Tilbake

NM i KOKKEKUNST

30-årsjubileum!

NM i Kokkekunst 2020 er årets mest prestisjefylte, individuelle kokkekonkurranse i Norge. Vinneren tildeles H. M Kongens pokal, kr.30.000.- en plass på – Veien til Årets Kokk og Årets Kokk 2021. Den som blir nr. 2 blir Norges deltager i Nordic Chef 2021 på Hell.

NKLs nye mal for NM i KOKKEKUNST

Faglig utvalg i Norske Kokkers Landsforening har utarbeidet den nye konkurransemalen for gjennomføring av NM i KOKKEKUNST. Hensikten er å gjøre konkurransen mer publikumsvennlig samt øke fokuset på det kokkefaglige og den kreative kokken når det ikke blir rom for langvarig planlegging.

Kvalifisering

Kandidatene skal komponere en valgfri rett med spennende råvarer og de retningslinjer som gis i oppgaven. Det skal leveres oppskrifter med fremgangsmåte til 12 personer og bilde av retten. Oppgaven sendes anonymt og vurderes av uavhengige uttaksdommere. 18 kandidater blant de innsendte oppgavene, vurderes av en anonym jury – de 18 beste konkurrerer i tre individuelle semifinaler.

Denne retten skal være en hovedrett sammensatt og komponert med de råvarene som er satt i oppgaven og skal inneholde potetgarnityr og metningsgarnityr/grønnsaker med 3 ulike tilberedningsmetoder.

Årets NM-oppgave er;

Du skal komponere en hovedrett til 12 personer. Følgende varer skal benyttes (EPD nr på varer står på råvarelisten som følger med):

 • Hovedrett skal tilberedes av Nortura: Lammesadel og slagside, og fåretarm. Alle tre skal benyttes
 • Grønnsaker fra BAMA Storkjøkken: Fennikel fra Viken gård på Frosta, Gul løk fra Galtvika gård på Frosta, Sellerirot fra Stavset gård på Frosta.
 • Unilever: Grov og/eller fin Dijon sennep
 • TINE: Meieri smør salt eller usaltet
 • Komplett rett med oppskrifter skal skrives med font/CALIBRI/12 og bilde skal sendes inn til espen@nkl.no senest 15.05.20. Innsendte oppgaver vil da bli vurdert av en anonym jury, og 18 deltakere vil bli direkte publisert på en DIREKTE FB sending den første uken i juni.
 • Det skal sendes 2 bilder av retten, 1 foto ovenfra og et foto fra siden. Det skal benyttes hvit tallerken 26,5 cm, og det må også angis krav til oppløsning på bildet.

Dag 1. Speedcooking 23 September 2020

Semifinaler i tre puljer med “mystery basket”. (Totalt inntil 18 semifinalister)

Hver pulje med seks kandidater har sine egne råvarer slik at siste pulje ikke får utnytte fordelen av å se råvarene tidlig. I tillegg til råvarer i “mystery basket” vil vanlige basisvarer være tilgjengelige. Det vil ikke være anledning for noen medbragte råvarer.Det vil benyttes en «mystery basket» per gruppe, slik at ingen har none fordeler med hensyn til tid og forberedelser.Kandidatene får totalt 100 minutter til rådighet. 20 minutter til planlegging og skriving av meny etterfulgt av 80 minutter produksjon før service.

Det skal tilberedes en valgfri rett fra «mystery basket» til seks personer.Kandidatene får ha med egen assistent som jobber på godkjent lærekontrakt, kopi av lærekontrakt sendes sammen med påmelding.I semifinalen dømmes kandidatene av to plassdommere og tre smaksdommer i tillegg til hoveddommer.De to kandidatene med høyest poengsum i hver semifinale, går videre til finalen 24.september. Disse blir tildelt kjøkken umiddelbart, og kan starte prepp til finalen. Hvert kjøkken har 4 timer til rådighet, etter disse fire timene skal kjøkkenet presenteres som rent. Det vil være plassdommere tilstede under prepp-tid, og poengene her blir med videre til finaledagen. Det er ikke tillatt å ha med seg ferdig preppede elementer. Det er kun de to som skal konkurrere i på kjøkkenet som kan delta i prepp.

