Tilbake

I dag ble det avgjort, Norge har for noen av verdens beste kokkelandslag. Kokkelandslaget er det tredje beste landslaget i verden og Kokkelandslaget  junior er det nest beste landslaget i verden.

Det siste året har 27 kokker, tre kapteiner og en manager brukt all sin fritid for å kunne hevde seg i verdenstoppen. De Norske Kokkelandslagene har lagt ned mer enn 28.000 timer i trening og perfeksjonering i forkant av Culinary World Cup 2022 i Luxembourg.

Bronsje til seniorlandslaget

De Norske Kokkelandslagene Senior konkurrerte i kategoriene «Chefs Table on fire» der de serverte sju retter til 12 gjester (fine dining) og i kategorien «Hot Kitchen – Restaurant of Nations» der de serverte en treretters meny med utpreget identitet fra det norske kjøkken til 110 gjester. Laget fikk kategorigull i begge konkurransene og fikk totalt Det ga en sammenlagt bronsemedalje bak Sveri ge og Sveits som tok gullet.

Det norske seniorlaget består av: Kaptein Sebastian Myhre, visekaptein, Kåre Andre Hjartholm, Kristoffer Westvik Lofnes, Panupong Phengphen, Sindre Iversen, Aron Espeland, Jostein Torgersen, Toum S.D. Ulseth, Åshild Lerbak og Katrine Åsnes Gjesdal. Gunnar Hvarnes er manager. Martin Greni og Synva Gjerde Knapstad har vært medhjelpere under mesterskapet.

Sølv til juniorlandslaget

De Norske Kokkelandslagene Junior konkurrerte i kategoriene «Chefs Table on fire» der de serverte fem retter til 12 gjester (fine dining) og i kategorien «Hot Kitchen – Restaurant of Nations» der de serverte en treretters meny med utpreget identitet fra det norske kjøkken til 70 gjester. Laget fikk kategorigull i begge konkurransene.  Det ga en sammenlagt sølvmedalje foran Danmark, og bak Sveits som vant gull.

Det norske juniorlaget består av: Kaptein Tonje Torvanger, visekaptein Jon Erlend Matre, Håvard Onsøyen, Martine Espeland, Andreas Enger Fjellheim, Robert Haugen, Benjamin Granerud, Christoffer G. Fallet og Johanna Magdeli Utvær. Gunnar Hvarnes er manager.

Community Catering

De Norske Kokkelandslagene Community Catering konkurrerte i kategorien «Restaurant of Community Catering» der de serverte fire retter til 120 gjester, som en lunsj i en personalrestaurant, med et «kostøre» opp til 5 euro. Laget fikk kategorisølv. Sveits vant gull, Canada tok sølv og Danmark bronse.

Det norske Community Catering-laget består av: Kaptein Inger Renathe Østmo, Grethe W. Rafaelsen, Tore Stalsberg, Siriyaporn Rithisirikrerg, Vilde Nistad Strandos og Anette Myrhagen. Gunnar Hvarnes er manager.

– Hadde fortjent tre gull

President i Norske Kokkers Landsforening, Kim-Håvard Larsen, er dypt imponert over de norske prestasjonene.

– Innsatsen er helt fenomenal, og resultatene er imponerende. Det at Norge kan komme hjem med to pallplasseringer, sølv til junior og bronse til senior er et meget sterkt resultat. Og Community Catering var rett og slett revolusjonerende i kategorien og hadde fortjent gull.

– Etter min mening er det norske Community Catering-lagets mat rett og slett banebrytende. Vi er med på å sette en ny standard for kantine- og institusjonsmat. Jeg tror vi innen relativt kort tid vil se at maten i denne konkurransen vil bevege seg i den retning som Norge leverte. Du trenger slett ikke jobbe på en trestjerners restaurant for å utfordre deg kreativt som kokk. Det jobber stadig flere flinke kokker på institusjoner og i kantiner. I Culinary World Cup var Norge rett og slett forut for sin tid og ble straffet for det. Men at dette er fremtiden, det er jeg ikke i tvil om, sier Larsen.

Stor betydning for Norge og bransjen

– Hva betyr de solide norske resultatene for Norge og for Norske Kokkers Landsforening?

