Tilbake

 

Trond Moi (50) er fortsatt litt stolt over å være den eneste som har vunnet NM i kokkekunst tre år på rad. Kjendiskokken beskriver kokkekonkurranser som «noe utelukkende positivt», og han mener derfor at flest mulig bør prøve å konkurrere i faget.

TEKST: HANNE MARIA WESTEREN

Dersom Trond Moi ikke hadde blitt kokk, ville han sannsynligvis ha blitt snekker, som sin far. Men det siste året på ungdomsskolen valgte han matlaging som valgfag, og det ble et avgjørende valg.

– Da fant jeg nemlig ut at jeg synes det er veldig artig å lage mat. Og dermed ble det naturlig å satse på en karriere som kokk, forteller han.

Gutten fra Kvinesdal gikk ett år på kokkeskolen i Kristiansand før han begynte som lærling ved Hotel Sheraton i Oslo. Senere dro han til Frankrike, der han gikk i lære hos Michel Guérard i Toulouse. Før Trond begynte å konkurrere for seg selv, var han med som commis da Lars Erik Underthun tok sølv i Bocuse d’Or i 1991. I 1993 deltok han i Norgesmesterskapet i kokkekunst for første gang, og det resulterte i en sølvmedalje. Året etter tok han en ny sølvmedalje i det samme mesterskapet, før han tok gull i 1995, 1996 og 1997.

– Jeg er den eneste som har klart å vinne NM i kokkekunst tre år på rad, og det er jeg fortsatt litt stolt over, forteller han.

Fikk mye medieoppmerksomhet
Fra 1993 til 1996 var Trond Moi også medlem av Kokkelandslaget, og i løpet av sin karriere som landslagskokk var han blant annet med på å vinne sølv i Kokke-OL.

– Hva har kokkekonkurranser og årene på Kokkelandslaget betydd for din karriere?

– Alle konkurransene og det å være medlem av Kokkelandslaget har helt klart vært av stor betydning for min faglige utvikling. Det innebar at jeg hele tiden måtte skjerpe meg og finne på nye ting, samtidig som jeg kunne lære mye av andre. Jeg var nok også ganske heldig med timingen, for da jeg slo igjennom var Ingrid Espelid Hovig den eneste tv-kokken. Det var så få kjente kokker i Norge på dette tidspunktet, at vi som vant noen konkurranser automatisk fikk en slags nasjonal kjendisstatus. Vi fikk være med i ulike tv-programmer, og vi fikk mye medieoppmerksomhet generelt. Dette gjorde det selvfølgelig mye å lettere å starte for seg selv, sier Trond Moi, som startet restaurantkjeden Bølgen & Moi sammen med Toralf Bølgen i 1995.

Etter 25 år med Bølgen & Moi solgte Trond Moi seg ut av kjeden i februar i år. Planen var at han skulle ha base i Kristiansand og drive Bølgen & Mois restaurant på Fiskebrygga videre alene. Men på grunn av koronaviruset ble restauranten slått konkurs i starten av april. Trond valgte imidlertid å kjøpe opp konkursboet, og allerede måneden etter åpnet han på nytt i de samme lokalene – under navnet Hos Moi.

– Sommeren gikk veldig bra, så på tross av krisen ligger vi faktisk an til å få vårt beste år noensinne. Vi har heldigvis hatt veldig lite smitte i Kristiansand, og som en av få travle i bransjen om dagen, føler jeg meg heldig, sier Trond.

Vil ha flere lokale konkurranser

Men selv om det er travle tider Hos Moi i Kristiansand, tar han seg tid til å snakke litt mer om betydningen av kokkekonkurranser, som åpenbart er noe han brenner for.

– Jeg ser på kokkekonkurranser som noe utelukkende positivt. Konkurranser er en av de aller viktigste læringsarenaene for kokker, så jeg vil absolutt anbefale alle å prøve å konkurrere i faget. Men i dag er nivået veldig høyt, og det er ganske vanskelig å komme med i nasjonale konkurranser. Jeg vil derfor oppfordre laugene til å arrangere flere lokale og regionale kokkekonkurranser.

– Hvilken betydning tenker du at kokkekonkurranser har for norske råvarer og det norske kjøkken?

– Det er helt klart positivt med konkurranser som bidrar til å fremheve gode norske råvarer. Det norske kjøkken har hatt en veldig god utvikling de siste tiårene, mye på grunn av konkurranser. Men jeg mener at vi trenger flere kokker med mer selvtillit på hva norsk mat faktisk er. Jeg skulle ønske at flere flinke kokker ville satse på å lage enkel, god mat. Jeg savner flere spisesteder som byr på god hverdagsmat her i landet. En dyktig kokk må ikke nødvendigvis lage Michelin-mat.

– Hva mener du skal til for å oppnå økt rekruttering til kokkefaget?

– Jeg tror det er nødvendig å jobbe litt bredere. For å oppnå økt rekruttering er det ikke nok med tv-programmer og sånn. Da har jeg mer tro på å jobbe aktivt ut mot elever i ungdomsskolen, for eksempel ved å dra på skolebesøk og fortelle om faget. Det er også nødvendig å jobbe med betingelsene i bransjen. Kokkeyrket er i dag et av de dårligst betalte yrkene her i landet. Men for at lønnen skal gå opp, må også prisene gå opp. Folk må være villige til å betale mer, og det tror jeg faktisk at mange er. I dag bruker nordmenn en betydelig mindre andel av inntekten sin på mat enn tidligere. Derfor tror jeg at vi må være tøffere og ta mer betalt for maten vi lager. Jeg tror også at lokale konkurranser, som for eksempel det å kåre Kristiansands beste kokk, kan være med på å gjøre kokkeyrket mer attraktivt, avslutter Trond Moi.

ARTIKKELSERIE
De Norske Kokkelandslagene har gjennom flere tiår utviklet unge talenter til å bli vinnere i store og prestisjefylte internasjonale kokkekonkurranser, som Culinary World Cup, IKA Culinary Olmpics, Global Chef Challenge, Bocuse D’or og Nordic Chef. Tre nye kokkelandslag skal presenteres i februar 2021. I tiden frem mot presentasjonen vil Norske Kokkers Landsforening publisere en artikkelserie med kjente kokkeprofiler. De vil blant annet fortelle om kokkekonkurransenes betydning for utviklingen av Det Norske Kjøkken og rekruttering til bransjen.