Dag 2. Finale 24 september 2020

Oppgaven blir å lage en tre retters meny. Forrett er fra “mystery basket”. Dessert skal bestå av plomme, TINE youghurt, Valhrona Manjari 64 % i tillegg til varer fra råvarebord. Hovedretten er innsendingsoppgave, se eget skriv om dette. Kandidatene får oversikt over råvarene kvelden i forveien slik at de kan planlegge meny. Skriftlig meny skal overleveres plassdommer før konkurransestart.

Innsendte hovedrett/oppgave skal lages av kandidatene som går til finalen.

Hvert kjøkken har fem timer produksjon før servering av første rett, deretter serveres rettene med 30 minutters mellomrom. Desserten serveres derfor seks timer etter start. Etter endt service har kandidatene 45 minutter til å vaske ned kjøkkenene før gjennomgang med plassdommer.

I finalen dømmes det med minst 1 kjøkken dommer og inntil 6 smaksdommere, dvs. at alle dommere kan delta hele dagen og at plassdommer kun dømmer alene når det er service (samt tid/eventuelt avvik må rapporteres i hele minutter).

Alle menyer/retter må være allergen merket for å bli godkjent.

Kjøkken

Det leveres komplett kjøkken til hver deltaker. Det vil ikke være anledning for å bringe med eget elektrisk utstyr annet enn stavmikser og ismaskin. Kniver og små utstyr kan medbringes og skal godkjennes av plassdommer. Detaljert utstyrsliste for kjøkken sendes kandidatene i det dere blir tatt ut til NM i KOKKEKUNST 2020.

Resultat

Kandidatene rangeres etter poengsum og kandidaten med best resultat vinner NM. Det blir kåret delt fjerdeplass for plasseringene fire til seks og deretter fra tredje til første. Etter konkurransen skal poengene fra finalen være tilgjengelige for de kandidatene som ønsker innsyn i disse.

Premieseremonien skal foregå på konkurransearenaen, så snart det er mulig etter avsluttet finale.

Vinneren

Vinneren av NM I Kokkekunst tildeles H. M Kongens pokal, kr. 30.000.-, en plass på -Veien videre til Årets Kokk og Årets Kokk 2021. Den som blir nr. 2 blir Norges deltager i Nordic Chef 2021 på Hell.

Deltagerkostnader

Deltakeravgift er kr. 6000.-

Deltageravgiften dekker  

 • 1 Kokkejakke til bruk i konkurransen for kokk og commis og alle finalistene får forklær
 • Bespisning på Get together dag 1
 • NM festen dag 2
 • Råvarer som er del av oppgaven i henhold til utgitt informasjon

Deltakerne må selv dekke kostnader til reise og oppholdskostnader tur/retur Trondheim. Bookingkoder på Scandic Hotels kommer til de 18 som kvalifiserer til semifinalene

NM- arrangør oppfordrer deltakerne å ha med ”pent antrekk” til NM-festen

Bedømmelse etter WACS regler

Hoveddommer NM KOKKEKUNST 2020 er Sven Erik Renaa – en av norges mest meritterte kokker og nylig tildelt 2 stjerner i Michelinguiden.

Plass /Kjøkken dommer. Mise en place og hygiene(bærekraft) 10 poeng, Korrekt yrkesmessig håndverk 30 poeng

Smaksdommere Anretning og presentasjon 10 poeng Smak 50 poeng Ved for sen eller tidlig presentasjon av rettene trekkes 1 poeng per minutt per dommer. (inntil 5 poeng)

Alle øvrige dommere publiseres ca 14 dager før kokurransen.

INNSENDING – til espen@nkl.no – senest 15.05.20

 • Komplett rett med oppskrifter til 12 personer og 2 bilder, ovenfra og fra siden på hvit tallerken 26,5 cm
 • Menyen skal være anonym, skrevet i font CALIBRI str.12, ingen navn eller informasjon om kandidaten på menyen
 • Påmeldingsinformasjon; Navn, alder, arbeidssted for kokk og commis (husk å legge ved godkjent lærekontrakt for commis), postadresse, E-postadresse og mobiltelefon

Innsendte oppgaver som tilfredsstiller de tre kulepunktene over, vil bli vurdert av en anonym , geografisk spredt jury og 18 deltakere vil bli direkte publisert på FB sending den første uken i juni 2020.

Norske Kokkers Landsforening gleder seg til å se deg konkurrere under NM i KOKKEKUNSTs 30-årsjubileum!