Tilbake

Kokke-Norge og Norske Kokkers Landsforening har ved Arvid Skogseths bortgang mistet en av de mest betydningsfulle kokker Norge har hatt. Arvid var en av få, og blant de siste som representerte generasjonen hvor vi også plasserer Andrè Engh og Paul Schaltenbrand. Sammen med Engh og Schaltenbrand var Skogseth med starte det vi i dag kjenner som De Norske Kokkelandslagene. Disse tre legendene, har bidratt sterkt i utviklingen av mange unge kokketalenter, et av dem er Eivind Hellstrøm. Mange av de unge talentene ble vinnere i de store og mest prestisjefylte kokkekonkurransene i verden. Den formidable innsatsen har hatt, og har fortsatt, enorm betydning for kokkefaget og for kokkefagets utvikling i Norge.

Arvid Skogseth, ble 93 år.

FOTO: NKL Landsmøte 2018

Blant mange profilerte kokker
Listen over kjente, norske, profilerte kokker som har hatt internasjonale karrière som konkurransekokker på De Norske Kokkelandslagene toppes av blant andre Arvid Skogseth.  Han  er en legende, et gastronomisk ikon, en rettferdig fagmann som alltid tenkte på utvikling og innovasjon innenfor kokkefaget.

Sammen med Andrè Engh og Paul Schaltenbrand inspirerte Arvid Skogseth mange av den tidens talenter, vi nevner Eivind Hellstrøm, Arne Brimi, Lars Erik Undertun, Bent Stiansen og dagens Manager på De Norske Kokkelandslagene Gunnar Hvarnes. Arvid var kjent som en tydelig fagmann, og etter Kokke-OL i 2020, skrev han en personlig hilsen til Manager Gunnar Hvarnes – oss managere i mellom!

En leder for mange i lang tid

Arvid Skogseth var engasjert, og han har betydd mye for Norske Kokkers Landsforening. Arvid var leder eller formann som det het, fra 1975 til 1981 var Skogseth formann for Norges Kokkemesteres Landsforening(NKL) og fra 1981 til 1989 var han president for Nordisk Kjøkkensjef Federation (NKF). Arvid er en av svært få som har vært Norges styremedlem World Assosiation of Chefs Societes (WACS)

Han har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser og æresmedlemskap, vi nevner;

  • Gull i Kokke-OL med De Norske Kokkelandslagene i 1972
  • Årets Kjøkkensjef i 1985
  • Andrè Enghs gullnål i 1982, NKLs høyeste utmerkelse
  • HM Kongens fortjenestemedalje i gull, 1996

I 1984 startet han Bryggen Stuene ved Gamle Bybro med bistro og creperi i Trondheim der han var læremester for flere som fortsatt er utøvere i kokkefaget. Skogseth forlot næringslivet og begynte i 1991 å jobbe som lærer ved Oslo kokk- og stuertskole.

Arvid skrev også flere bøker, han skrev skrev blant annet Kokekunst 2000 sammen med Otto Ramsbacher.

Norske Kokkers Landsforening vi takke Arvid Skogseth for han bidrag til utviklingen av kokkefaget i Norge, for hans tydelige engasjement, for hans faglige rettferdighet og rause utvikling unge kokktalenter.

Vi lyser fred over Arvid Skogseths minne, og vi skal ta godt vare på alle minnene du har gitt Kokke-Norge.