Tilbake

Om 50 dager starter verdens eldste, største og mest mangfoldige av alle kokkekonkurranser. Konkurransen preges av kokkenes passion, dedikasjon og harde arbeid for å oppnå den beste interaksjonen mellom ingredienser, forberedelser og presentasjon. Norge er blant få land i verden, og det eneste nordiske land som deltar med nasjonale lag i de nasjonale konkurransekategoriene i  IKA CULINARY OLYMPICS 2024.

Konkurransen ble etablert i 1896, og har siden 1900 vært arrangert hvert fjerde år i Tyskland, hvor vertsbyene har har vært Frankfurt, Berlin, Erfurt og nå Stuttgart. Norge deltok for første gang i 1960, da var legendariske Paul Schaltenbrand Norges lagleder.

I 1968, 1972, 1976 og 1980 ledet en annen legende De Norske kokkelandslagene i OL, nemlig Arvid Skogseth. Det var han som introduserte Eivind Hellstrøm på kokkelandslagene og tok han med seg til Kokke-OL i 1972. Hellstrøm var også norsk dommer i 1988. Siden den gang har Eivind Hellstrøm vært engasjert i kokkekonkurranser. Hellstrøm har betydd enormt mye for Bocuse d’Or Norge, utviklingen av Årets Kokk og stiftelsen Norsk Gastronomi. NKL er glade for at datidens landslagsledere var framsynte og introduserte landet for de internasjonale kokkekonkurransene og NKL er imponert over den legendestatusen Eivind Hellstrøm har i dag.

Fra 1984 markerte De Norske Kokkelandslagene seg mer og mer, og vant sin første sølvmedalje det året. Fra 1988 og frem til i dag har Norge vunnet Kokke-OL to ganger, i 2008 og 2020. Norge tok sølv i 1992, 1996 og 2012, samt bronse i 1988 og 2000. Historien forteller at det kun er én kokk i Norge som har vunnet to OL-gull, det er Gunnar Hvarnes. Han var kaptein under Sven Erik Renaa i 2008 og manager når Norge ble «Winner over all» i 2020. Gunnar er manager for De Norske Kokkelandslagene, og leder alle tre lagene i IKA CULINARY OLYMPICS i 2024.

Norge har også vært godt representert i juryen i IKA CULINARY OLYMPICS, fra Paul Schaltenbrand i starten, til Sven Erik Renaa og Frode Selvaag i 2024. Norge er en høyt respektert nasjon i WACS og WORLDCHEFS-familien, og vi reiser til IKA CULINARY OLYMPICS med ydmykhet, respekt og med ønske om å utfordre hele den globale, gastronomiske eliten i Stuttgart.