Paul Hugo Schaltenbrand (1894 – 1971) var en sveitsisk-norsk kokk,leder av Norges Kokkemesteres Landsforening 1955-59 og fra 1965-71,
Han var også norsk delegat til flere verdens kokkekongresser. Paul Schaltenbrand var manager for det norske kokkelandslaget i 1962. I yngre år var han kokk i Sveits, Roma, Salzburg og Wien.
Til Norge kom han i 1919, etter invitasjon fra den sveitsiske kjøkkensjef Edmond Jaquet ved Grand Hotel i Oslo
I 1927 meldte han overgang til baker og konditor Møllhausen på Karl Johan, som på den tiden planla å åpne restaurant. Paul Schaltenbrand forble hos Møllhausen han ut sin kokkekarriere.
Siden 1975 har Norske kokkemesteres landsforening delt ut Paul Schaltenbrands legat
Stipend kan bare tildeles kokker med fagbrev som aktivt utøver kokkefaget og stipendet skal brukes til studier innen kokkefaget. Studiene skal være klart faglig rettet og ha særlig vekt på den praktiske del av faget.