Tilbake

NM i kokkekunst annet hvert år | Horecanytt

Samarbeidsavtale mellom NKL og Bocuse d’Or Norge. Til venstre president i NKL, Helge Johansen og til høyre Bent Stiansen, styreleder i Akademiet i Bocuse d’Or Norge. (Foto: Bocuse d’Or Norge)

I år arrangeres begge konkurransene i september, men det blir også siste gangen.

Årets kokk, som også er kvalifiseringen til Bocuse d’Or, skal arrangeres i oddetallsår, mens NM i kokkekunst arrangeres i partallsår. Det betyr at det første året NM i kokkekunst ikke arrangeres, blir i 2019. Konkurransen har blitt arrangert hvert år siden 1990 – da Bent Stiansen vant.

Samarbeid mellom NKL og Bocuse d’Or Norge

«Bocuse d’Or Norge (BOC) og Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) etablerer samarbeid om kokkekonkurranser i Norge. Målet er å styrke kokkefaget og bidra til enda sterkere norske resultater i nordiske og internasjonale konkurranser», heter det i en pressemelding.

Norges Kokkemesteres Landsforening og Bocuse d’Or Norge har inngått et samarbeid, som betyr at det bare skal arrangeres én stor kokkekonkurranse hvert år.

– Vi tror dette er en bra løsning, og en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Vi retter søkelyset mot én stor nasjonal konkurranse, som vil komme faget til gode. Konkurransene har vært for tett på hverandre de årene begge konkurransene har blitt arrangert, sier daglig leder for Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig til magasinet Horeca/Horecanytt.no.

Sølv i Årets kokk – til Nordisk Mesterskap

Samarbeidet fører også med seg en rekke andre faktorer. Sølvvinneren i Årets kokk, som blir som et NM å regne i oddetallsår, skal representere Norge i Nordisk Mesterskap – slik vinneren av NM tidligere har gjort.

Det fører med all sannsynlighet til at Norge stiller enda bedre skodd i Nordisk Mesterskap, da det er Årets kokk som de siste årene har vært den aller gjeveste nasjonale konkurransen for kokkene.

Automatisk billett til Årets kokk

Dessuten får vinneren av NM i kokkekunst i partallsår, automatisk billett til finalen i Årets kokk året etter. Det betyr at NM-vinneren neste år er klar for Årets kokk 2019.

– Det vil gjøre NM i kokkekunst enda mer attraktivt. Da vet du som ambisiøs kokk at hvis du vinner NM, er du med i kampen om å bli Norges Bocuse d’Or-deltaker, sier Sørvig.

NKL skal arrangere NM, mens Bocuse d’Or Norge arrangerer Årets kokk. Norske Bocuse-kokker skal også delta i juryen i NM.

Sikrer et faglig høyt nivå, mener Stiansen

– Årets kokk har i mange år tiltrukket seg de beste kokkene Norge kan by på, fordi en pallplass i Lyon har vært en stor drøm for mange. At Årets kokk og NM knyttes sterkere til hverandre, vil sikre et faglig høyt nivå i begge konkurransene og det vil igjen komme både konkurransekokkene og faget til gode, sier Bent Stiansen, styreleder i Akademiet i Bocuse d’Or Norge.

Stiansen er for øvrig også den første vinneren av NM i kokkekunst og Norges første gullvinner i Bocuse d’Or.

– I mange år har Bocuse d’Or Norge bevist at de representerer elitesjiktet i Norge og internasjonalt. Denne avtalen knytter norske konkurranser sammen på en god måte, fra lærling- og breddekonkurranser til elite. Samtidig øker vi nivået på vårt eget NM, og får med det to sterke plattformer for utvikling av norske kokker. For faget er dette åpenbart en god avtale, og jeg er glad for at vi endelig er i mål med den, sier president i NKL, Helge Johansen.

Begge konkurransene i september i år

I år arrangeres Årets kokk i Mathallen 12. september, mens NM i kokkekunst i Bergen 28. og 29. september.

Vinneren av Årets kokk 2017 blir Norges Bocuse d’Or-deltaker i Bocuse d’Or Europe i Torino i 2018 og Bocuse d’Or i Lyon i 2019.

Under kan du se alle vinnerne av NM i kokkekunst og alle norske Bocuse d’Or-deltakere gjennom tidene.

Disse har vunnet NM i kokkekunst

Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2016.

1990: Bent Stiansen

1991: Odd Ivar Solvold

1992: Palle Jørgensen

1993: Odd Ivar Solvold

1994: Odd Ivar Solvold

1995: Trond Moi

1996: Trond Moi

1997: Trond Moi

1998: Beathe Hals

1999: Tommy Østhagen

2000: Erling Sundal

2001: Ole Erik Løkken

2002: Roger Malmin

2003: Geir Skeie

2004: Bjørn Cameron Alexander

2005: Erling Sundal

2006: Gunnar Hvarnes

2007: Gunnar Hvarnes

2008: Alexander Østli Berg

2009: Halvar Ellingsen

2010: Ørjan Johannessen

2011: Christian André Pettersen

2012: Thomas Johansen Borgan

2013: Fredrik Log

2014: Christian André Pettersen

2015: Kåre-André Hjartholm

2016: Øyvind Bøe Dalelv

Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker

Dette er Norges Bocuse d’Or-kokker gjennom tidene, som i de fleste tilfeller er kvalifisert gjennom å ha vunnet Årets kokk året før.

1987: Arne Brimi – (semifinalist)

1989: Eyvind Hellstrøm – (5. plass)

1991: Lars Erik Underthun – sølv

1993: Bent Stiansen – gull

1995: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)

1997: Odd Ivar Solvold – bronse.

1999: Terje Ness – gull

2001: Ingen norsk deltaker (den gang ikke lov på grunn av seier i siste konkurranse)

2003: Charles Tjessem – gull

2005: Tom Victor Gausdal – sølv

2007: Sven Erik Renaa – 4. plass

2008: Geir Skeie – gull (Bocuse d’Or Europe)

2009: Geir Skeie – gull

2010: Gunnar Hvarnes – sølv (Bocuse d’Or Europe)

2011: Gunnar Hvarnes – bronse

2012: Ørjan Johannessen – gull (Bocuse d’Or Europe)

2013: Ørjan Johannessen – 5. plass.

2014: Ørjan Johannessen – bronse (Bocuse d’Or Europe)

2015: Ørjan Johannessen – gull

2016: Christopher W. Davidsen – sølv (Bocuse d’Or Europe)

2017: Christopher W. Davidsen – sølv