TEKST: ESPEN A. WASENIUS
Den globale gastronomiske elite
Fylt med lidenskap, dedikasjon og engasjement jobber 1800 faglærte, profesjonelle kokker fra 67 land med forberedelser til konkurransen. De er opptatt av det perfekte samspillet mellom ingredienser, tilberedning, smak og presentasjon. I en rettferdig konkurranse har nye kulinariske trender og innovasjon blitt skapt i 125 år. De Norske Kokkelandslagene har deltatt i konkurransen de siste 55 årene, og i denne tidsperioden har vi utviklet unge kokketalenter til å bli vinnere.
Alle som noen gang har deltatt i IKA Culinary Olympics vil alltid huske den spesielle teften, stemningen, atmosfæren og følelsen som gjør dette arrangementet så unikt. Ingen annen internasjonal konkurranse for kokker er så viktig, mangfoldig, omfattende og spennende som Kokke-OL. IKA Culinary Olympics i Stuttgart samler de mest talentfulle kulinariske artistene fra hele verden – et «once in a Lifetime-øyeblikk».
Mestvinnende nasjoner
Konkurransen IKA Culinary Olympics krever maksimal konsentrasjon, mye kunnskap og mange tusen timer med forberedelser. De siste konkurransene har, som alt annet i verden, satt et viktig søkelys på bærekraft og bruk av ulike typer plast under konkurransen. I tillegg er det strenge føringer hvor mange elektriske apparater og hvor mange kW strøm du kan benytte i kjøkkenet.
Norge er ikke den eneste nasjonen som alltid stiller godt forberedt og har en ambisjon topplassering og pallen som mål. Det gjør de fleste konkurrentene også. Sverige, Norge, Sveits og Singapore er nasjonene med flest topplasseringer de siste 25 årene. Det landslaget som behersker alle disiplinene best, har en god struktur, en målrettet plan og et sterkt samhold i laget, blir trolig vinneren av IKA Culinary Olympics 2024
– Et arrangement som har blitt gjentatt hvert fjerde år siden 1900. I 2024 forventes det at mer enn 100 000 mennesker besøker messen og konkurransen.
De Norske Kokkelandslagene
IKA Culinary Olympics er delt inn i ulike konkurransekategorier. Norge stiller i den nasjonale kategorien med alle sine tre landslag. De skal konkurrerer i disse fem kategoriene:
3. februar
Kokkelandslaget Community Catering – 120 personer lunsj i Restaurant Of Nations
4. februar
Kokkelandslaget Junior – 70 personer 3 retter meny, Hot Kitchen Restaurant Of Nations
Kokkelandslaget Senior – 120 personer 3 retter meny, Hot Kitchen Restaurant Of Nations
6. februar
Kokkelandslaget Junior – 12 personer Chefs Table, 5 retter fine dining
Kokkelandslaget Senior – 12 personer Chefs Table, 7 retter fine dining (Laget får vite hva hovedingrediensen til hovedretten er 1 måned før konkurransen) og sjokoladeskulptur/show piece
De Norske Kokkelandslagene møter konkurrenter fra 25 land, fra alle kontinenter, samt en oppmerksom og kvalifisert, global jury. Konkurransen foregår på en arena der publikum bokstavelig talt henger på vinduene hele dagen, for å få med seg den innovative og intense handlingen på alle kjøkken. Her skapes nye globale trender, innovasjon og prisvinnende kreasjoner som bransjen og faget raskt tar i bruk.
Viktig støtte fra bransjens næringsliv
Norske Kokkers Landsforening har mange partnere i NKLs partnerprogram, som gjør det mulig for De Norske Kokkelandslagene å levere topp prestasjoner i mesterskap. Gjennom samarbeidet får NKL tilgang til kraft og ressurser, som kan være avgjørende for resultatet. Vi snakker om de beste, norske råvarene, det tidsriktige, nødvendige utstyret, teknologi og design. NKLs partnere er lagenes «12-mann på banen». De er aktive supportere og gir enorm støtte på arenaen og rundt De Norske Kokkelandslagene under mesterskapene.
Hva betyr det for kokkene å delta på kokkelandslagene?
Å være deltaker på De Norske Kokkelandslagene betyr at du er blant NKLs fremste ambassadører for kokkefaget og et forbilde for mange unge som drømmer om å bli kokk. Få tenker på at det er en unik videreutdanning, og en utdanningsmodell NKL har servert til bransjen i 55 år. Allerede på 70-tallet drev kokkestjernene Arvid Skogseth og Hroar Dege topprestauranten Tre Kokker, og var de som lærte opp, og rekrutterte Eivind Hellstrøm til kokkelandslaget.
De unge, faglærte kokkene som rekrutteres til De Norske Kokkelandslagene er ofte i starten av en karriere. De har mye pågangsmot, engasjement og er uredde. Når de er utøvere på De Norske Kokkelandslagene får de en videreutdanning, ingen andre utdanningsinstitusjoner kan tilby. Enhver periode på De Norske Kokkelandslagene, på fire år, har dette innholdet;
Denne videreutdanningen gjør kokkene fra De Norske Kokkelandslagene til attraktive arbeidstakere og til ressurspersoner i andre kokkekonkurranser. Vi så det senest under Årets Kokk og Årets Unge Kokk 2023. Her hadde 4 av 5 kandidater i Årets Kokk erfaring fra De Norske Kokkelandslagene, og flere team hadde rekruttert comiser og teamdeltakere med landslagserfaring.
«De er opptatt av det perfekte samspillet mellom ingredienser, tilberedning, smak og presentasjon»
I verdenstoppen
De Norske Kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge kokketalenter til å bli vinnere i de mest betydningsfulle og prestisjefylte kokkekonkurransene verden kjenner; IKA Culinary Olympics, Culinary World Cup, Global Chef Challenge, Global Young Chef Challenge, Nordic Chef, Nordic Young Chef, Nordic Green Chef, Årets Kokk og Bocuse d’Or.
Listen over norske, kjente, profilerte kokker som har startet sin internasjonale karriere som konkurransekokker på De Norske Kokkelandslagene er lang. Her finner vi levende legender, gastronomiske ikoner og gode forbilder innenfor kokkefaget som Paul Schaltenbrand (†), Arvid Skogseth (†), Eivind Hellstrøm, Arne Brimi, Lars Erik Undertun, Harald Osa, Bent Stiansen, Odd Ivar Solvold, Sven Erik Renaa, Terje Næss, Charles Tjessem, Jørn Lie, Geir Skeie, Gunnar Hvarnes, Sverre Sætre, Tom Victor Gausdal, Kari Innerå, Ørjan Johannessen, Geir Magnus Brevik-Svae, Christopher Davidsen, Christian Andre Pettersen, Christer Rødseth, Runa Kvendseth, Alexander L. Vartdal, Håkon Solbakk og Aron Espeland. Listen er ikke uttømmende.
De Norske Kokkelandslagene investerer og avsetter tusenvis av timer til trening og forberedelser. I forkant av mesterskap som IKA Culinary Olympics og Culinary World Cup, bruker De Norske Kokkelandslagene mer enn 25.000 timer for å gjøre seg klare til konkurransen. Dette er en fagdugnad. Kokkene gjør dette på sin fritid, raust støttet av familie, arbeidsgivere og bransjens næringsliv. Når De Norske Kokkelandslagene lykkes, som i 2020 da Kokkelandslaget ble Olympic Winners Over all, er det en seier av dimensjoner for det norske kjøkken, noe som gir økt oppmerksomhet på kokkefaget.
Vi ønsker De Norske Kokkelandslagene lykke til i IKA Culinary Olympics 2024!