Tilbake

Beathe Hals Jacobsen vant NM i kokkekunst i 1998, og hun er overbevist om at kokkekonkurranser har stor betydning både for rekrutteringen til faget og utviklingen av det norske kjøkken. Men selv slet hun for mye med konkurransenerver til å fortsette som konkurransekokk.

TEKST: HANNE MARIA WESTEREN FOTO: PRIVAT

Den tidligere norgesmesteren i kokkekunst, Beathe Hals Jacobsen (48), lever i dag et tilbaketrukket familieliv i Sandefjord. Hun jobber for tiden som kokk ved personalkantinen til Jotun, og trives veldig godt med det.

– Etter at jeg fikk barn, har jeg bevisst valgt bort kveldsjobbing. I min nåværende jobb har jeg fast arbeidstid fra 7 til 15 på hverdager og fri hver helg, forteller hun.

Den første og hittil eneste kvinnelige vinner av NM i KOKKEKUNST

Selv om det nå er over 20 år siden hun vant NM i kokkekunst, er Beathe Hals Jacobsen fortsatt den eneste kvinnen som har vunnet konkurransen.

– Det er litt rart, men det er klart at det er veldig tidkrevende å konkurrere i tillegg til vanlig jobb. Derfor er det nok mange jenter som velger bort dette når de stifter familie. Det kan selvfølgelig også ha sammenheng med at jenter generelt er litt mer tilbakeholdne. For meg var det egentlig konkurransenerver som stoppet meg fra å delta i flere konkurranser. Det gikk helt greit når jeg først var kommet i gang, men jeg var fryktelig nervøs i forkant. Jeg kan fint takle stress og press på jobb, men jeg slet veldig med det å konkurrere. Derfor har jeg også bare deltatt i tre konkurranser, sier Jacobsen.

Ble pushet av sjefen

Hun forteller at det var hennes daværende arbeidsgiver, Odd Ivar Solvold, som oppmuntret og pushet henne til å konkurrere.

– Det er ene og alene hans fortjeneste at jeg deltok i de tre konkurransene. Han var en veldig god mentor for meg. Men til slutt måtte jeg bare si at; dette takler jeg ikke. Og så sluttet jeg å konkurrere. Jeg er ikke en person som liker å stikke meg ut.

– Hvordan føltes det å vinne NM for deg da?

– Det var veldig stort å vinne NM i kokkekunst. Det føltes fint og flott, men jeg var nok ikke forberedt på den mediestormen som ventet etterpå. For en person som meg, som liker å holde en lav profil, ble det altfor mye.

– Fikk NM-seieren noen betydning for din videre karriere som kokk?

– Den bidro nok til å åpne noen dører. Jeg fikk flere jobbmuligheter, blant annet. Men jeg trivdes veldig godt i den jobben jeg hadde på denne tiden, så det var egentlig aldri aktuelt å bytte, forteller Jacobsen, som i denne perioden var sous chef under Odd Ivar Solvold.

Den jobben hadde hun i ti år – frem til hun møtte mannen sin og stiftet familie. Etter det jobbet hun i nesten 20 år med flymat på flyplassen i Sandefjord.

– Dagens nivå er skyhøyt

Beathe Hals Jacobsen kommer opprinnelig fra Kongsberg, men gikk på kokkelinjen i Nesbyen. Etter det begynte hun i lære hos Edgar Ludl i Sandefjord, og der ble hun også ansatt etter endt læretid. Ludl solgte etter hvert restauranten sin til Odd Ivar Solvold, og under ham fikk hun altså jobben som sous chef.

I tillegg til NM i kokkekunst, deltok Jacobsen en gang i konkurransen Årets kokk og en gang i uttaket til Bocuse d’Or, der hun konkurrerte mot blant andre Charles Tjessem og Trond Moi. Og selv om konkurranselivet ikke var noe for henne, er hun ikke i tvil om at kokkekonkurranser har stor betydning for faget.

– Jeg er overbevist om at kokkekonkurransene har betydd mye for utviklingen av det norske kjøkken de siste tiårene. I dag er nivået på norske kokker og kokkelærlinger skyhøyt, og man bruker generelt mye mer norske råvarer. Når en norsk kokk gjør noe nytt og annerledes i en konkurranse, blir det lagt merke til. Jeg tror også at oppmerksomheten rundt konkurransene kan bidra til økt rekruttering til kokkefaget.

– På hvilke andre måter kan man oppnå økt rekruttering til faget, tror du?

– For noen faller det seg naturlig å bli kokk. De har en iboende interesse for faget. Slik var det for meg. Jeg visste at jeg ville bli kokk fra jeg var ganske liten. Jeg har inntrykk av at det er vanskeligere å få læreplass i dag enn det var da jeg var ung. Det kan være et hinder. Dagens unge bør få vite at det er krevende å jobbe som kokk, men at det også er et veldig spennende og lærerikt yrke. Det er egentlig ingen grenser for hvor mye du kan lære og utvikle deg i dette faget.

ARTIKKELSERIE

De Norske Kokkelandslagene har gjennom flere tiår utviklet unge talenter til å bli vinnere i store og prestisjefylte internasjonale kokkekonkurranser, som Culinary World Cup, IKA Culinary Olmpics, Global Chef Challenge, Bocuse D’or og Nordic Chef. Tre nye kokkelandslag skal presenteres i februar 2021. I tiden frem mot presentasjonen vil Norske Kokkers Landsforening publisere en artikkelserie med kjente kokkeprofiler. De vil blant annet fortelle om kokkekonkurransenes betydning for utviklingen av Det norske kjøkken og rekruttering til bransjen.