Recap av KokkeCampus 2025
KOKKECAMPUS 2025, 22-27. juni, på KIT-Akademiet, ble en innholdsrik, motiverende, inspirerende og intens uke for deltagere, medhjelpere og instruktører.
Årets 17 elever har opplevd noe helt unikt, noe de er helt alene om å få oppleve i hele Norge. De har fått servert kunnskap, erfaringer og tips. De har blitt kjent med Norske Kokkers Landsforening, våre ledere, noen av våre landslagsutøvere og våre samarbeidspartnere – rett og slett det beste NKL har å by på. Elevene har fått nye venner, nye relasjoner og nye knagger å henge sin personlige kokkeutdanning på – de har fått minner for resten av livet. NKL håper å møte mange av dem i igjen senere, i flere av våre aktiviteter og som medlemmer.
NKL vil rette en spesiell takk til alle i NKLs PARTNERPROGRAM som har deltatt fysisk. Uten dere, ingen suksess. Tusen takk for deres verdifulle bidrag!! Scandic Hotels, Segers Fabrikker, Asko Servering, Unilever Food Solutions, Sterling Halibut, Santa Maria/Paulig pro, Nortura Proff, Electrolux Professional, TINE, Idun Industri, Sundqvist/Global, BAMA Storkjøkken, Porsgrund Porselen, Norges Sjømatråd, Sildesalgslaget, Råfisklaget og Hurtigruten.
En stor takk til instruktørene Andreas Enger Fjellheim, Martine Espeland, Julia Gundersen, Håvard Onsøyen og Josefine Opstad Arnesen. Uten «rektor» Kyrre Dybdal, «viserektor» Trond Andresen og campusassistent Vilma, ville det ikke vært mulig – tusen takk!
Speedcooking-test
Alle undervisningsdagene ble avsluttet med en Speedcooking-test, der elevene skulle vise frem sine egne ferdigheter. Hver elev skulle lage en varm vegetarisk rett til 4 personer, på 45 minutter, basert på 1 stk blomkål med valgfri tilberedning og tilbehør utfra en gitt råvareliste.
Vinneren av denne konkurransen ble Sara Christensen Knapstad fra Voss vgs.
«Vinneren av konkurransen løste oppgaven med å tilberede en vegetarisk rett med norsk blomkål som hovedråvare veldig godt! Blomkålen ble tilberedt og utnyttet på en svært god måte, vi kunne telle 4-5 forskjellige tilberedningsteknikker bare for blomkålen. Retten var pent og fargerikt anrettet, balansert i smak og konsistens, og med en passende porsjon. Eleven viste god struktur med et godt fokus på orden og renhold av sin arbeidsstasjon, og hele konkurransen ble gjennomført med stor energi!»
Årets Kokketalent 2025
Ved avslutning av KokkeCampus 2025 ble også vinner av denne høythengende prisen kåret. «Årets Kokketalent 2025 har gjennom hele KokkeCampus, fra søknad til gjennomføring, levert på jevnt høyt på alle kriterier. Talentet har vært spesielt god på å inkludere alle, vært en god støtte underveis og vært flink til å slippe til de rundt seg, selv om hun kunne tatt større plass. Talentet har vist seg å være interessert, oppmerksom, grundig, hjelpsom og med et godt humør, og har generelt vist gode holdninger. Talentet leverte en svært god blomkålrett under speedcooking-konkurransen, uten å nå helt til topps. For andre gang kommer Årets Kokketalent fra Bryne vgs.»
Årets Kokketalent er Mathea Mæland fra Bryne vgs!
NKL gratulerer, og vi håper å se henne igjen flere NKL-aktiviteter i årene fremover.
Takk for i år! Vi gleder oss allerede til KOKKECAMPUS 2026!
Ny kaptein for De Norske Kokkelandslagene-Junior
NKL er glade for at Jon Erlend Matre har takket ja til å bli ny kaptein for Kokkelandslaget Junior. Han har god landslagserfaring, med deltakelse i tre tidligere mesterskap for De Norske Kokkelandslagene.
Foto: Jon Are Berg Jacobsen
Vi ha snakket med Jon Erlend og det er ingen tvil om at han er motivert for å bidra til å utvikle unge kokketalenter i neste landslagsperiode.
— Det er en stor ære å få lov til å være kaptein for Det Norske Kokkelandslaget Junior. Jeg synes det er utrolig stas å få lede neste generasjons stjernekokker frem mot OL i 2028, og jeg kan nesten ikke vente med å komme i gang med oppgaven.
— Som kaptein ønsker jeg å bidra til å skape et lag som er sammensveiset og jobber godt sammen, både på og utenfor kjøkkenet. Å konkurrere som et lag er noe helt nytt for de fleste, men jeg tar med meg fem års erfaring fra landslaget og vet hvor viktig samspill, kommunikasjon og trygghet er for å prestere på topp.
— Mine tanker som ny kaptein er at det viktigste jeg kan gjøre, er å legge til rette for at hver enkelt får utvikle seg og skinne – samtidig som vi bygger et lag der alle drar i samme retning. Jeg vil sette fokus på fellesskap, læring og lidenskap for faget. Å være kaptein handler ikke bare om å lede, men også om å lytte, støtte og motivere.
Audition 22. juni
8 nye utøvere skal plukkes ut fra en gjeng unge talenter, under 25 år. De unge kokkene skal vise frem sine ferdigheter på audition på landslagskjøkkenet på BAMA, søndag 22. juni.
