Tilbake

 

Den første lørdagen i september innstiftes den årlige God frokost-dagen. Prior, Gilde, Tine og Norgesmøllene står bak i en felles satsning.
​Enda en mat-dag?

Er det noe som virkelig fortjener en egen dag, så er det frokosten! Frokost er kanskje dagens viktigste måltid, for ingen kan starte en skoledag eller arbeidsdag på flatt batteri eller tom tank. På sosiale medier har det vært konkurranser om «Hvem fortjener frokost på senga?», og på den første God frokost-dagen lørdag 2. september, får familier over hele landet levert en kasse med gode frokostprodukter fra norske bønder.

Tåler ikke

I dag er det nærmest blitt mote å spise glutenfritt og laktosefritt. Men bare et lite mindretall har en medisinsk utredning til grunn for restriksjonen, som at de faktisk er cøliakere eller laktose intolerante. I tillegg kommer de som spiser vegansk, og kutter ut kjøtt, fisk og egg. – Det er grunn til bekymring når store matvaregrupper som kornprodukter, melkeprodukter, kjøtt, fisk og egg utelates fra kostholdet, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn, som er kommunikasjonssjef i Nortura. -Særlig tenker jeg på hvordan barn og unge vokser opp i dag, når kostholdet blir så komplisert. Det er risiko for at viktige næringsstoffer glipper unna i det barn og unge spiser, i tillegg til at det blir problematisk i mange sosiale måltids-situasjoner, sier hun.

Tid for å roe ned 

Satsningen omkring God frokost-dagen er en måte å imøtegå alt det problematiske med å spise på. For det er på tide å gjøre noen mot-trekk, å fremheve matglede og matro. Og samtidig minne om verdien av alle de trygge, gode og nærings-riktige matvarene fra norske bønder, de som står bak all basismaten fra Gilde, Prior Tine og Norgesmøllene. Selv i en travel hverdag er det viktig å prioritere en rolig stund til frokost. Konsentrasjon på skole og jobb er avhengig av at hjernen får jevnt blodsukker. Og stress er ikke bra for fordøyelsen.

Unn deg en god frokost med egg

De fleste er flinke til å kose seg med frokost i helgene. Da er frokostegg ofte på bordet. -Ny forskning har vist at proteiner er viktige også til frokost, og egg har verdens beste protein for kroppen. Så, kok gjerne egg til hverdagsfrokosten også. Det trygge, norske frokostegget fortjener en renessanse. Husk at det bare tar ca. 5 minutter å koke et bløtkokt, og 8 – 10 minutter å koke et hardkokt egg, avslutter Åse Kringlebotn.

 

Frokost-fakta

  • To av tre spiste frokost hjemme daglig i 2015, mens tre av fire spiste frokost hjemme daglig for 20 år siden.
  • Blant de unge og uetablerte spiser bare annenhver person daglig frokost hjemme.
  • Eldre og voksne uten hjemmeboende barn spiser oftere frokost hjemme enn barnefamilier.
  • Oslofolk spiser færre frokoster hjemme enn folk i andre landsdeler.

Kilde: Ipsos Norske Spisefakta 2016

 

Fakta om Nortura SA

Nortura er en av Norges største matprodusenter, og Gilde og Prior er to av de mest kjente merkevarene. Nortura er bondens selskap; et samvirke eid av over 18 300 norske bønder.

 

Picture of a mother and daughter having breakfast, krediteres TINE