… og alt det kan brukes til. Bacon har nærmest fått en kultstatus, og er definitivt et av de mest populære kjøttproduktene her til lands. – Vi liker ikke bare smaken, men også ordet, forteller Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat. Det finnes alt fra såper med baconsmak, til kleseffekter med bilder av bacon og et eget bacon for de som ikke spiser kjøtt, facon, forteller hun videre.

Tradisjonelt sett er bacon brukt sammen med egg til frokost, eller som en del av middagsretter og lunsjretter for å tilføre ekstra smak og tekstur. – Bacon gir nemlig den ultimate umamismaken, forteller kokk og matrådgiver i MatPrat, Magnus Tvedt-Øresland.

Umami er den femte grunnsmaken ved siden av søtt, salt, surt og bittert. Det kan være vanskelig å si akkurat hva umami smaker, men smaken er ofte beskrevet som en perfekt balanse mellom søtt og salt eller «smaken av noe godt».

En rett som toppes med bacon er god, nesten uansett hva det er, i alle fall om baconet er godt. Noen foretrekker det sprøtt, andre mykt. Det er en smakssak, men de fleste er enige om at bacon vil gi en ekstra smaksdimensjon. For eksempel som tilbehør til torsk eller andre fiskeretter.

Bacon blir oftest laget av sideflesk av svin, som blir skåret opp, før det saltes og røykes. Det brukes både tradisjonell røyk og flytende røyk, men i Norge er det flytende røyk som er mest vanlig. I flytende røyk blir komponenter som potensielt kan være skadelige fjernet.

Bacon som trendmat

– Vi ser at bacon er en del av trenden med god, trygg og smaksrik mat som vi stadig kommer tilbake til, ifølge Zondag. Et enkelt google-søk på bacon vil gi et kjapt innblikk i alt som finnes i bacon-verdenen og forbause de fleste.

Noe av årsaken til dette kan være saltbalansen som gjør at bacon passer like godt til en myk og mild avokado, som til en søt iskrem. Det fungerer som en smaksforsterker inn i mange retter, og tilfører sprø tekstur der det trengs. Selv om det vanligste er stekt bacon så kan man også bake og grille det. Det kan fungere som hovedrollen i en rett, eller brukes som den berømte prikken over i-en. Burgere, club sandwich og salater er typiske eksempel hvor baconet brukes som en smaksforsterker og for å bidra til tekstur.

Nye kombinasjoner

– Når vi snakker om bacon er det ikke til å unngå å komme inn på noen av de nye bruksområdene vi ser, forteller Tvedt-Øresland. Fra å ha blitt brukt i tradisjonelle retter ser vi nå at baconet er i ferd med å innta en enda større rolle. Hva sier du for eksempel til en soft-is med baconstrø, kandisert bacon eller en deilig baconmarmelade til grillmaten? Jeg personlig syns kombinasjonen søtt og salt er spennende. Baconis, kandisert bacon og churros med bacon er noen av oppskriftene jeg liker best. Så er det jo veldig morsomt at man nå har begynt å servere egne drinker med bacon på! Det kan liksom aldri gå galt med bacon.

Det er faktisk så populært med bacon at det er utviklet baconsmak på flaske, for de som ikke spiser kjøtt, som fortsatt ønsker smaken og følelsen av bacon, avslutter Tvedt-Øresland.