere.
NM I KOKKEKUNST og NM I Servitørfaget 2024 vil bli husket som en av tidenes beste konkurranser i NM-historien. Deltagere, arenaen, teknisk arrangement, kjøkken – alt var på topp! Vinner ble Håvard Onsøyen og hans medhjelper Josefine O. Arnesen, servitørkonkurransen ble vunnet av Birk Torp.
Global Chef Challenge 2024 er verdensmesterskapet for kokker!
Norge har flere ganger prestert på topp og 2024 vil bli husket for den imponerende seieren til Andreas Enger Fjellheim! Andreas vant også bærekraftprisen og for beste hovedrett.
WORLD CHEFS CONGRESS 2024
Kristine Høiesen Hartviksen fra Norske Kokkers Landsforening og NKL Oslo, ble sammen med Team Andy, valgt som det neste presidentskapet for perioden 2024-2028. Kristine var tidligere den første kvinnelige presidenten i NKL, den første kvinnelige nordiske presidenten (NKF) og nå er hun den første nordiske kvinnen som velges i «verdensstyret» til World Association Of Chefs Societies.
Rekruttering – Kraften av all felles innsats er viktig for kokkeyrket
Norske Kokkers Landsforening har i flere ti-år vært opptatt av å rekruttere ungdom til kokkeyrket. NKL har vært en viktig deltager i den Nasjonale rekrutteringskampanjen SMAK DEG FREM, som har hatt 25 millioner visninger i SOME og bidratt til 7 prosent økning i søkere til RM VG1. SMAK DEG FREM kampanjen vant gull under European Excellence Award i Berlin nylig, eller europamesterskapet i kommunikasjon om du vil.
NKL er best på fysiske rekrutteringsaktiviteter.
MINI CHEFS, KIKY, Kokkekamp, Dekker til Fest, Ung Restaurant, Glade småkokker på Gladmatfestivalen, KOKKECAMPUS og flere andre aktiviteter har i 2024 bekreftet hvor viktig det er å være til stede og sammen med ungdommer før de tar et utdanningsvalg i 10.klasse.
Kraften av all felles innsats i NKL = DUGNAD
Ingen sammenlignbare organisasjoner, bidrar med like stor innsats for sitt fag som NKL gjør! NKLs Landsstyre, De Norske Kokkelandslagene og NKLs foreninger har til nå rapportert inn 38000 timer dugnad, tallet vil stige når rapporten blir ferdig.
Det er en glede å registrere at engasjementet, dedikasjonen og at viljen i kokkeyrket er til stede i vår hverdag. Dette er fantastisk, NKLs ser på innsatsen som samfunnsoppdrag og et bidrag til å motivere og inspirere barn og unge til å velge en livslang yrkeskarriere i kokkeyrket.
Takk til alle i NKL som gjør en fantastisk innsats for kokkeyrket, og til alle i NKLs partnerprogram som gjør det mulig for NKL å drive en interesseorganisasjon for kokkefaget.
Norske Kokkers Landsforening ønsker alle en riktig fredelig jul, og et godt nytt, spennende kokke-år!