Tilbake

For tredje år på rad har Honningcentralen, Norges Birøkterlag, Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon ByBi, og Matmerk arrangert NM i honning. Vinnerne annonseres og premieres under Matstreifs frokostseminar på Sentralen, Oslo. Dette skjer i dag (fredag 6. september) kl 10.

1., 2. og 3. plass kåres i tre kategorier: flytende honning, fast honning og honning med tilsetning. Finalebidragene har blitt vurdert av en jury bestående av representanter med faglig bakgrunn fra honningbransjen og mat- og drikkebransjen. Disse sikrer at beste norske honning i samtlige kategorier blir kåret. I tillegg deles hedersprisene Årets birøkter og Framtidens birøkter ut.

Her er vinnerne av NM i honning 2019:

Årets birøkter: Ragna Ribe Jørgensen, Bybi i Oslo
Fremtidens birøkter: Øyvind Stensland, Rogaland
Fast honning: Frelsesarmeen/Rusomsorgen «Jobben min» i Oslo v/Rune Mæhre
Flytende honning: Geir Juliussen, Vestfold
Honning med tilsetning: Angela Guldal, Vestfold

Her er juryens begrunnelse for de første to prisene:

Ragna Ribe Jørgensen er en ivrig birøkter og bi-entusiast, og en drivende kraft i ByBi. ByBi er ikke bare Norges største lokale birøkterlag, men også en miljøorganisasjon. Ragna er levende opptatt av biologisk mangfold og bienes betydning for en sunn og ren by. Ragna er kunnskapsrik og har en fantastisk formidlingsevne som når inn til små og store osloboere, samt politikere, byutviklere, bybønder, akademikere og næringslivet. Det er mye takket være mennesker som Ragna at Oslo ble kåret til Europeisk miljøhovedstad 2019. Gratulerer med prisen som Årets birøkter, Ragna Ribe Jørgensen

Øyvind Stensland viser vei inn i fremtiden ved å knytte moderne IT og god, gammeldags birøkt. Hans loggesystem er et eksempel på at teknologi i birøkten kan være med på å redusere sverming og øke honning-utbytte, samt kan bidra til forskning for å gjøre levestandarden bedre for biene. Teknologi i landbruket er ikke nytt, men Øyvind er en foregangsperson innen birøkterfeltet. Vi gleder oss til å følge arbeidet hans videre. Prisen Framtidens birøkter går så klart til Øyvind Stensland.

Norsk honning er (livs-)viktig!

 Vi i Honningcentralen arrangerer NM i honning fordi vi ønsker å hedre norske birøktere og øke interessen for norsk honning. Norske birøktere og bier gjør en fantastisk jobb for et like fantastisk naturprodukt. Honning er så mangt. Honningen kan ha ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter nektaren er hentet fra og hvor i landet bikuben står. I tillegg gjør biene en livsviktig jobb med å pollinere planter. Når en forbruker i Norge kjøper norsk honning, støtter vedkommende oppom den viktige pollineringsjobben av norsk landbruk, forteller salgs- og markedssjef ved Honningcentralen, Knut Tisthal.

For mer informasjon om NM i honning, kontakt Knut Tisthal: knut@honningcentralen.no eller 916 87 707. Honningcentralens hjemmeside er under ombygging.

Om Honningcentralen:

Honningcentralen ble stiftet i 1927, og er et andelslag eid av ca. 1400 birøktere fra hele landet. Andelseierne teller både næringsbirøktere og hobbybirøktere. NM i honning ble arrangert for første gang i 2017. 

Honningcentralen tar imot honning fra andelseierne (og andre birøktere), og står for kvalitetskontroll, tapping, markedsføring og salg av honningen. Mesteparten av honningen blir tappet i forbrukerpakninger som selges i norske butikker. «Den oransje blikkboksen» er Honningscentralens mest kjente produkt. Den er en ikonisk merkevare som har vært omtrent uforandret siden starten i 1927!