Tilbake

Våre neste KIKY-ambassadører presenterer vi sammen. Grete Friis og Lea Friis-Henriksen er mor og datter, og kvinner i kokkeyrket.

KIKY – ambassadører
NKL ønsker å synliggjøre kokkeyrkets utallige muligheter og karriereveier ved hjelp av KIKY-ambassadører. Ambassadørene vil være kvinner i alle aldre som viser at man kan få et variert yrkesliv som fagutdannet kokk.

En KIKY-ambassadør veileder jenter til å satse på kokkeyrket, og er med å betrygge foreldre om at en matfaglig utdanning skaper gode rammer og spennende muligheter i arbeidslivet. Våre ambassadører vil være med på arrangementer i regi av NKL, og møte jenter som står på trappene til å velge seg en utdanning.

Lea Friis-Henriksen er 2. års lærling på Vaaghals, og kom nylig hjem fra kokke-OL som medhjelper på De Norske Kokkelandslagene – Junior. Hun startet sin kokkereise på restaurant- og matfaglinjen på Rosenvilde vgs, og var med på vinnerlaget i TINE Matcup-finalen i 2022. I februar 2024 var hun også i konkurransemodus, når hun representerte Oslo i ASKO Servering Norgescup for lærlinger for andre gang. Det endte på pallen, med bronseplass!

Lea forteller litt om hvorfor hun valgte denne utdanningsretningen.

— Det er veldig gøy å lage mat. Jeg liker en aktiv hverdag med stor variasjon. Det å kunne glede andre med god mat, og se entusiasmen hos gjestene når de smaker, er det som gjør jobben gøy.

Hvor kom motivasjonen fra?

— Interessen startet tidlig med baking og desserter. Dette utviklet seg så til en større interesse og valget ble enkelt da jeg skulle velge videregående. Har alltid hatt mange kokker rundt meg, blant annet mamma som har lært meg masse om matlaging og restaurantbransjen.

Hvilket mål har du for utdanning og karriere?

— Målet mitt er å utvikle meg videre innen faget og fortsette å konkurrere.

Lea har tidligere jobbet på Grini Hjemmebakeri, stått i oppvasken på Lærlingekompaniet og Restaurant Fjord, og nå altså  som lærling på Vaaghals.

Hva er den morsomste opplevelsen du har hatt på kjøkkenet så langt?

— Å delta og vinne Tine matcup var en stor opplevelse! Det var starten på min karriere.

Hva er din oppfordring til unge jenter 14-16 år, som nå står foran sitt valg av utdanning og yrkesvei?

— Kokkeyrket er så stort, og mulighetene mange. Arbeidsdagene er så varierte og uforutsigbare. Dette skaper en spennende, kreativ og aktiv hverdag. Hver enkelt har mulighet til å spisse seg inn på den delen av yrket man er mest interessert i.

Leas mor, Grete Friis, fikk sitt fagbrev i 1994 og jobber i dag med å følge opp kokkelærlinger hos Lærlingekompaniet i Oslo.

Hvorfor yrkesvalget?

— Jeg var glad i å jobbe og jeg likte å lage mat, så valget var enkelt. Kokkefaget passet meg perfekt!

Hva motiverte og inspirerte deg til å bli kokk?

— Jeg har en veldig matinteressert mor som jeg likte å henge med på kjøkkenet. All mat ble laget fra bunnen av, og interessen min for mat kom tidlig. Det å bli kokk var et naturlig valg.

Hvilket mål hadde du for din kokkeutdanning og kokkekarriere, hva var drømmen din?

— Å bli god til å lage mat, reise, være kjøkkensjef og lære bort faget til andre.

Grete jobber på Lærlingekompaniet, der de bistår lærlinger i å fullføre fagopplæringen med bestått fagprøve på normert tid.

— Jeg er heldig å få bruke kunnskapen og erfaringen min til å jobbe med kokkelærlinger. Det er veldig inspirerende å jobbe med ungdom, og jeg er overbevist om at jeg har verdens kuleste jobb!

Grete fikk en spennende mulighet til å jobbe utenlands. Kokkeyrket brakte henne til Kina. Der jobbet hun på Radisson Plaza State Guest Hotel i Bejing. Hun har også jobbet på Vertshuset Bærums Verk, Frognerseteren Restaurant og House of Norway.

Hvilke opplevelser fra din tid på kjøkkenet vil du trekke frem som gode eksempler og historier som har betydd noe for deg?

—Morsomme arbeidsdager med gode kollegaer, som etter hvert ble mine beste venner. Ingen dager var like og det var alltid action på kjøkkenet.

Har du tatt noen utdanning etter kokkefagbrevet?

— Diplomkokk på Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Hva er din oppfordring til unge jenter 14-16 år?

— Velg en utdannelse innen matbransjen! Med et kokkefagbrev har du store muligheter, og du har hele verden som arbeidsplass! Dagene er aldri like og mulighetene er mange.