Tilbake

De Norske Kokkelandslagene Junior tok sølv og De Norske Kokkelandslagene Community Catering tok en historisk bronse i Kokke-OL i Stuttgart.

De Norske Kokkelandslagene har deltatt i IKA/Culinary Olympics siden 1962. I verdens tøffeste kokkekonkurranse for kokkelag har Norge den siste uka kjempet med 24 nasjoner om gull og pallplasser. Mesterskapet har tre kategorier; junior, senior og community catering. Sistnevnte innbefatter personalrestaurant, kantine, institusjon, catering og militær forpleining. Norge har, som en av få nasjoner, deltatt i årets olympiske mesterskap med lag i alle tre kategorier.

De Norske Kokkelandslagene Senior fikk to kategori-gull av to mulige, men nådde ikke opp til pallplass når poengene var talt opp, mens de andre lagene kan ta med seg trofeer tilbake til Norge.

De Norske Kokkelandslagene Junior fikk sølv i Kokke-OL 2024. Foto Oddbjørn Roksvaag

Sølv til De Norske Kokkelandslagene Junior 

De Norske Kokkelandslagene Junior har i det olympiske mesterskapet fått kategorigull i både varmmat-konkurransen «Hot kitchen – Restaurant of nations» i kategorien «Chefs table».

Og i dag fikk de sammenlagt sølv i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag foran Danmark, men bak Sverige som tok gullet.

– Vi har akkurat vært bedre enn 17 andre nasjoner iblant juniorlagene her i OL, så vi kan jo ikke si noe annet at dette er vanvittig bra. Man går jo for gull og når man ikke får det gullet, så er det en mild skuffelse i øyeblikket, men i det store og hele har vi levert helt vanvittig bra, og jeg er helt sikker på at det er veldig tett i toppen. Å være det beste norske kokkelaget i OL er helt rått, sier kaptein for De Norske Kokkelandslagene Junior, Christer Rødseth.

De Norske Kokkelandslagene består av Gunnar Hvarnes (manager), Christer Rødseth (kaptein), Håvard Onsøyen, Martine Espeland, Andreas Enger Fjellheim, Christoffer G. Fallet, Nora Krogstad, Trym Karlsen, Rohollah Murshakhi, Torje Torvik og Lea Friis Henriksen.

Kaptein på De Norske Kokkelandslagene Junior, Christer Rødseth, skulle gjerne hatt gullet, men er strålende fornøyd med sølv i Kokke-OL 2024. Foto Oddbjørn Roksvaag

Historisk bronse til De Norske Kokkelandslagene Community Catering (bildet øverst)

De Norske Kokkelandslagene Community Catering ble etablert så sent som i 2018 og har tidligere kun deltatt i ett VM og ett OL med femteplass som sin beste plassering. I kokkemiljøet vekker det oppsikt at laget etter bare seks år har etablert seg i verdenstoppen. Derfor smakte dagens bronse svært godt. Sveits og Finland delte førsteplassen.

– På vei inn til OL hadde vi et mål om å ta kategorigull og å komme på pallen. Vi har greid begge deler! Vi en kjempefornøyd med det vi har levert, og jeg er veldig stolt av dette laget. I tillegg til at dette er en seier for et hardtarbeidende lag, er det også en stor seier og anerkjennelse for den delen av bransjen som driver innenfor personalrestaurant, catering og storkjøkken. Dette er en skikkelig «boost» for vår del av bransjen. Det har vi merket godt i løpet av de dagene vi har vært her på OL i Stuttgart. Vår seier betyr mye for å vise frem at det finnes flere veier å gå med et kokkefagbrev, sier en strålende glad kaptein på De Norske Kokkelandslagene Community Catering, Inger Renathe Østmo.

De Norske Kokkelandslagene Community Catering består av Gunnar Hvarnes (manager), Inger Renathe Østmo (kaptein), Grethe W. Rafaelsen, Tore Stalsberg, Vilde Nistad Strandos, Anette Myrhagen, Pål Anda, Stine Strand.

Kaptein Inger Renathe Østmo på De Norske Kokkelandslagene Community Catering smilte om kapp med sola etter en historisk bronse i Kokke-OL 2024. Foto: Oddbjørn Roksvaag

Historisk begivenhet

Manager for De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes, oppsummerer Kokke-OL 2024 på denne måten:– Når vi er på dette nivået, så er det svært små detaljer som er utslagsgivende. Vi har fem av fem kategorigull. Det er imponerende i seg selv. Vi kan ikke forvente å vinne hver gang. Vi får med oss en sølvmedalje og har for første gang klart å få De Norske Kokkelandslagene Community Catering inn på pallen. Det er alene en historisk begivenhet for norsk kokkekunst, sier Gunnar Hvarnes.

Manager for De Norske Kokkelandslagene- Foto: Per Magne Dalen

– Vi gleder oss i dag over både juniorsølv og kanskje aller at De Norske Kokkelandslagene Community Catering endelig kom på pallen. Det har vi jobbet hardt og godt med. Det vil ha mye på si for statusen til både laget og for den delen av kokkebransjen. I tillegg er vi veldig fornøyd med å ha fått gull i alle kategorier i OL. Jeg bøyer meg i støvet for laginnsatsen, samholdet og fellesskapet. Det er rett og slett magisk, sier president Kyrre Dybdal i Norske Kokkers Landsforening.

President Kyrre Dybdal skryter av De Norske Kokkelandslagene sin innsats i Kokke-OL 2024. Foto Oddbjørn Roksvaag