Tilbake

På dagen for bærekraftig gastronomi 18.juni, ble «KuttMatsvinn-prisen» lansert for NMI KOKKEKUNST 2024

Norske Kokkers Landsforening, ASKO servering og Matvett samarbeider om å kutte matsvinn i NKLs kokkekonkurranser. Nå innføres «KuttMatsvinn-prisen» til NM I KOKKEKUNST. Alle som lager og serverer mat på Norges mange spisesteder, store og små, spiller en avgjørende rolle i kampen mot matsvinnet i serveringsbransjen. Derfor er det viktig å inspirere alle kokker til å utnytte ressursene på best mulig måte, også i konkurranser der kremen av norske kokker deltar. Årets NM I KOKKEKUNST 2024 går av stabelen i Trondheim 24.-26. september.

-Enhver kokk som tilbereder et godt måltid, med de beste råvarer og skaper en opplevelse for sine gjester, skal også være opptatt av bærekraftig tilberedning og matsvinn. Konkurransekokker er utrolig bevisste på alle elementer i en konkurranse, nå setter NM I KOKKEKUNST et tydelig fokus på matsvinn, forteller Espen Wasenius i NKL.

Beregninger viser at matsvinnet i serveringsbransjen utgjør rundt 17. 100 tonn. Det representerer en økonomisk verdi på ca. 900.000 millioner kroner. I tillegg har dette også en svært høy klimakostnad. Omregnet tilsvarer matsvinnet nær 63 000 tonn med CO2 ekvivalenter. Eller sagt på en annen måte; Utslippet fra en dieselbil som kjører en distanse tilsvarende jordens omkrets hele 15 174 ganger.

Det er altså mange gode grunner til å bekjempe matsvinnet, både økonomisk og for klima og miljøet. Derfor er det så viktig at alle kokker har et bevisst forhold til best mulig ressursutnyttelse av råvarene og gjør aktive grep for å ikke kaste mat. Med «KuttMatsvinn-prisen» ønsker Matvett, Norske Kokkers Landsforening og ASKO Servering å bidra til økt engasjement rundt dette. «KuttMatsvinn-prisen» ble første gang lansert under ASKO Servering Norgescup i 2022 og er også en del av TINE Matcup fra 2024. Kriteriene som ligger til grunn for disse prisene videreføres nå til NM i kokkekunst.

Ved å redusere matsvinn bidrar vi til en bærekraftig utvikling og reduserer samtidig driftskostnadene for serveringssteder. Vi er også glade for å se økt fokus på matsvinn innen kokkekonkurranser, noe som inspirerer til innovasjon og ansvarlighet i bransjen. Dette representerer en vinn-vinn situasjon for både miljøet og økonomien i serveringsbransjen, sier Nina Borgen i ASKO Servering

-Vi er stolte av samarbeidet med NKL og ASKO Servering for å sikre at forebygging av matsvinn kommer enda høyere på agendaen i stadig flere kokkekonkurranser. Vi tror utdeling av «KuttMatsvinn-prisen» i NM i kokkekunst vil bidra til å skape økt bevissthet og enda bedre rutiner for kokkene i deres daglige virke, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.

For mer informasjon om NM i kokkekunst 2024, ta kontakt med: NKL v/Espen A. Wasenius på espen@nkl.no

For mer informasjon om matsvinn, ta kontakt med: Matvett v/Anne Marie Schrøder på ams@matvett.no eller tlf: 952 20 995