TINE Matcup for kokk- og servitørelever på VG2 er en landsdekkende konkurranse som arrangeres av TINE og Norske Kokkers Landsforening (NKL).
Konkurransen er en lagkonkurranse, der hvert lag består av to kokkeelever, en servitørelev og en lagleder fra skolen. 6 vinnerlag går videre til finalen i Stavanger 7. februar 2025.
I år laget elevene en treretters og ble bedømt til fingerspissene av en jury bestående av noen av landets beste kokker. Hoveddommer var Christer Rødseth, kjent fra De Norske Kokkelandslagene og God Morgen Norge på TV2, og årets tema var «En smak av Italia». Les mer om oppgaven her: https://www.tine.no/tine-matcup/arets-oppgave
Målet med TINE MatCup er å øke rekrutteringen til restaurant- og matfag. Ifølge Norske Kokkers Landsforening (NKL) utdannes det under halvparten så mange innen restaurant- og matfag som det er behov for. Ifølge NAVs Bedriftsundersøkelse 2024: Redusert mangel på arbeidskraft mangler det omtrent 1 250 kokker, 800 gatekjøkken- og kafémedarbeidere og 600 servitører.
– Målet med TINE Matcup er å øke rekrutteringen til mat- og måltidsbransjen. Vi ønsker at deltakelse i konkurransen skal vekke ytterligere interesse og nysgjerrighet for en livslang karriere innen kokk- og servitøryrkene. Tilbakemeldinger fra tidligere deltakere er at konkurransen inspirerer og motiverer på veien videre mot fullført fagbrev. Vi har flere eksempler på elever som gjennom denne konkurransen har fått jobb på prestisjefylte restauranter, sier Espen Wasenius, daglig leder i NKL.
Årets finalister
Fem semifinaler ble gjennomført og dette er lagene som vant sine respektive semifinaler. I tillegg går beste nummer to til finalen i Stavanger; Det laget som hadde høyest poengsum av andreplassene gjennom alle konkurransedagene (Sorriso Luminoso).
Siamo Noi fra Rauma vgs – Lagleder Signy Moa Frick, kokkeelever Henrik Nerland Severinsen og Alexander Bjørhovde Tomren. Servitørelev Mikal Aak Bjorli (Eirun Sletnes erstatter Mikal i finalen i Stavanger).
De Eletti fra Nannestad vgs – Lagleder Mark Hickton, kokkeelever Lucas Talberg Gulbrandsen og Brage Kristoffer Solberg og servitørelev Matias Fidje.
Tramonto fra Glemmen vgs – Lagleder Sigrun Nergård, kokkeelever Andrea Sofie Andersen Bakken og Edgar Josue Rivera-Høgberg, og servitørelev Selma Lindahl Vangstein.
Beteslag fra Borgund vgs – Lagleder Elisabeth Sperre, kokkeelever Kristoffer Kaurin Remøy og Jonas Bjørge Sørøy, og servitørelev Karoline Nakken Henriksen.
Al Dente fra Steinkjer vgs – Lagleder Terje Walderhaug, kokkeelever Garlota Salvador og Andrea Frøseth, og servitørelev Oliver Lilleløkken.
Sorriso Luminoso fra Sam Eyde vgs – Lagleder Gunn Therese Greva Nygård, kokkeelever Christopher Hvideberg Boye og Vladyslava Handrabura, og servitørelev Sondre Vågslid Heggelund.
TINE Matcup er en av få konkurranser for elever i videregående skole. TINE og NKL engasjerer gjennomsnittlig ca. 200 elever årlig, i tillegg til ca. 50 lærere fra hele kokke-Norge. Med lokale krefter fra Norske Kokkers Landsforening som teknisk arrangør, står TINE Matcup for kvalitet og kontinuitet.
Konkurransen har et faglig godt feste i bransjen og hos skolene med restaurant- og matfag. Den er en viktig arena for rekruttering, og Norges største utstillingsvindu for elever på VG2, på vei til sin læretid i kokk- eller servitørfaget.