I år arrangeres begge konkurransene i september, men det blir også siste gangen.
Årets kokk, som også er kvalifiseringen til Bocuse d’Or, skal arrangeres i oddetallsår, mens NM i kokkekunst arrangeres i partallsår. Det betyr at det første året NM i kokkekunst ikke arrangeres, blir i 2019. Konkurransen har blitt arrangert hvert år siden 1990 – da Bent Stiansen vant.
Samarbeid mellom NKL og Bocuse d’Or Norge
«Bocuse d’Or Norge (BOC) og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) etablerer samarbeid om kokkekonkurranser i Norge. Målet er å styrke kokkefaget og bidra til enda sterkere norske resultater i nordiske og internasjonale konkurranser», heter det i en pressemelding.
Norges Kokkemesteres Landsforening og Bocuse d’Or Norge har inngått et samarbeid, som betyr at det bare skal arrangeres én stor kokkekonkurranse hvert år.
– Vi tror dette er en bra løsning, og en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Vi retter søkelyset mot én stor nasjonal konkurranse, som vil komme faget til gode. Konkurransene har vært for tett på hverandre de årene begge konkurransene har blitt arrangert, sier daglig leder for Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig til magasinet Horeca/Horecanytt.no.
Sølv i Årets kokk – til Nordisk Mesterskap
Samarbeidet fører også med seg en rekke andre faktorer. Sølvvinneren i Årets kokk, som blir som et NM å regne i oddetallsår, skal representere Norge i Nordisk Mesterskap – slik vinneren av NM tidligere har gjort.
Det fører med all sannsynlighet til at Norge stiller enda bedre skodd i Nordisk Mesterskap, da det er Årets kokk som de siste årene har vært den aller gjeveste nasjonale konkurransen for kokkene.
Automatisk billett til Årets kokk
Dessuten får vinneren av NM i kokkekunst i partallsår, automatisk billett til finalen i Årets kokk året etter. Det betyr at NM-vinneren neste år er klar for Årets kokk 2019.
– Det vil gjøre NM i kokkekunst enda mer attraktivt. Da vet du som ambisiøs kokk at hvis du vinner NM, er du med i kampen om å bli Norges Bocuse d’Or-deltaker, sier Sørvig.
NKL skal arrangere NM, mens Bocuse d’Or Norge arrangerer Årets kokk. Norske Bocuse-kokker skal også delta i juryen i NM.
Sikrer et faglig høyt nivå, mener Stiansen
– Årets kokk har i mange år tiltrukket seg de beste kokkene Norge kan by på, fordi en pallplass i Lyon har vært en stor drøm for mange. At Årets kokk og NM knyttes sterkere til hverandre, vil sikre et faglig høyt nivå i begge konkurransene og det vil igjen komme både konkurransekokkene og faget til gode, sier Bent Stiansen, styreleder i Akademiet i Bocuse d’Or Norge.
Stiansen er for øvrig også den første vinneren av NM i kokkekunst og Norges første gullvinner i Bocuse d’Or.
– I mange år har Bocuse d’Or Norge bevist at de representerer elitesjiktet i Norge og internasjonalt. Denne avtalen knytter norske konkurranser sammen på en god måte, fra lærling- og breddekonkurranser til elite. Samtidig øker vi nivået på vårt eget NM, og får med det to sterke plattformer for utvikling av norske kokker. For faget er dette åpenbart en god avtale, og jeg er glad for at vi endelig er i mål med den, sier president i NKL, Helge Johansen.
Begge konkurransene i september i år
I år arrangeres Årets kokk i Mathallen 12. september, mens NM i kokkekunst i Bergen 28. og 29. september.
Vinneren av Årets kokk 2017 blir Norges Bocuse d’Or-deltaker i Bocuse d’Or Europe i Torino i 2018 og Bocuse d’Or i Lyon i 2019.
Under kan du se alle vinnerne av NM i kokkekunst og alle norske Bocuse d’Or-deltakere gjennom tidene.
Disse har vunnet NM i kokkekunst
Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2016.
1990: Bent Stiansen
1991: Odd Ivar Solvold
1992: Palle Jørgensen
1993: Odd Ivar Solvold
1994: Odd Ivar Solvold
1995: Trond Moi
1996: Trond Moi
1997: Trond Moi
1998: Beathe Hals
1999: Tommy Østhagen
2000: Erling Sundal
2001: Ole Erik Løkken
2002: Roger Malmin
2003: Geir Skeie
2004: Bjørn Cameron Alexander
2005: Erling Sundal
2006: Gunnar Hvarnes
2007: Gunnar Hvarnes
2008: Alexander Østli Berg
2009: Halvar Ellingsen
2010: Ørjan Johannessen
2011: Christian André Pettersen
2012: Thomas Johansen Borgan
2013: Fredrik Log
2014: Christian André Pettersen
2015: Kåre-André Hjartholm
2016: Øyvind Bøe Dalelv
Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker
Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker gjennom tidene, som i de fleste tilfeller er kvalifisert gjennom å ha vunnet Årets kokk året før.
1987: Arne Brimi – (semifinalist)
1989: Eyvind Hellstrøm – (5. plass)
1991: Lars Erik Underthun – sølv
1993: Bent Stiansen – gull
1995: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)
1997: Odd Ivar Solvold – bronse.
1999: Terje Ness – gull
2001: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)
2003: Charles Tjessem – gull
2005: Tom Victor Gausdal – sølv
2007: Sven Erik Renaa – 4. plass
2008: Geir Skeie – gull (Bocuse d’Or Europe)
2009: Geir Skeie – gull
2010: Gunnar Hvarnes – sølv (Bocuse d’Or Europe)
2011: Gunnar Hvarnes – bronse
2012: Ørjan Johannessen – gull (Bocuse d’Or Europe)
2013: Ørjan Johannessen – 5. plass.
2014: Ørjan Johannessen – bronse (Bocuse d’Or Europe)
2015: Ørjan Johannessen – gull
2016: Christopher W. Davidsen – sølv (Bocuse d’Or Europe)
2017: Christopher W. Davidsen – sølv