Tilbake

Norske Kokkers Landsforening (heretter NKL) presenterte i dag tre nye kokkelandslag, for neste fireårsperiode 2021-2025.

  • Kokkelandslaget

  • Kokkelandslaget Community Catering

  • Kokkelandslaget Junior

Aldri tidligere har NKL presentert nye kokkelandslag med så mange utøvere, til sammen 33 utøvere.

I neste fire årsperiode skal de jobbe målrettet for å videreutvikle sine individuelle ferdigheter, skape trender og innovasjon, forvalte verdens beste råvarer – Det Norske Kjøkken. De Norske Kokkelandslagene har en imponerende andel damer/jenter – 33.33 % og snittalder i De Norske Kokkelandslagene er 25,1 år

 

Tidenes første søskenpar på De Norske Kokkelandslagene

Aron og Martine Espeland, er henholdsvis 24 og 20 år, begge har utmerket seg med sine faglige kvaliteter og personlige egenskaper.

Aron har vært med de siste fire årene, 2 år på Kokkelandslaget Junior resulterte i bronse sammenlagt i Culinary World Cup 2018 og 2 år på Kokkelandslaget som gav sammenlagt gull – WINNER OVER ALL i IKA Culinary Olympics i 2020.

Martine er helt ny, men hun er allerede en dyktig, ung kokk. I henne har kokke NORGE noe å se frem til.

Aron og Martine er oppvokst i Bryne på Jæren, har selvsagt gode gastronomiske gener å støtte seg til.

Mange vil huske deres far Tor Egil Espeland, «Tåddi» ville vært utrolig stolt av sin to barn i dag. Jane Espeland, Aron og Martines mor, er utrolig stolt av sine to barn og for familien er det en stor glede å ha tidens første søskenpar på De Norske Kokkelandslagene.

De Norske Kokkelandslagenes manager har mer konkurranseerfaring enn de fleste

Gunnar Hvarnes (43) har deltatt i 24 kokkekonkurranser på 26 år – og flere skal det bli.

I perioden fra 2006 til 2011 deltok han i minst tre kokkekonkurranser i året, noe som innebar at livet nesten utelukkende besto av jobb og trening.

Flere gull er målet

I 2010 tok han sølv i den europeiske finalen i Bocuse d’Or, og året etter tok han bronse i finalen i Lyon. «Mest stas» var likevel perioden fra 2004 til 2008. Dette var en glansperiode for Kokkelandslaget, og Gunnar var kaptein. I 2006 klarte Det Norske Kokkelandslaget å vinne Culinary World <Cup  for første gang (VM), og i 2008 forsvarte de sin ære ved å ta gull i IKA Culinary Olympics (OL)

KOKKE-OL i februar 2020 ble starten på et comeback for Gunnar Hvarnes i De Norske Kokkelandslagene. De neste fire årene skal han nemlig være manager for De Norske Kokkelandslagene. Det betyr at han skal lede lagene gjennom både VM i 2022 og OL i 2024.

 Hvordan har interessen for å komme med  på De Norske Kokkelandslagene vært?

-Når vi i fjor høst hadde en audition, med uttak av nye medlemmer til den kommende fireårs-perioden, hadde over 90 faglærte kokker vist interesse og søkt om en plass på De Norske Kokkelandslagene. Til utvelgelse aktiviteten kom 28 ambisiøse, faglærte kokker med sin signaturrett. I tillegg fikk alle en lik, ukjent oppgave de måtte løse der og da, forteller en stolt manager. Utvelgelse aktiviteten gav oss god innsikt i kandidatenes kapasitet på flere områder, de tre nye lagene ble nøye valgt i tiden som fulgte, forteller Gunnar Hvarnes

– Hvilke mål har du for De Norske Kokkelandslagene fremover?

– Det er selvsagt et mål å vinne. I neste års VM bør vi klare å få alle lagene på pallen. Jeg kommer nok til å legge inn et ekstra gir for å få Juniorlandslaget til å lykkes. De har aldri vunnet VM eller OL før, så jeg håper at vi skal klare det nå. Med tanke på rekruttering er det også viktig å vise at vi er skikkelig på hugget med de unge.

-Kokkelandslaget Community Catering rekrutterer de beste kokkene fra et stort og viktig bransjeområde, kaptein Inger Renathe Østmo forteller..

– For mange norske kokker dreier hverdagen seg om servering av dagens måltider i kantiner, personalrestauranter, på institusjoner og i cateringleveranser. Kokkene som jobber på sykehus eller institusjoner sørger for et næringsrikt måltid, og måltidets glede er for mange dagens høydepunkt. Kokkelandslaget Community Catering representerer kokkene i denne bransjekategorien.  Landslagskokkene skal være gode ambassadører, de skal inspirere sine kollegaer og sammen setter Kokkelandslaget Community catering nye standarder og bidrar til å løfte måltidet til nye høyder i bransjekategorien.

Hvordan skal du som manager jobbe med lagene og den enkelte deltager?

  • Manager Gunnar Hvarnes understreker at hans oppgaver blir å få hver og en på De Norske Kokkelandslagene løftet frem på best mulig måte og at de presterer litt over det vi forventer, da presterer laget i topp sjiktet

NKLs president hva kan Norge gjøre bedre i den kommende fireårsperioden?

Norge og resten av verden vet hvilke resultater De Norske Kokkelandslagene oppnådde i KOKKE OL 2020.

