Tilbake

Over en halv million matpakker smøres til norske barnehage- og skolebarn hver dag. Grovt brød og knekkebrød gir det viktige mineralet jern. Enda bedre utnyttelse av jernet får de små kroppene når også pålegget er jernrikt: Leverpostei, kjøtt- og fiskepålegg og egg.

Jern er et livsnødvendig næringsstoff, og er samtidig det mineralet barn lettest kan få for lite av. -Det oppdages fra tid til annen alvorlig jernmangel hos små barn, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn, som er kommunikasjonssjef i Nortura. -Barn har små mager og blir derfor raskt mette. Dermed blir det ekstra viktig å passe på at maten de spiser inneholder tilstrekkelig med jern. Er barnet småspist eller svært kresen, er det enda viktigere å passe på jerninntaket, sier Kringlebotn.

Barn som vokser opp i familier hvor det kun serveres vegetarkost, får oftere jernmangel enn barn som spiser kjøtt regelmessig. Jernmangel kan føre til nedsatt konsentrasjon og problemer med å ta til seg ny kunnskap. Slapphet, blek hud og hodepine kan også være tegn på jernmangel. Dette gjelder også ungdom og voksne.

Kosthold før jerntabletter

Foreldre som har prøvd å justere barnets kosthold mer jernrikt, men likevel føler at minsten er tufs og slapp, bør la legen sjekke jernstatus med en blodprøve. Dette gjelder også voksne kvinner og unge jenter, som er mye mer utsatt enn menn på grunn av jerntap med menstruasjonsblødningene. Kun hvis legen anbefaler jerntilskudd, skal det tas. Og bare i en periode, til ny blodprøve avdekker status. Å fortsette på jerntabletter «for sikkerhets skyld» kan gi helseskader og frarådes derfor.

Idrett og jern

Barn og unge som driver en idrett taper noe ekstra jern med svette. Dermed blir det enda mer jern som må kompenseres fra kostholdet. De som har en litt for lav jernstatus i kroppen blir lettere forkjølet og har nedsatt motstandskraft mot infeksjoner. Sannsynligvis gjelder dette ganske mange barn og unge.

Best jernutnyttelse fra animalsk mat

Et variert og allsidig kosthold gir tilstrekkelig med jern til en ung kropp. Men det finnes forskjellige former for jern i maten. I kjøtt, egg og fisk finner man jernet i den formen som kroppen lettest kan nyttiggjøre seg. Mens jernet i korn, belgfrukter (erter og bønner), frukt og grønnsaker er mindre tilgjengelig. I tillegg er det slik at kjøtt, egg og fisk inneholder noe som kalles for «kjøttfaktoren». Denne stimulerer til økt opptak av jern fra korn og grønnsaker som spises til samme måltid. Derfor er grovt brød med kokt skinke eller leverpostei i matpakka en svært god kombinasjon. Det er jern i begge matvarene, og «kjøttfaktoren» øker opptaket av jern fra brødet!

C-vitamin er en annen «god hjelper» for jernopptak. Appelsinjuice, frukt og grønnsaker øker også jernopptaket fra kornvarer og jernrike grønnsaker noe. Hvis barnet drikker mye melk og spiser yoghurt daglig, spiser de ofte mindre annen mat. Da kan jernrike matvarer lett fortrenges fra kosten, så her er det best å være litt obs.

Leverpostei er unik

Svinelever er rik på jern og for barn som liker leverpostei, er dette en god jernkilde. Har man grunn til å passe litt på barnets vekt i tillegg, er det smart å velge Gilde Go’ & mager leverpostei, som gir lite fett i forhold til jern og protein, avslutter Åse Kringlebotn.

Gode jernkilder

 • Kjøtt og kjøttpålegg
 • Leverpostei
 • Egg
 • Grovt brød og knekkebrød
 • Havregryn og grove frokostblandinger
 • Jernberiket prim til barn
 • Makrell i tomat
 • Mørkegrønne grønnsaker
 • Erter, bønner og linser
 • Tørket frukt som rosiner og aprikoser
 • Jernberikede barnegrøter til de minste

Påleggstall ved skolestart

 • I ukene rundt skolestart er salget av pålegg ca. 10 % høyere enn gjennomsnitt for hele året.
 • Fra gjennomsnittssalg i sommerferien til skolestart øker salget av kjøttpålegg med ca. 16 %.
 • Fra gjennomsnittssalg i sommerferien til skolestart øker salget av ferskt kjøttpålegg (som leverpostei, kokt skinke, servelat, kylling- og kalkunpålegg) med hele 25 %.

 

Kilde: ACNielsen

leverpostei