– Det betyr enormt mye. Vi bruker store ressurser og tid på De Norske Kokkelandslagene for at de skal ha gode forhold slik at de kan vise frem Mat-Norge og norske råvarer. Det legges merke til over hele verden og har også betydning for eksport av norske råvarer. I VM har vi brukt en rekke norske råvarer som flere nå har fått øynene opp for, sier presidenten.

– I tillegg har oppmerksomheten som konkurransen har fått her hjemme betydning for interessen for faget. Bransjen skriker etter fagfolk og forhåpentligvis blir noen inspirert til å satse i faget. Det er slett ikke alle som vil bli konkurransekokk. Svært mange er bare opptatt av å lage god mat og glede sine gjester. Kokkefaget har mange muligheter og forhåpentligvis kan De Norske Kokkelandslagene vise frem gleden av å jobbe med mat.

– Jeg vil rette en stor takk til deltakerne på De Norske Kokkelandslagene, men også til hele støtteapparatet rundt, sponsorer og de som har vært i Luxembourg og heiet frem de norske kokkene. Jo visst har vi kokker i verdensklasse, men de er også heldige som har et godt apparat rundt seg som jobber for at de skal lykkes. Det er mange som bør føle litt på stoltheten av fantastiske resultater i Luxembourg, sier Kim-Håvard Larsen.

De norske menyene
De Norske Kokkelandslagene har brukt det beste av norske råvarer som har skapt gastronomiske høydepunkt for både dommere og gjester. På menyen har det blant annet stått kveite, piggvar, ørret, okse, kalv, and og et vell av norske blomster, frukt, bær og grønnsaker.

De Norske Kokkelandslagene hadde valgt «harvest» som tema for Culinary World Cup 2022. Temaet gikk igjen i alle lagenes menyer og råvarevalg. De ønsket å få fram kvaliteten og at de letter etter gull i enhver innhøsting av norske råvarer og den særegne smaken som den sene høsten gir de norske råvarene.


Norske prestasjoner i verdensklasse

Culinary World Cup er en av verdens mest kjente gastronomiske konkurranser, konkurransen har blitt arrangert av Vatel Club Luxembourg siden 1972. Konkurransen omtales som VM for kokkelandslag, og arrangeres hvert 4 år og har siden 1978 vært på den internasjonale bransjemessen EXPOGAST i Luxembourg. Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 blir den første i den 50-årige historien med konkurransekategorien CHEFS TABLE. Et svært viktig valg, slik at alle WACS konkurransene for kokkelandslag arrangeres med likt innhold og et riktig valg med tanke på vår tids krav til bærekraft. De Norske Kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge, norske kokketalenter til å bli vinnere i noen av verdens mest kjente og betydningsfulle kokkekonkurranser. I den spede begynnelse ble De Norske Kokkelandslagene ledet av legendariske Paul Schaltenbrand og Arvid Skogset. Et av de første talentene som oppnådde resultater fra denne tiden var Eivind Helstrøm. Gjennom konkurransens 50-årige historie vant Norge sist i 2006, med Sven Erik Renna som manager og Gunnar Hvarnes som kaptein. I 2018 vant Kokkelandslaget og Kokkelandslaget junior begge bronjse sammenlagt.

Fakta om De Norske Kokkelandslagene

  • Forberedt, perfeksjonert og trent sammen i mer enn 28.000 timer, på samling hver tredje helg
  • 27 kokker, 3 kapteiner og en manager
  • Konkurrerer i 5 konkurransekategorier (se konkurranseoversikt under)
  • Service| Støtte| Transport| Teknisk team 6 personer
  • Medieteam 4 personer
  • Norge vant Culinary World Cup siste gang i 2006. Sven Erik Renaa var manager og Gunnar Hvarnes var kaptein.
  • I 2018 vant Kokkelandslaget og Kokkelandslaget junior begge bronse sammenlagt i Culinary World Cup
  • Tema: HARVEST – The Norwegian Culinary Teams searching for gold in every harvest and flavors from det late fall

På NKL sine Facebooksider kan dere se alle filmene som er laget under mesterskapet.