Norge vant 6 OL-gull i ulike kategorier og 5 OL-sølv i ulike kategorier, hvor den gjeveste av alle uten tvil er

WINNER OVER ALL – Gull til Kokkelandslaget, svarer en meget stolt president Kim-Håvard Larsen.

 

Norges skal ikke bare forsvare sin posisjon, alle tre landslagene skal bli bedre på flere områder og vi skal utvikle en ny generasjon konkurransekokker, som vet å forstå betydningen av det grønne skiftet og drive et bærekraftig kjøkken.

Norge har verdens beste råvarer fra havet, fra innlandet, fra fjellene og

den arktiske naturen. De Norske Kokkelandslagenes identitet skal tydelig preges av råvarene og vår kultur. Norske Kokkers Landsforening ser frem til Culinary World Cup 2022 og IKA Culinary Olympics  i 2024, da skal Norge igjen konkurrere i

verdens største og mest prestisjefylte konkurranser , forteller Kim-Håvard Larsen.

Her har du lagene

Kokkelandslaget

Sebastian Myhre – Kaptein

Kåre Andre Hjartholm, Visekaptein, fra Askøy,  jobber for Søtt og Salt i Bergen

Kristoffer Westvik Lofnes, Kokk, fra Måløy, Jobber på Kulinarisk Akademi

Filip A. Bendi, Kokk, fra Sandnes, Jobber for Thon Hotels

Aron Espeland,Kokk, fra Bryne,  jobber for Brasserie France Oslo

Kim Iamram, Kokk, fra Sandnes,  er i Team CAP

Jostein Haugland, Kokk, fra Bærum

Toum Ditthideth, Pastry Chef,  fra Trondheim,  jobber for Credo i Trondheim

Åshild Lerbak, Pastry Chef, fra Trysil, selvstendig næringsdrivende Fire makroner på Hamar

Katrine Åsnes Gjesdal, Pastry Chef, fra Jølster, dessertkokk på Rest. Klostret i Oslo

Sebastian er driver Stallen restaurant og Fyr Bistronomi i Oslo Han har jobbet på restauranter som Renaa og Feinschmecker i Norge og Per Se i New York. Myhre har vært kjøkkensjef for den norske ambassaden i London og Washington D.C. Han har fått flere utmerkelser, blant annet topplasseringer i norsk og nordisk mesterskap for lærlinger, NM i kokkekunst, World Cup og Årets kokk. Sebastian var tidligere på Det Norske Kokkelandslaget fra 2004-2008

Kokkelandslaget Community Catering

Inger Renathe Østmo – Kaptein

Grethe Rafaelsen,Kokk, fra Skjervøy, jobber på Universitetssykehuset NN i Tromsø

Pål Anda, Kokk,  fra Stavanger, jobber for Stavanger Universitetssykehus

Tore Stalsberg, Kokk, fra Åsmarka, jobber for Scandic Maritim i Haugesund

Panupong Phengphen, Kokk, fra Trondheim, jobber på Kvikne Hotel

Karoline Trondsen, Kokk, fra Enebakk, jobber for Kreativ Catering i Oslo

Anette Myrhagen, Kokk, fra Oslo, jobber for Kreativ Catering i Oslo

For første gang har NKL utnevnt en kvinnelig kaptein for et norsk Kokkelandslag,

Inger Renathe Østmo har vært med på Kokkelandslaget Community Catering fra starten i 2018, og deltok i Kokke OL 2020.

Hun var også med i det første Kantine NM som ble arrangert i 2017.

Hun er til daglig fagansvarlig Kjøkkensjef i ISS.

Hun er fra Lødingen i Nordland, gikk læretiden på Restaurant DU VERDEN i Svolvær, og har siden 2015 jobbet og bodd i Oslo

 

Kokkelandslaget Junior

Tonje Torvanger – Kaptein,fra Sogndal. jobber på Stadtholdergården i Oslo

Jon Erlend Matre, Visekaptein, fra Tromsø, jobber på  Stock spiseri og drikkeri i Oslo

Håvard Onsøyen, Kokk, fra Molde, jobber på Stadtholdergården  i Oslo

Martine Espeland, Kokk, fra Bryne,  jobber for Restaurant Michaels i Oslo

Andreas E. Fjellheim, Kokk,  fra Aurskog,  jobber på Restaurant Arakataka i Oslo

Even S. Sørum, Kokk, fra Bagn i Valdres, jobber for tiden i TEAM CAP

Robert Haugen, Kokk, fra Bjørkelangen, jobber for Centropa i Oslo

Benjamin Granerud, Kokk, fra Oppegård – jobber for Fyr Bistronomi

Christoffer Greiner Fallet, Kokk, fra Flatdal, jobber for rest. Vaaghals

Johanna Magdeli Utvær, Kokk, fra Barmen, jobber for Matmagasinet i Stavanger

Tobias Gabrielsen, Kokk, fra Kirkenes , jobber for restaurant Stallen i Oslo

Medhjelpere De Norske Kokkelandslagene

Trym Karlsen, Medhjelper, fra Sørumsand, Lærling på Rest. Vaaghals i Oslo

Alvilde Sandnes, Medhjelper, fra Oslo, Lærling på Fyr Bistronomi i Oslo

Martin Greni, Medhjelper, fra Hurdal, Lærling Brimiland i Vågå