15.januar 2025 | Av: Amanda Sotberg
Kokker har en unik evne til å gjøre en forskjell, både på kjøkkenet og ute i verden. World Central Kitchen (WCK) er et inspirerende eksempel på hvordan kokker og mat kan være livsviktige verktøy i krisesituasjoner.
Denne humanitære hjelpeorganisasjonen har dedikert seg til å gi næring, støtte og håp til mennesker som rammes av katastrofer verden over. I likhet med World Chefs Without Boarders, viser deres arbeid hvilken uvurderlig rolle mat spiller i krevende tider.
Hvem er World Central Kitchen?
World Central Kitchen ble grunnlagt i 2010 av den anerkjente kokken José Andrés, og organisasjonen har siden vært i frontlinjen ved mange av verdens største kriser. Enten det er jordskjelv, flom, skogbranner eller krig, sørger WCK for at mennesker i nød og redningsmannskaper får tilgang til mat. Gjennom samarbeid med lokale kokker, restauranter og frivillige leverer de måltider raskt og effektivt der det trengs mest.
Hva gjør de?
World Central Kitchen har spilt en avgjørende rolle i flere globale kriser, blant annet:
En verdenskjent innsats
WCKs arbeid har fått stor oppmerksomhet internasjonalt, blant annet gjennom omtale i store mediekanaler og på programmer som Jimmy Kimmel Live senest i går (13. januar). I 2024 ble organisasjonen nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid med å levere måltider til mennesker rammet av konflikten i Gaza. Dette sier noe om hvilken enorm innvirkning kokker og mat kan ha i kriser.
Hvordan kan vi engasjere oss i Norge?
Norges Kokkers Landsforening har tidligere vist støtte til Kirkens Nødhjelps arbeid i Ukraina og til World Chefs Without Borders. Men vi kan gjøre mer for flere. Ved å løfte frem historier om kokker som bidrar, og ved å inspirere flere til å delta, kan vi vise hvordan mat og medmenneskelighet går hånd i hånd.
WCK er avhengige av frivillige kokker og hjelpere for å kunne gjennomføre sitt arbeid. Som kokk kan du gjerne registrere deg på listen over frivillige. Besøk https://wck.org/volunteer for å lære mer og finne ut hvordan du kan bidra.
Kanskje finnes det norske kokker som allerede har bidratt hos WCK? Vi oppfordrer alle som har erfaringer å dele, til å kontakte oss
Som kokker har vi en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell.
Som WCK sier: «Mat er en nødvendighet for livet hver eneste dag, over hele verden – og det er viktigere enn noen gang i en krise».