Pressemelding   •  mar 01, 2017 12:26 CET

<img alt=»Hvorfor er det sukker i zero-produkter? » src=»http://resources.mynewsdesk.com/image/upload/t_next_gen_article_large_480/lo1wieaeapje78ybaxni.jpg»>
Våre Zero-produkter er uten tilsatt sukker, med tilsatt søtstoff, med et naturlig innhold av melkesukker fra melken.

Torsdag tar Matkontrollen på TV2 for seg sukkerinnholdet i Zero-produkter. Navnet Zero brukes om produkter uten tilsatt sukker og som er søtet med søtstoff. Det betyr ikke at de er helt sukkerfrie.

Når helsemyndighetene anbefaler at vi reduserer inntak av sukker, er det det tilsatte sukkeret de refererer til. Flere matvarer har et naturlig innhold av sukker, deriblant melk og frukt, og det er det også plass til i et ellers variert kosthold.

– Det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene anbefaler at vi kutter ned på, og det er det vi har fjernet fra våre Zero-produkter, sier Anne Katrine Wahl, ernæringsrådgiver i TINE.

Naturlig innhold av melkesukker

Melk og meieriprodukter har et naturlig innhold av melkesukker. Og det er det lite man kan gjøre noe med. Når det står zero på meieriprodukter så vil det dermed alltid inneholde litt sukkerarter, som beskrevet i næringsdeklarasjonen, i tillegg til søtstoff.

– Vi forstår at det er forvirrende med begrepet «hvorav sukkerarter», men vi har faktisk ikke lov til å forklare på pakningen hva som ligger bak tallene. Når vi lager Zero-produkter av melk, vil alltid melkesukkeret utgjøre den størstedelen av mengden sukkerarter, sier Wahl.

Nøye med merkingen

På produktene står det alltid angitt mengden sukkerarter. Vanlig melk inneholder ca. 4,5 gram melkesukker per desiliter, og yoghurt naturell ca. 5 gram. Til sammenligning er det mellom 8-12 gram sukkerarter (inkludert tilsatt sukker) i vanlig fruktyoghurt uten topping. I Zero-produkter er det ikke tilsatt noe sukker, verken fra honning, sirup eller hvitt bordsukker.

– Vi er nøye med merkingen på våre Zero-produkter. I tillegg til Zero vil det alltid stå «uten tilsatt sukker», «søtet med søtstoff» og «med et naturlig innhold av sukker fra melken», sier Wahl.

Hva du får med på kjøpet

I de fleste av TINEs Zero-produkter er det både en del kalorier og melkesukker. Det er derfor viktig å tenke på hva du får på kjøpet av vitaminer og mineraler når du velger et melkeprodukt fremfor kalorifattige zero-drikker.

– Zero-produkter er et godt valg dersom du ønsker å kutte ned på mengden tilsatt sukker i kosten, men fortsatt ønsker en søtsmak. Det finnes også varianter uten verken tilsatt sukker eller søtstoff, slik som yoghurt naturell, Litago Uten og IsKaffe Barista, sier Wahl.

Alle Zero-produktene har et naturlig innhold av sukker fra melk og eller frukt og er søtet med søtstoff.

TINE er en ledende, norsk merkevareleverandør som daglig leverer produkter over hele Norge. 11 500 bønder på 9 000 gårdsbruk er fundamentet for TINEs forretningsdrift.  Hver dag lager vi produkter med lidenskap og kjærlighet til tradisjoner bygget gjennom mange år på en rekke meierier i landet vårt.