— Forventningene mine til audition er høye – jeg tror vi får møte mange flinke, unge kokker med stort potensial. Det blir spennende å se hva slags signaturretter de presenterer og hvordan de takler stresstesten. Jeg tror alle som stiller til audition har det som skal til for å være med, så utfordringen blir å sette sammen det laget som både har høyest nivå og fungerer best som gruppe.
Gullambisjoner
Hva er dine personlige mål for De Norske Kokkelandslagene?
— Som kaptein for Juniorlandslaget er målet mitt klart: Vi skal kjempe om edelt metall i Culinary Olympics 2028. Jeg har vært med og tatt sølv to ganger før, så drømmen om å stå øverst på pallen lever sterkt. Ingen norske juniorlag har vunnet sammenlagt gull i OL eller VM tidligere, og det hadde vært utrolig stort å være med å skrive historie sammen med laget. Men viktigst av alt er at vi bygger et lag som jobber hardt, støtter hverandre og utvikler seg sammen – så kommer resultatene som en konsekvens av det.
Jon Erlend har allerede en imponerende konkurranse-merittliste:
2. plass, Culinary World Cup 2022 – Visekaptein, Kokkelandslaget Junior
2. plass, Culinary Olympics 2020 – Kokk, Kokkelandslaget Junior
3. plass, Culinary World Cup 2018 – Commis, Kokkelandslaget
3. plass, Nordisk mesterskap for lærlinger, 2018
1. plass, ASKO Servering Norgescup 2018
3. plass, Gourmet Young Masterchefs 2017, Hong Kong
1. plass, Tine MatCup 2016
Landslagsmanager på Harvard
- Lederutvikling av kokker og kjøkkensjefer -
De Norske Kokkelandslagenes manager, Gunnar Hvarnes, ble høsten 2024 utvalgt av Compass Group til å være en del av lederutviklingsprogrammet CLP- Culinary Leadership Program 2025
FOTO: Headerfoto-Fotoknoff AS, andre bilder: privat
Ideen med programmet er å videreutvikle kokkene i Compass Group, til å vokse som ledere og forstå «businessen» og helheten bedre.
Undervisningsprogrammet besto av to deler:
Først et online-program fra Harvard Business School med fokus på “Financial strategy» og «Strategy execution». Deretter en to ukers seanse i Boston og New York, der første uken var en intensiv skoleuke på Harvard.
Avslutningen av programmet var i New York, i regi av Compass Group sin velkjente merkevare Restaurant Associate.
Gunnar forteller at det har vært lærerikt, utviklende og en stor opplevelse.
— Dette har vært 8 intensive måneder, hvor jeg måtte tilbake på skolebenken, etter 30 år i aktiv kjøkkentjeneste. Her fikk jeg møte på helt andre utfordringer, å få bryne meg på en annen kompetanse enn den fagkompetansen jeg vanligvis bruker og er kjent med.
Om Harvard-kurset: High Potentials Leadership Program | Harvard University
Nytt NKF-styre valgt på kongress i Sverige
Svenska Kockars Förening var vertskap da NKF – Nordisk Kjøkkenchef Fédération (Nordic Chefs Association) arrangerte sin kongress på den svenske vestkysten 22-25. mai.
Foto: Anders Tegnér. F.v. Kyrre Dybdal, Norge, Dennis J Nielsen, Danmark, Petri Selander, Finland, Thomas Riis, Danmark, Rafn Heiðar Ingólfsson, Island, Markku Ojala, Finland, Marcus Hallgren, Sverige, Thorir Erlingsson, Island, Maria Pettersson, Sverige, Einar Øverås, Norge.
Nytt styre ble valgt, og Marcus Hallgren fra Sverige er den nye NKF-presidenten. Han valgte NKLs president Kyrre Dybdal som sin visepresident i NKF. Einar Øverås fra NKL Narvik er styremedlem. Sammen med resten av styret skal de fortsette jobben med å løfte faget og den Nordiske gastronomien!
Den nye presidenten for NKF takket alle deltakere på kongressen i Rönnäng, Sverige – inkludert tidligere president Thorir Erlingsson, nasjonale presidenter, styret, medlemmer og sponsorer. Han uttrykte stolthet og ydmykhet over å lede NKF, og ønsker å bygge sitt lederskap på hjerte, samarbeid og lytting. Viktige mål fremover er å involvere alle medlemsland mer, skape mer åpenhet i styret, og synliggjøre foreningens arbeid og verdier. Hallgren la vekt på å støtte unge kokker, bygge internasjonale relasjoner og styrke nordisk innflytelse i Worldchefs, hvor han skal lede Worldchefs Academy i perioden 2024–2028. Videre vil han utvikle samarbeidet med sponsorer gjennom felles satsinger på utdanning, konkurranser og bærekraft. Han understreker viktigheten av å handle for klima og miljø – før det er for sent – og oppfordrer Norden til å ta en ledende rolle. Avslutningsvis takket han Thorir for innsatsen.

En delegasjon fra flere av NKLs lokalforeninger deltok på kongressen. De melder om en flott helg med nydelig sildelunsj og mange gode samtaler. Det var en gjeng med rause, gode og varme mennesker som deler et sterkt engasjement for faget, kokkeforeningen og «den hvite garde»! Aldersspennet på kongressdeltakerne var fra 18 til 90 år!
